Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Pedagogi: Daudzi skolotāji strādā vairāk nekā 40 stundas nedēļā

Paveikto darbu un tiem patērētā laika uzskaite, kas nepieciešama, veicot jauno pedagogu darba samaksas modeļu aprobāciju, parādījusi, ka pedagogi strādā krietni vairāk, nekā domāts, nereti strādājot vairāk nekā 40 stundas nedēļā, norādīja Konstantinovas sākumskolas direktore Solvita Stepiņa.

Konstantinovas sākumskolā, kas atrodas Dagdas novadā, mācās tikai 12 skolēni, bet pedagogu darba samaksas modeļu aprobācijā piedalās pieci pedagogi.  Stepiņa norāda, ka atsevišķi skolotāji skolā pavada pat desmit stundas dienā. Tomēr Stepiņa pieņem - tā kā dažās dienās skolotājiem ir mazāk mācību stundu, skolā pavadīto stundu kopskaits nedēļā varētu izlīdzināties.

Allažu pamatskolā aprobācijā piedalās 19 skolotāji. Latviešu valodas un literatūras skolotāja Indra Puķe uzsvēra, ka skolā tiek pavadīts ļoti daudz laika. Ja darba diena sākas plkst.8, tad retais no skolas aiziet plkst.16. Tas, protams, ir atkarīgs no pedagoga slodzes, skaidroja Puķe, kura vada septiņas latviešu valodas un literatūras stundas dienā. Arī Puķe piekrīt tam, ka, sākot uzskaitīt darbos patērēto laiku, atklājies, ka tiek patērēts daudz vairāk laika, nekā bija domāts.

Puķe bažījas par to, kā jaunais darba samaksas modelis iespaidos pedagogus ar mazu mācību stundu skaitu, kuri pasniedz vairākās skolās. Viņa ar satraukumu domā par to, kā skola varētu piesaistīt pedagogus, ja esošie būs spiesti izvēlēties vienu no vairākām skolām, kur viņi strādā, jo darbs vairākās darbavietās ar jauno modeli vairs nebūšot izdevīgs.

Daugavpils novada Vaboles vidusskolā aprobācijas procesā iesaistīti 22 pedagogi. Vidusskolas direktore Elita Skrupska aģentūrai LETA sacīja, ka darbu uzskaitīšana uzskatāmi parāda, ka skolotāji strādā krietni vairāk, nekā tiek uzskatīts. Pedagogi aprobācijas procesu veic ļoti atbildīgi un cer, ka tas rezultēsies taisnīgā pedagogu atalgojuma sistēmā, norādīja Skrupska, citādi, ja "viss process būs tikai tāda paeksperimentēšana, būs ļoti skumji".

Vislielākais skolotāju skaits aprobācijas procesā piedalās no Liepājas pilsētas 5.vidusskolas - darba uzskaiti veic 101 skolotājs, norāda vidusskolas direktores vietniece Arta Krūma. Pirmās darba stundu un laika uzskaites pierādījušas, ka tā saucamiem papildu pienākumiem patērētā laika ir daudz vairāk nekā tarificēto stundu skaits. Krūma norādīja, ka šonedēļ skolā notikušas vecāku sapulces, tāpēc skolotāji nedēļā strādājuši vairāk nekā 40 darba stundas.

Krūma uzsvēra, ka jaunais darba samaksas modelis tā saucamajām lielajām skolām būs ļoti neizdevīgs, jo skolotāji varētu saņemt mazākas algas, turklāt darbā būtu jāpieņem liels skaits jaunu skolotāju, kuri "pie skolas rindā nestāv".

Nākamajā nedēļā skolēni dosies rudens brīvlaikā, savukārt pedagogi turpinās uzskaitīt veicamos darbus un patērēto laiku. Līdz šim neviens nebija skaidrojis, cik ilgi skolotāji strādā, kad skolēni atpūšas brīvlaikā, uzsvēra Krūma.

Tāpat nākamajā nedēļā, 31.oktobrī, aprobācijas procesā iesaistīto skolu pārstāvji dosies uz sanāksmēm, lai apspriestu pirmos rezultātus.

Jaunā pedagogu darba samaksas modeļa aprobācijā piedalīsies 59 skolas no 29 pašvaldībām un viena Kultūras ministrijas pakļautībā esošā skola, lai kā pirmās pārbaudītu piedāvāto atalgojuma aprēķināšanas modeli, kas paredz pāreju uz pilna laika darba slodzi.

IZM izstrādāja divus jaunus pedagogu darba samaksas modeļus, viens no kuriem paredz esošā modeļa Nauda seko skolēnam pilnveidi, bet otrs - pāreju uz pilnu darba slodzi.

Top komentāri

skolotāja
s
Nāksies saukt atpakaļ uz skolu vecos pedagogus! Nevienam nav noslēpums, ka katru gadu tikai 1/10 daļa pedagoģisko augstskolu beidzēju pēc IZM oficiālajiem datiem aiziet strādāt uz skolām! Ja notiks brīnums, un pedagogiem atļaus priekšlaicīgi pensionēties (varēs strādāt un saņemt algu un izdienas pensiju), skolotāju iztrūkums nebūs tik jūtams. Bojārs TV raidījumā visus iepazīstināja ar informāciju, kas mūsu skolas gaida, piemēram, Rīgas valsts 3. ģimnāzijā šobrīd strādā 70 pilna laika skolotāji, nākamgad vajadzēs vēl 27 jaunus.
klug
k
Apmeklēju Īrijā vācu val .kursus un jautāju ,cik nopelna angļu val. skolotāja, pasniedzot st. skolā, no pateiktā biju ļoti pārsteigta ,ka viņa atbildēja 25 eiro stundā ,lūk kādas Īrijā skolotājiem ir algas!
Lai strādā...
L
Galvenais ,lai virsstundas ir apmaksātas x 1,5 (Svētdien x2),kā visur citur civilizētā pasaulē. Un lai līdz cilvēkiem nonāk apziņa ,ka par velti atsēdet darbā virsstundas nav "labais tonis",tā ir muļķība,tu apzodz pats sevi,savu ģimeni ..līdz pat attiecību izjukšanai un t.t
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē