Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

LAEF: Subsidētās enerģijas nodoklis stiprinās atkarību no Krievijas gāzes adatas

Ekonomikas ministrijas (EM) rosinātais subsidētās enerģijas nodoklis (SEN), kas 13.augusta Ministru kabineta (MK) sēdē tika pieņemts zināšanai, ir īstermiņa risinājums, kas neveicinās elektroenerģijas tirgus sakārtošanu, bet radīs negatīvas sekas valsts tautsaimniecībai un stiprinās atkarību no Krievijas "gāzes adatas", uzskata Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācija (LAEF).

"Ekonomikas ministra demonstrētais nodokļa bīdīšanas veids liek domāt par diletantisku darba stilu likumdošanas procesā. Viņa galvenais mērķis ir panākt, lai nodoklis tiktu apstiprināts, neuztraucoties par tā tālākām sekām un solīto ieguvumu izpildi. Galvenais arguments par SEN - 24 miljoni valsts budžetā - netiks īstenots, jo nodokļa ieviešana radīs bankrota draudus atjaunojamo energoresursu nozarei nozarei (ap 300 uzņēmumiem un 2500 darba vietām), kas ar šādu slogu var nespēt maksāt nodevas valstij. SEN pārkāpj tiesiskās paļāvības principu, jo tas ir juridiski slēpts veids iepriekš solītā atbalsta atpakaļejošam mazinājumam," uzsver LAEF valdes loceklis Andis Kārkliņš.

LAEF uzskata, ka SEN ieviešanas rezultātā ciestu visi elektroenerģijas patērētāji tādēļ, ka nodoklim nav ekonomiska pamatojuma, kas garantētu elektroenerģijas patērētāju izmaksu samazinājumu. "Publiski EM apgalvo, ka SEN izstrādāts tieši trūcīgo elektroenerģijas patērētāju interesēs, tomēr pašas EM nodokļa pamatojuma dati parāda, ka atbalsts mazturīgajiem samazināsies vismaz desmitkārtīgi - no 19,25 milj. uz 2,7 milj. latu gadā. Turklāt būtiski pieaugs maksa par siltumu, tādēļ mazturīgo komunālo maksājumu rēķini palielināsies par 40%, bet vismaz 18 pilsētās un apdzīvotās vietās siltuma tarifi pieaugs par 15%. Kā zināms, izmaksas par siltumenerģiju gandrīz katras mājsaimniecības budžetā veido daudz lielāku īpatsvaru nekā izmaksas par elektroenerģiju," teikts LAEF paziņojumā.

"Zaudētāji būs arī lielie elektroenerģijas patērētāji, piemēram, būvmateriālu ražotāji, jo selektīva nodokļu aplikšana un atbalsta izmaksas nepieciešams detalizēti saskaņot ar Eiropas komisiju (EK). Tā kā EM to līdz šim nav uzsākusi, tad var apgalvot, ka līdz 1.aprīlim, kas ir SEN ieviešanas termiņš, to izdarīt nav iespējams," sacīts paziņojumā.

LAEF uzsver, ka "EM arī melo par atbalsta samazināšanu Latvenergo dabasgāzes koģenerācijas stacijām, jo tās šobrīd strādā pēc SPRK noteiktā tarifa un LAEF aprēķini liecina, ka tām atbalsts tikai palielināsies. Elektroenerģijas obligātā iepirkuma ietvaros līdz šim izmaksātais atbalsts dabasgāzes koģenerācijai nav saskaņots Eiropas Savienības līmenī, tādēļ valdība riskē ar pārkāpuma procedūras ierosināšanu pret Latviju no EK puses".

"LAEF un citas ieinteresētās puses ir iesniegušas EM vēl trīs alternatīvos ierosinājumus elektroenerģijas tirgus sakārtošanai, rakstījusi oficiālus ierosinājumus SEN projekta uzlabošanai, taču tie visi ignorēti, tādējādi liekot domāt par atklātu Latvenergo interešu lobēšanu. SEN projekts ir visneizdevīgākais no visām alternatīvām. Šī nodokļa ieviešana Latvijā nav pārdomāta un to nedrīkst ieviest," norāda LAEF valdes priekšsēdētājs Didzis Palejs.

LAEF aicina visas puses, kuras ietekmēs SEN pieņemšana - lauksaimniekus, mežsaimniekus, pārtikas ražotājus, kā arī pašvaldības u.c. nozares - izteikt savu viedokli un turpināt diskusijas, apskatot visas iespējamās alternatīvas elektroenerģijas tirgus sakārtošanai, lai rastu kompleksu ilgtermiņa risinājumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms "neizrullē"

Vakar Saeima noraidīja Progresīvo priekšlikumu grozījumiem Pašvaldības domes vēlēšanu likumā, ar kuru tika rosināts ļaut pašvaldību vēlēšanās balsot nepilngadīgajiem no 16 gadu vecuma. Jāsaka tieš...

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē