Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Lietuvas pētnieks: Jāatceras, ka 1945. gada notikumi sabiedrībā atšķirsies

Baltijas valstu sabiedrībai ir jāskaidro rietumvalstīm un Krievijai 9.maija pretrunīgās nozīmes, kā arī Josifa Staļina režīma nodarītais, ceturtdien Latvijas Kara muzejā notiekošajā starptautiskajā diskusijā _9.maijs - vēsture, politika, propaganda? Kāpēc vēsture ir arī šodiena? _norādīja Lietuvas Vēstures institūta pētnieks, Lietuvas Izglītības zinātņu universitātes Vēstures katedras lektors Artūrs Svarausks.

Viņš vērsa klātesošo uzmanību, ka lielākā daļa Krievijas sabiedrības uzskata, ka konkrētie datumi, īpaši 9.maijs, ir datums, ar kuru Krievija var lepoties. Turklāt pētnieks norādīja, ka Krievija pēdējā laikā arvien lielāku uzmanību pievērš militārajam spēkam, kas ļauj valstij sajusties spēcīgākai.

"Tāpat jāatceras, ka 1945.gada notikumi sabiedrībā atšķirsies un pastāvēs. Tomēr vēsturniekiem un Baltijas valstu sabiedrībai ir jāparāda rietumvalstīm un Krievijai, ka tā gada notikumi nav bijusi vienīgā uzvara. Pēc nacistu sakāves pastiprinājās Staļina režīms, no kura cieta arī daudzi krievi," norādīja Svarausks, piebilstot, ka šādu faktu uzsvēršana palīdzētu uz 9.maija notikumiem paraudzīties citādi.

Tikmēr, runājot par Lietuvas attieksmi pret 9.maija notikumiem, pētnieks norādīja, ka Lietuvas oficiālo nostāju vislabāk apliecina piemērs, ka neviens no Lietuvas prezidentiem vai augstākajām amatpersonām, vai vēstniekiem, nepiedalīsies 9.maija parādēs.

"Šķiet, ka situācija Lietuvā ir unikāla, taču arī mūsu sabiedrībā viedokļi atšķiras. Mums ir jāspēj nošķirt parādi no varas izrādīšanas. Krievijas varas parāde, kā arī militārā spēka izrādīšana, nav gluži tas pats, kas nacisma sagrāve. Tas ir jānošķir," aicināja pētnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē