Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kalniņš: Krievijas nožēla par traģiskajiem notikumiem Ukrainā nav dzirdēta

Par palīdzību upuriem Kijevā un nožēlu par notikušo runā rietumvalstis, bet no Krievijas puses vienīgie komentāri bijuši, ka Ukrainas "valdībai jāievieš kārtība", taču nožēla par traģiskajiem notikumiem gan nav dzirdēta, piektdien izteicās Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība), kurš Kijevu ceturtdien apmeklēja klātienē.

"Krievija varētu ieņemt cilvēciskāku un kostruktīvāku lomu, jo te vairs nav runa par kaut kādu varas dalīšanu, bet par ukraiņu tautu un viņu nākotni," uzsvēra Kalniņš.

"Cilvēki arī austrumos grib normālu dzīvi. Ir jauna situācija Ukrainā, kaut kas ir pamatīgi izmainījies. Mums, rietumiem, ir pamatīgi jāseko līdzi un jāmēģina atrast veidi, kā viņiem palīdzēt. Mēs neko uzspiest nevaram, bet mums ir jāpalīdz risināt šo situāciju," klāstīja deputāts.

Viņš uzsvēra, ka pašreizējam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam valstī valdošo nekārtību dēļ īsti nākotne vairs nav. Liela daļa tautas, kas viņu atbalstījuši, pēc aizvadītajām asiņainajām nedēļām no viņa ir novērsušies. Šajā situācijā ukraiņiem būtiska ir jebkura palīdzība, viedoklis un atbalsts no ārvalstīm, taču par praktisku palīdzību no ārvalstīm diemžēl grūti runāt, jo Ukrainas likumdošana nepieļauj humānās palīdzības pieņemšanu no ārvalstīm.

Ārlietu komisijas vadītājs ir pārliecināts, ka trīs Eiropas Savienības valstu - Polijas, Vācijas un Francijas - ārlietu ministru vizītei Kijevā un sarunām par situācijas stabilizāciju bijusi izšķiroša loma sadursmju ierobežošanai.

"Es uzskatu, ka trīs ārlietu ministru ierašanās bija galvenais iemesls, kāpēc vakar neuzsāka šo jauno uzbrukumu. Viņiem bija paredzēts divas stundas runāt, bet sarunas ieilga. Jo ilgāk viņi tur bija, jo vairāk bija skaidrs, ka valdība neuzdrošināsies veikt šo uzbrukumu. Es uzskatu, ka tas vien bija milzīgs sasniegums," pauda Kalniņš.

Lai gan citi ārvalstu politiķi šajās dienās Ukrainu nav apmeklējuši, Kalniņš neuzskata, ka katras šādas vizītes nozīme būtu jāpārspīlē, tomēr ukraiņi novērtējot katra interesenta atbalstu un viedokli.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un opozīcijas līderi piektdien parakstījuši vienošanos par krīzes noregulējumu valstī. Kopš otrdienas vardarbīgajās sadursmēs dzīvību gan kopumā zaudējuši jau vismaz 80 cilvēki, oficiāli apstiprinājusi Ukrainas Veselības aizsardzības ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē