Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Ēlerte: Ja Lindermans būtu prātīgs, viņš saprastu, ka ir cietis smagu sakāvi

"Referendums ir skaidrs apliecinājums Latvijas nacionālajai identitātei," Dienai atzina Sarmīte Ēlerte (Vienotība), premjera ārštata padomniece nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas jautājumos. 

"Tuvākajā laikā tāpēc, ka padomju laikos radītā konstrukcija "krievvalodīgie" zaudē savu spēku, raisīsies dažādi mēģinājumi destabilizēt situāciju Latvijā, mēģinot pašvaldībās ieviest otro oficiālo valodu vai aicinot piešķirt pilsonību nepilsoņiem," uzskata S.Ēlerte. Viņa uzsver: "Ja Lindermans būtu prātīgs, viņš saprastu, ka ir cietis smagu sakāvi."
Kā atzīst S.Ēlerte, referenduma rezultāti ļauj izdarīt trīs secinājumu virzienus, kādos turpmāk būtu jādomā un jārīkojas. Pirmkārt, "ja vairāk kā 800 tūkstoši pilsoņu nobalsoja par uzticību Latvijas kā demokrātiskas valsts identitātei, tas ir mandāts tam, ka latviešu valoda ir jākopj un jāstiprina kā identitātes pamats". Kā piemēru padomniece minēja valsts nepietiekamo atbalstu latviešu valodas kursiem.
""Pret" nobalsoja ne tikai latvieši. Par to liecina "pret" balsojošo proporcija pret nacionālo sastāvu Liepājā un Ventspilī, tāpat arī mazākumtautību organizāciju aicinājumi pirms referenduma. Latvijā nevar būt divkopienu sabiedrība. Latviešu valoda ir kopīgs pamats visiem," uzsvēra S.Ēlerte.
Otrs secinājums izriet no sajūtas, vērojot garās vēlētāju rindas ārzemēs. "Tas atgādināja Baltijas ceļa sajūtu. Ārzemēs dzīvojošie Latvijas pilsoņi ir un grib būt Latvijas daļa." Kā norādīja S.Ēlerte, Latvijai jābūt skaidrai finanšu politikai gan tiem, kas grib atgriezties, gan arī attiecībā uz organizācijām, kas palīdz uzturēt latvietību ārzemēs. "21.gadsimta nācijas ir pārteritoriālas," sacīja S.Ēlerte, piebilstot, ka var, piemēram, dzīvot Minhenē, bet piedalīties visā notiekošajā Latvijā. "Tas ir valsts interesēs uzturēt šo saiti," viņa pauda.
Trešais secinājums ir tāds, ka "referenduma iniciatori ir cietuši sakāvi". Pēc S.Ēlertes domām, ir jāpalīdz mazākumtautību cilvēkiem justies kā gaidītai un atzītai Latvijas sabiedrības daļai. "Mazākumtautības skaidri jānošķir no PSRS laikā radītās konstrukcijas "krievvalodīgie". Viņu atšķirīgā identitāte ir jāatbalsta, lai arī tas šķiet pats par sevi saprotams, ka Latvijā jābūt kultūras daudzveidībai," uzsvēra padomniece.
Svarīga esot arī pilsoniskā izglītība. "Kāpēc dzīvojam 18.novembrī dibinātā valstī, kas ir Latvijas 20.gadsimta vēsture… Bez tā, ka mēs pacietīgi runātu par okupāciju un nacistiem, mēs nevaram pārvarēt sabiedrības sašķelto atmiņu. Sašķelta atmiņa atražo konfliktu," sacīja S.Ēlerte. Tāpēc jāveicina dažādi veidi, kur satiekas dažādu nacionalitāšu jaunieši – vai tie būtu sportiskie pasākumi vai popkultūra, viņa norādīja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē