Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +18 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Rinkēvičs: Centrālāzijas reģions ir būtisks Latvijas tranzīta partneris

Centrālāzijas reģions jau tagad ir būtisks Latvijas partneris tranzīta jomā, un mūsu uzņēmējiem ir zināms potenciāls attīstīt sadarbību arī citās nozarēs. Par to liecina vairākas vizītes šajā reģionā, kurās piedalījās arī Latvijas uzņēmēji, ceturtdien notikušajā Ārējās ekonomiskās politikas koordinācijas padomes sēdē norādīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Padome uzklausīja un atbalstīja ārlietu ministra ziņojumu par Centrālāzijas apmeklējumu rezultātiem un apsprieda Latvijas ekonomisko interešu Centrālāzijas reģionā pamatnostādnes. Ministrs norādīja, ka būtisks priekšnosacījums ekonomisko attiecību veicināšanai ir divpusējās līgumtiesiskās bāzes sakārtošana. Prioritāri tas būtu jāpanāk transporta jomā.

Ievērojot, ka Centrālāzijas reģiona valstis ir būtiski Latvijas tranzītbiznesa partneri, jāturpina uzsāktā sadarbība konteinervilcienu tranzīta projektos Baltika Transit un ZUBR, kas caur Latvijas ostām savieno Skandināviju ar Melnās jūras baseinu un Centrālāzijas valstīm. Ļoti nozīmīga ir arī Latvijas un Centrālāzijas sadarbība Ziemeļu apgādes tīkla ietvaros. Ziemeļu apgādes tīkls, kas pašlaik nodrošina militāro kravu piegādi uz Afganistānu, nākotnē varētu tikt pārveidots par komerckravu transporta maršrutu, attīstot tranzīta biznesu šajā virzienā. Ārlietu ministrija jau otro gadu organizē augsta līmeņa starptautiskus seminārus par transporta koridoru attīstību reģionā.

Centrālāzijas reģions ir arī prioritārs tirgus studentu piesaistei Latvijas augstskolām. Latvija jau tagad apmāca dzelzceļa un transporta jomas speciālistus Afganistānā un tās pārstāvji ir izteikuši interesi arī par ārstu, inženieru un citu tehnisko speciālistu apmācību iespējām. Latvija var piedāvāt savu ekspertīzi gan minētajās nozarēs, gan arī banku un finanšu, muitas un robežkontroles jomās, kā arī aviācijā. Latvijas uzņēmumi piedāvā arī savus pakalpojumus e-pārvaldībā un e-paraksta ieviešanā, bet mūsu būvniecības kompānijas ir ieinteresētas piedalīties Centrālāzijas valstu publiskajos iepirkumu konkursos infrastruktūras būvniecībā.

E.Rinkēvičs šos jautājumus ir apspriedis, apmeklējot Afganistānu un Kazahstānu. Vizītes laikā Kazahstānā, ārlietu ministrs uzaicināja Kazahstānas, Tadžikistānas un Kirgizstānas kolēģus 11. un 12.jūnijā apmeklēt Latvijas rīkoto augsta līmeņa semināru Transporta koridori starp Āzijas sirdi un pasauli, kas notiks Rīgā.

Viņš arī norādīja, ka 2015.gadā, kad Latvija būs prezidējošā valsts Eiropas Savienības (ES) Padomē, viena no mūsu prioritātēm būs ES – Centrālāzijas dialoga stiprināšana. Savukārt Afganistānas vizītes laikā jautājumu par Ziemeļu apgādes tīkla turpmāko komerciālo darbību E.Rinkēvičs apsprieda arī ar Afganistānas ziemeļu provinces Balkas gubernatoru. Ministrs pauda ieinteresētību attīstīt padziļinātu sadarbību ar šo nozīmīgo reģionu. Afganistānas vizītes laikā šo Centrālāzijas valsti apmeklēja arī Latvijas uzņēmēju delegācija, kuras dalībnieki, tiekoties ar ministru pēc vizītes, atzina, ka saredz iespējas attīstīt sadarbību ar Afganistānu, un tās laikā iegūtie kontakti tiks uzturēti. Daži uzņēmēji bija ne vien nodibinājuši kontaktus ar potenciālajiem partneriem, bet jau sākuši apspriest arī konkrētus projektus.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rail Baltica kā šīs koalīcijas kapracis

Nenorimstošo runu par izmaiņām valdības koalīcijā fonā nepietiekama uzmanība pievērsta Rail Baltica parlamentārās izmeklēšanas komisijas (PIK) konstrukcijai, kurā skaidri nolasās gan valdības koalīc...

ASV demokrātu nominācija

Pēc 27. jūnijā ASV notikušajām prezidenta amata kandidātu, republikāņa Donalda Trampa un pašreizējā prezidenta demokrāta Džo Baidena, televīzijas debatēm ASV nerimstas kaislības ap jautājumu, ka de...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē