Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Kažociņš: Krievijas spiegu interese par Latviju pieaugs ES prezidentūras laikā

Eiropas partneri konstatējuši, ka katru reizi, kad tuvojas kādas valsts prezidentūra Eiropas Savienībā (ES), Krievijas specdienestu interese par šo valsti ievērojami pieaug, otrdien LNT raidījumā _900 sekundes _atklāja bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) vadītājs Jānis Kažociņš.

"Tur nav jābrīnās, ES prezidentūra Krievijai ir ārkārtīgi svarīga," norāda Kažociņš.

"Jārēķinās ar to, ka mūsu austrumu kaimiņš ir ļoti ieinteresēts, kas pašlaik notiek Lietuvā sakarā ar prezidentūru ES, un mēs nezinām, kā tas attīstīsies līdz mūsu ES prezidentūrai 2015.gada sākumā. Viņi [Krievijas specdienesti] izmantos visas metodes - gan formālās diplomātiskās metodes, gan neformālas metodes, tai skaitā spiegošanu, lai zinātu, kas notiek valstī," saka Kažociņš.

Sakarā ar joprojām notiekošo skandālu, kurā vairākas valstis viena pēc otras apsūdz ASV Nacionālās drošības aģentūru (NSA) valstu līderu telefonsarunu izspiegošanā, bijušais SAB vadītājs norāda, ka telefonsarunu noklausīšanās riski nav izslēgti nekad. "Katram premjeram desmit gadu laikā, kamēr biju SAB vadītājs, teicu - jāņem vērā iespējamība, ka telefonsarunas noklausās. Protams, tajā laikā nebija runa par ASV, bet par citām valstīm," pauž Kažociņš.

Kaut sarunas noklausīties esot ļoti grūti, augstākās valsts amatpersonas saprot, ka telefoniski nevajag pārrunāt lietas, kuras nav jādzird citiem - ja kaut ko vajag pārrunāt slepeni, tam domāts slepens nacionālais tīkls ar ļoti augstu drošības pakāpi, klāstīja bijušais SAB vadītājs.

Uz jautājumu, vai informācijas iegūšanā nepastāv sarkanās robežas, Kažociņš uzsver, ka tas ir interesants jautājums. "Pēdējā laikā izskanējusi doma, ka ASV šādu robežu nav. Taču apgalvojums, ka visi spiego visus, mani nepārliecina."

"Vispirms ne visām valstīm ir vienādas iespējas un likumdošana, ne visām valstīm ir vienādi ētiski standarti. Ja skatāmies uz ASV, nevar sacīt, ka viņiem nebūtu šādu standartu," skaidro Kažociņš. Viņš norāda uz tā saukto Five Eyes - ASV, Kanādu, Lielbritāniju, Jaunzēlandi un Austrāliju – valstīm, kuras viena otru nespiego un savstarpēji uzticas cita citai. "Tāpēc Obama Kemeronam varēja sacīt, ka ASV [Lielbritānijas līderu telefonsarunas] nav klausījusies, neklausās un neklausīsies, bet Merkelei - tikai ka neklausās un neklausīsies. Tur ir acīmredzama starpība," norāda Kažociņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē