Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

papildināts (14:37) - Vienotība : Sarunas par budžetu nekad nav bijušas tik garas

Sarunas par valsts budžeta projektu nekad agrāk nav bijušas tik garas, sestdien Vienotības domes sēdē Cēsīs sacīja Saeimas priekšsēdētāja un Vienotības līdere Solvita Āboltiņa.

Viņa atzina, ka ir mainījies arī sarunu tonis, kad partneri viens otru vairs nedzird, bet tikai uzstāj uz savām prasībām. "Ir daudz kritikas un šantāžas, kas politikā nav nekas jauns. Kritikā ir jāieklausās, bet nav jāļauj tā deorganizēt procesu," teica Āboltiņa. Viņa arī atgādināja, ka Vienotības prioritāšu vidū ir ne tikai sociālās nevienlīdzības mazināšana, bet arī demogrāfijas un valsts ekonomiskās aktivitātes veicināšana.

"Dažiem sociālie jautājumi šķiet labs iemesls populistiskai pašreklāmai - bez kāda sakara ar valsts ilgtermiņa attīstību un domājot tikai par nākamajām Saeimas vēlēšanām, it kā ar vienu pabalstu varētu atrisināt visu šo samilzušo problēmu kopumu," norādīja Āboltiņa. 

Nevienlīdzības mazināšanu Vienotība ir pieteikusi kā savu priekšvēlēšanu prioritāti, par ko saņēmusi partneru pārmetumus, ka tam ir pakārtota visa Vienotības darbība nerēķinoties ar citu koalīcijas partiju interesēm.

Atbildot uz to, labklājības ministre Ilze Viņķele sacīja: "Budžeta veidošanā konkurence ir nevis par idejām, bet par to kam ir skaļāka balss." Viņasprāt ir neprāts runāt par pēckrīzes budžetu ultimātu formā. Viņķele paskaidroja, ka nevienlīdzības mazināšanu kā savu prioritāti Vienotība ir pieteikusi ne tāpēc, ka tuvojas vēlēšanas, bet tāpēc, ka šis ir īstais brīdis kaut ko darīt. Pretējā gadījumā nevienlīdzība sabiedrībā var apdraudēt arī ekonomisko attīstību.

Savā uzrunā Āboltiņa uzsvēra, ka kopīgais uzdevums ir ierobežotos valsts rīcībā esošos līdzekļus izmantot iespējami precīzi un efektīvi, lai palīdzētu gan uzņēmējiem, gan tām iedzīvotāju grupām, kas krasi izjūt ienākumu nevienlīdzību un visvairāk pakļauti bezdarba, nabadzības un emigrācijas riskiem.

"Politiķiem ir svarīgi saprast visas mūsu sabiedrības grupas - iekāpt citu cilvēku kurpēs, kuru ikdienas dzīve ir ļoti atšķirīga. Skolotāji; vientuļās māmiņas; policisti; pensionāri; cilvēki ar invaliditāti; jaunās ģimenes - visi šie cilvēki Latvijas valstij ir vienlīdz vajadzīgi, un visi kopā mēs veidojam Latvijas nākotni," pauda Vienotības līdere.

Nevienlīdzības mazināšana ietver arī kvalitatīvas veselības aprūpes pieejamību neatkarīgi no ienākumu līmeņa, norādīja Āboltiņa. Tāpēc nākamā gada budžetā tiks nodrošināts papildus finansējums veselības aprūpes pakalpojumiem, ko ikdienā izjūt ikviens pacients, tai skaitā, lai steidzami mazinātu gaidīšanas rindas, risinātu būtiskākās problēmas veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībā un palielinātu mediķu algas, pauda Āboltiņa.

Savukārt Vienotības pieeja balstīta ilgtermiņā, ņemot vērā arī rītdienas un parītdienas sociālās vajadzības, norādīja Āboltiņa, uzsverot, ka demogrāfija nav tikai pabalsti, bet jautājums, kas jāaplūko kompleksi. "Demogrāfiskās situācijas uzlabošanai Latvijā svarīgi ir visi – gan vecāki, gan bērni, gan vecvecāki," pārliecību pauda Āboltiņa.

"Latvijas nākotne jāveido kopīgiem spēkiem; tikai tā veidojas sabiedrība, kas pati spēj sevi uzturēt, pārvaldīt un lemt par savu nākotni," savu uzrunu noslēdza Vienotības priekšsēdētāja.

Partijas dome rezolūcijā apņēmusies nākamos piecus gadus partijas politiku balstīt uz tādiem nevienlīdzības mazināšanas principiem kā nodokļu sistēmas pilnveide, ceļot neapliekamo minimumu, atvieglojumus par apgādībā esošām personām, kā arī ieviešot progresivitātes principus. Nozīmīga ir arī minimālās algas ikgadēja pārskatīšana un valsts un pašvaldību darbinieku - skolotāju, sociālās aprūpes un veselības jomā nodarbināto, policistu un citu -  zemo algu pakāpeniska celšana, pauž Vienotība.

Partija arī norāda uz nepieciešamību veicināt nodarbinātību, stimulējot profesionālo un ģeogrāfisko mobilitāti, kā arī ieguldot cilvēku prasmju un izglītības pilnveidē.

Tāpat nozīmīga būs darba produktivitātes celšana, arvien veicinot inovāciju ienākšanu Latvijas ekonomikā, kā arī ilgtspējīgas un stabilas uzņēmējdarbības vides stiprināšana jaunu darbavietu radīšanai.

Būtiska loma nevienlīdzības mazināšanai sabiedrībā ir arī tādai izglītības sistēmas reformai, kas ceļ izglītības efektivitāti un veicina tās pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

Arī mērķētākas pabalstu un sociālās palīdzības sistēmas attīstība, kas atkarīga no mājsaimniecības ienākumu līmeņa, veicina saņēmēju iekļaušanos sabiedrībā un motivē viņus piedalīties savas prasmes un spējas attīstošos pasākumos, pieejama veselības aprūpes un ilgtspējīga reģionu attīstība ir neatsverama nevienlīdzības mazināšanai, pauž Vienotība.

Nevienlīdzības mazināšana ir galvenais jautājums Vienotības domes sēdē, kas sestdien notiek Cēsīs. Diskusijā piedalās arī Cēsu sociālā dienesta vadītāja Iveta Sietiņsone, kura savulaik bija Reformu partijā. Viņa Diena.lv paskaidroja, ka tagad nav nevienā partijā un, ka uz šo diskusiju viņu ir uzaicinājusi Viņķele. 

Sestdien, 28.septembrī, Cēsīs norisinās Vienotības domes sēde, kurā Vienotības domes dalībnieki kopā ar nozares pārstāvjiem analizē sociālās nevienlīdzības mazināšanas iespējas sabiedrībā, kā arī pārrunā citas 2014.gada valsts budžetā ietvertās prioritātes.  

Pievienotas 11.-15.rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Budapešta izvēļu priekšā

Līdztekus Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām, kuras norisināsies no 6. līdz 9. jūnijam un kurās vērā ņemami panākumi tiek prognozēti labējiem un arī eiroskeptiskas ievirzes politiskajiem sp...

Dzīvei reģionos trūkst lobija

Latvijas galvaspilsētā un tās tuvumā iedzīvotāju labklājība ir augstāka un biznesa dinamika – intensīvāka nekā attālākajās pašvaldībās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē