Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Gobzems: Demokrātija nav tikai tiesības, bet pienākumi un atbildība

Nesen runāju ar kādu ārstu. Profesionālos nolūkos un arī par dzīvi. Tostarp par mūsu – tā saucamo veiksmīgo – atrautību no realitātes, iekoncentrēšanos uz sevi, savu ego, savām vajadzībām.  Viena no sarunas sadaļām bija par bērniem.

Tātad piemērs no dzīves. Bērns mājās skaļi raud. Tas nepatīk vecākiem. Viņi, rupji izsakoties, novāra bērna kājas līdz ceļiem verdošā ūdenī, lai pāraudzinātu, lai apklusinātu. Nē, vecāki nav no tā saucamās nelabvēlīgās ģimenes, nav dzērāji. Tas notiek tepat Latvijā.

Šausmas. Piekrītu. Šausmas tīrā veidā.

Taču es vēlos teikt, ka šāds gadījums atspoguļo tendences mūsu sabiedrībā kopumā. Mēs to nevaram skatīt atrauti no mūsu - veiksmīgo - dzīves. Mūsu televīziju, radio, laikrakstu, interneta un sabiedrības komunikācijas politika kopumā ir kāju novārīšanas politika, lai kādu apklusinātu sava ego apmierināšanas vajadzībām. Pēc katra šāda gadījuma mēs kopīgi pieceļamies un, skaļi applaudējot, izkliedzam “Bravo!”, tādējādi apmierinot savus zemākos, dzīvnieciskākos instinktus.

Es domāju, ka mēs nemākam atvainoties, mēs nemākam pateikt, ka esam kļūdījušies – jo veiksmīgie taču nekad nekļūdas. Bet tā nav tiesa. Kļūdas ikviens. Un vispirms kļūdas tie, kas novāra kājas, lai kādu apklusinātu sava ego apmierināšanas vajadzībām.

Es arī domāju, ka vārda un darbu brīvība nav visatļautība. Es domāju, ka demokrātija nav tikai tiesības, bet primāri demokrātija ir pienākumi un atbildība - atbildība par pateikto vārdu, izdarīto darbu, atbildība par ģimeni, radiem, pilsētu un valsti, kurā dzīvojam. Es domāju, ka pienācis laiks apzināties, ka kāju novārīšanas politika ir bezatbildības politika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē