Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Prezidents: Jāpievērš uzmanība neapliekamā minimuma progresivitātei

Progresīva ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma ieviešana Latvijā ir ļoti atbalstāma ideja, norāda Valsts prezidents Andris Bērziņš un piebilst, ka nepieciešams ieviest arī neapliekamā minimuma progresivitāti.

"Uzskatu, ka izteikti ir jāceļ neapliekamais minimums. Arodbiedrību intereses, protams, ir līdzeklis, kas piespiež celt algu, bet efektīvāka, it sevišķi pašreizējā situācijā, manuprāt, ir neapliekamā minimuma celšana. Jaunās valdības deklarācijā ir iekļauts tas, kas jau pirms gada vai diviem tika runāts par progresīvā neapliekamā minimuma ieviešanu. Kāpēc iepriekšējā valdība šo ieceri nevirzīja uz priekšu, nesapratu. Diemžēl nezinu, ar ko jaunais piedāvājums atšķiras, to esot paredzēts ieviest no 2016.gada. Cerams, ieceres ir sabalansētas," teica Bērziņš.

Prezidents uzsvēra, ka neapliekamā minimuma palielināšana veicinātu ienākumu nevienlīdzības mazināšanos. "Tiem, kas uzskata, ka līdz ar minimālās algas celšanu būs labāka nodokļu iekasēšana, jāsaprot, ka efekts algu saņēmējiem, ja netiek īstenota neapliekamā minimuma celšana, būs visai niecīgs. Labāk būtu izlīdzināt nevienlīdzību sevišķi zemāko ienākumu saņēmēju daļā, tas būtu daudz efektīvāks līdzeklis. Ne par velti neapliekamais minimums citur Eiropā ir ap 1000 eiro, lai varētu nodrošināt to, ka zemākā atalgojuma saņēmēji labāk uzrādītu, ka oficiāli strādā, nevis ietu pēc pabalstiem. Tas ir balansējams jautājums. (..) Ja tomēr ieviestu kādu pietiekami aktīvu neapliekamā minimuma skalu, tad arī parādītos labāki rezultāti," norādīja Bērziņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē