Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

NEPLP: Saeimas komisijas iejaukšanās mediju darbā ir prettiesiska

Saeimas deputātu tieša iejaukšanās mediju darbā ir ne tikai neētiska, bet arī pretrunā ar Latvijai kā demokrātiskai tiesiskai valstij saistošiem preses brīvības principiem un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma normām, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

Viņš norādīja, ka šodien notikušajā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu un Izglītības, kultūras un zinātnes komisiju kopsēdē deputāti demonstrēja liekulības paraugstundu - vārdos atbalstot atsevišķu kultūras raidījumu, piemēram, "100 grami kultūras", raidlaiku, lai arī darbos šie paši deputāti nav atbalstījuši kultūras lomas palielināšanu sabiedriskajos medijos.

"Konkrētu raidījumu raidlaika izvirzīšana Saeimas komisijas darba kārtībā, kas nav pat Saeimas ieceltās NEPLP kompetencē, bet nepārprotami ir LTV valdes kompetencē, rada precedentu sabiedrisko mediju neatkarības apdraudējumam," atzīmēja Dimants.

Situācijā, kad Saeimas komisiju vadītāji zvana sabiedrisko raidorganizāciju raidījumu autoriem un aicina viņus uz Saeimas sēdi, rada bažas par mēģinājumiem ietekmēt sabiedrisko mediju redakcionālo neatkarību. "Šodien tie ir kultūras programmu autori, rīt tie var būt ziņu vai informatīvi dokumentālo programmu veidotāji. Šī situācija ir pilnīgi nepieņemama, un esmu aicinājis LTV valdi nepakļauties šādam bezatbildīgam spiedienam," teica NEPLP priekšsēdētājs.

Bet NEPLP loceklis Gints Grūbe uzsvēra, ka ar Saeimas deputātiem ir iespējams runāt par satura apjomu kultūras un citiem raidījumiem sabiedriskajā pasūtījumā un tam nepieciešamo finansējumu.

"Taču, kā liecina pieredze, Saeimas deputāti nav ieinteresēti atbalstīt kultūras lomas pieaugumu sabiedriskajos medijos - apstiprinot 2012.gada valsts budžetu, Saeimas deputāti varēja atbalstīt septiņus pieprasījumus kultūras programmām sabiedriskajos medijos, taču atbalstīts netika neviens," teica Grūbe.

Viņš norādīja, ka to vidū bija gan līdzekļi raidījuma "100 grami kultūras" raidīšanai vasaras sezonā, gan atbalsts profesionālās mākslas un mūzikas ierakstiem, gan kultūras pasākumu tiešraidēm, gan Latvijas kultūras izcilību portretraidījumiem, gan citām vajadzībām.

NEPLP pārstāvji uzsvēra, ka ir gatavi turpmākai sadarbībai ar Saeimas deputātiem un komisijām, taču šim dialogam ir jābalstās demokrātiskos varas dalīšanas principos, preses brīvības respektēšanā un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā noteiktajā sabiedriskā pasūtījuma veidošanas kārtībā.

Kā ziņots, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēdē Saeimas deputāti aicināja Latvijas Televīzijas (LTV) vadību saglabāt raidījuma "100 g kultūras" raidījuma raidlaiku.

Deputāti aicināja turpināt rādīt minēto raidījumu LTV1 un saglabāt tā raidīšanas laiku plkst.19.30. Deputāti pārmeta LTV vadībai dzīšanos pēc reitingiem un kultūras nerespektēšanu.

Lai arī LTV valde atzīst, ka reitingi nav pašmērķis, tomēr vienlaikus, pēc tās domām, reitingi ir līdzeklis kvalitatīvas informācijas telpas veidošanā, aģentūru LETA informēja LTV valde.

Jau ziņots, ka LTV valde ir pieņēmusi lēmumu "100 grami kultūras" pārcelt no raidlaika plkst.19 uz plkst.23.15.

Kā atklātā vēstulē pauda Kultūras alianse, ekonomiskās krīzes laikā jau tika samazināti visi LTV kultūras raidījumi, un patlaban "100 grami kultūras" ir palicis vienīgais regulārais kultūras raidījums, kur profesionāli tiek apskatīti latviešu kultūras un mākslas notikumi. Lielai daļai iedzīvotāju, kas nevar atļauties apmeklēt kultūras pasākumus, pats raidījums ir kultūras notikums. Raidījuma pārcelšana uz plkst.23.15 samazinās kultūras pieejamību lielai daļai skatītāju, kā arī tas iznīcinās tiešā ētera studiju, kas patlaban nodrošina profesionāļu un mākslas kritiķu diskusijas par kultūras aktualitātēm.

Taču 21.maijā LTV pieņēma lēmumu, ka no 3.jūnija raidījums "100 grami kultūras" tiks rādīts plkst.20 LTV7 kanālā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē