Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Nodokļu konsultante: Īslaicīgiem nodokļu parādniekiem jābūt iespējai piedalīties iepirkumos

Uzņēmumiem, kuri ir saskārušies ar īslaicīgām nodokļu maksāšanas problēmām, jādod iespēja piedalīties valsts iepirkumos, šādu viedokli pauda auditorkompānijas KPMG vecākā nodokļu menedžere Gunta Kauliņa.

Saeima šonedēļ nodeva izskatīšanai komisijās apvienības Saskaņas centrs (SC) deputātu iesniegto priekšlikumu ļaut iepirkumu procedūrās piedalīties arī uzņēmumiem, kuriem ir nodokļu parādi, taču kuri savas saistības ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) pilda pēc noteikta grafika.

Kauliņa šādu iniciatīvu vērtēja, kā atbalstāmu. "Pēc līdzīga principa jau patlaban strādā arī Valsts ieņēmumu dienests (VID), - ja ir apstiprināts nodokļa maksas pagarinājums un tas tiek ievērots, tad tiek uzskatīts, ka parādu nav. Līdz ar to būtu tikai loģiski, ja uzņēmumiem, kuri ir saskārušies ar īslaicīgām problēmām, bet ir apņēmības pilni tās risināt un pildīt savas saistības pret valsti, arī attiecībā uz iepirkumiem piemērotu šo jau esošo praksi," uzvēra nodokļu konsultante.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone atzina, ka arvien no uzņēmējiem tiek saņemtas sūdzības par nesamērīgu vai neatbilstošu regulējumu nodokļu administrēšanas īstenošanā. Pēc viņas sacītā, daudziem maziem un vidējiem uzņēmumiem joprojām ir grūtības samaksāt nodokļu parādus, tādēļ LDDK arī vēl nesen iestājās par nodokļu samaksas termiņu pagarināšanas regulējuma samērīgumu saistībā ar uzņēmumu reālām iespējām.

"Nodokļu parāda neesamība kalpo par pierādījumu tam, ka uzņēmums ir finansiāli stabils, kas nav mazsvarīgi, nodrošinot iepirkuma pakalpojumu vai piegādājot produktu valsts un pašvaldību institūcijām. Uzņēmumam ir jāspēj izpildīt iepirkuma uzdevums, par kuru samaksa visbiežāk tiek veikta ar pēcapmaksu, nevis ar avansa maksājumiem," teica LDDK vadītāja.

Tāpat viņa norādīja, ja vispār notiek diskusija par šādu atkāpi no normas, kas ir pretrunā ar valdības un uzņēmēju uzstādījumu atbalstīt uzņēmumus, kas maksā nodokļus, iespējams, lai šo problēmu risinātu ar mērķi atbalstīt mazo un vidējo uzņēmumu sektoru, būtu jāvērtē iepirkumu līgumcenu apjomi, uz kuriem attiektos parādu nomaksas grafiks, kā pietiekams pierādījums uzņēmuma spējai būt finansiāli stabiliem un sniegt pakalpojumu vai produktu, nodrošinot sabalansētu finanšu plūsmu.

Jau ziņots, ka Saskaņas centra priekšlikumos minēts, ka uzņēmumiem, kuri vēl joprojām nevar atgūties pēc krīzes un kuriem izveidojas nodokļu parāds (galvenokārt tie ir mazie un vidējie uzņēmumi), bet kuri noslēguši vienošanās ar VID un pilda savas saistības, maksājot parādu pa daļām, ir liegta iespēja piedalīties valsts iepirkumos, teikts Publisko iepirkumu likumprojekta anotācijā.

Tādējādi izveidojas apburtais loks, jo, no vienas puses, valsts nāk pretī, bet, no otras puses, atņem iespēju ātrāk nomaksāt parādu un sākt ieguldīt naudu uzņēmuma attīstībā. Likumprojekta mērķis ir labot situāciju un panākt pretī uzņēmējiem. Izmaiņas palīdzēs uzņēmumiem, kuri saskaras ar īslaicīgām problēmām, ātrāk atgriezties normālajā darba režīmā un tādējādi saglabāt darba vietas, norāda SC deputāti.

Lai pretendētu uz piedalīšanos iepirkuma procedūrā, uzņēmumam ar VID jānoslēdz vienošanās par nokavēto nodokļu samaksas termiņu pagarinājumu (atlikšanu, sadalīšanu) vai par apstiprinātu saistību rakstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē