Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 12. oktobris
Valfrīds, Kira

Poikāns: Priekšlikumam publiskot IP adreses nav jēgas

Tiesībsargājošās iestādes jau šobrīd var noskaidrot datora IP adreses, tādēļ priekšlikums Latvijā publiskot IP adreses naidu kurinošiem komentāriem ir bezjēdzīgs, uzskata informācijas tehnoloģiju speciālists Ilmārs Poikāns.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāts, biedrības Brīvie demokrāti valdes loceklis Jānis Upenieks izteicis priekšlikumu, ka Latvijā nepieciešams veikt likumu grozījumus, lai valsts iestādes varētu publiskot IP adreses, no kurām veikti naidu kurinoši un valstiski naidīgi komentāru ieraksti interneta vidē.

"Nesaprotu tam jēgu, jo tiesībsargājošās iestādes tāpat izmeklē, ja ir šāda naida kurināšana. Tādas iestādes var viegli noskaidrot IP adreses," sacīja I.Poikāns. Viņaprāt, šāds ierosinājums ir riskants, jo cilvēks var izmantot cita datoru un sarakstīt naida kurinošus komentārus, bet valsts publiskotu cilvēka datora IP adresi, kaut gan viņš būtu nevainīgs. Viņš piebilda, ka šādi kāds varētu "iekrist", bet cilvēki atrastu veidus, kā noslēpt sava datora IP adresi un tas Drošības policijai tikai apgrūtinātu darbu.

"Te jau arī ir lielākā problēma ar šādiem priekšlikumiem - nav jau objektīvs rādītājs, ka sabiedrība novērtēs to objektīvi. Tīri subjektīvi, ja kāds kaut ko pasaka, tad viņam nav jādomā par to, kā ir likuma priekšā, bet kā citi par to domā. Viņam ir konkrētāks mērķis - ierobežot krievvalodīgos, kuri ķengājās. Tas ir viedoklis, kas viņam nepatīk. Ja iestrādā mehānismus, kas cenzē, tad tas darbosies arī uz otru pusi," atzina I.Poikāns.

"Mērķis ir, bet realizācija? Nesaprotu, ko tas labu dos. Cenzūru vispār nevajadzētu ieviest. Viss jau tāpat notiek," atzina IT speciālists.

Savukārt Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK pārstāvis Imants Parādnieks uzskata, ka visiem komentāriem būtu jābūt personificētiem. "Manuprāt, jāpersonificē daudz stingrāk šī lieta - tas attīrītu šo kloāku, par ko pārvērtusies interneta komentāru sadaļa," uzsvēra I.Parādnieks. Deputāts uzskata, ka personificēties varētu caur tādiem sociālajiem tīkliem kā draugiem.lv vai facebook.com. Viņš gan vienlaikus norādīja, ka priekšlikums publiskot IP adreses ir apšaubāms. "IP adrese pati par sevi neko nedod. Kāds cits arī varētu ierakstīt, tādējādi atbildība gultos uz kādu citu personu," sacīja I.Parādnieks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē