Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Rinkēvičs: ES Austrumu partnerībā lielāks uzsvars jāliek uz demokrātijas jautājumiem

Piedaloties diskusijā ar Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības valstu ārlietu ministriem ES Ārlietu padomes laikā Briselē, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsvēra, ka kopš Austrumu partnerības uzsākšanas ir sasniegts būtisks progress un pauda cerību, ka Austrumu partnerības samita laikā Viļņā šī gada novembrī būs iespējams parafēt ES Asociācijas līgumus ar Armēniju, Gruziju un Moldovu, kā arī parakstīt ES un Ukrainas Asociācijas līgumu, portālu Diena.lv informēja Latvijas Ārlietu ministrijā.

Ministrs norādīja, ka ES Austrumu partnerība balstās uz izpratni par ES un Austrumu partneru kopējām vērtībām un interesēm, tāpēc sagaidām, ka Austrumu partneri ievēros pamatvērtības - likumu varu, demokrātiju un cilvēktiesības, savukārt ES ir jāstrādā pie vīzu liberalizācijas un Asociācijas līgumu noslēgšanas. "Vienlaikus būtiski ir noteikt mērķus periodam pēc Viļņas samita. Jo pozitīvāki rezultāti tiks sasniegti Viļņas samitā, jo tālejošāki mērķi tiks noteikti nākamajam Austrumu partnerības samitam, kas notiks Rīgā," uzsvēra ministrs.

Ārlietu padomes laikā ES ārlietu ministri pārrunāja aktuālo situāciju Sīrijā un Ēģiptē. Ministri pauda bažas par notikumu attīstību Ēģiptē un aicināja visas konfliktā iesaistītās puses uz kopīgu dialogu, atgriežoties pie demokrātiskā valsts pārejas procesa, sarīkojot brīvas un godīgas prezidenta un parlamenta vēlēšanas, kā arī apstiprinot konstitūciju, kas būtu pieņemama visām sabiedrības grupām. Ārlietu ministrs E. Rinkēvičs atzīmēja, ka ES ir jāturpina atbalstīt Ēģiptes demokratizācijas process, kā arī norādīja, ka ES notikumu attīstībai Ēģiptē būtu jāseko līdzi ar īpašu rūpību, ņemot vērā Ēģiptes nozīmīgo ģeopolitisko lomu reģionā.

Ministri izvērtēja ES Stratēģiskā ietvara par cilvēktiesībām un demokrātiju īstenošanu pirmā gada laikā kopš tā pieņemšanas. Diskusijā ministri pauda bažas par pieaugošo pilsoniskās sabiedrības un nevalstisko organizāciju darbības ierobežošanu pasaulē un vienojās, ka turpmāk ES aktīvāk jāiesaistās dialogos par cilvēktiesību jautājumiem ar trešajām valstīm.

Sanāksmes laikā ES ārlietu ministri ar ASV Valsts sekretāru pārrunāja aktuālo situāciju Tuvo Austrumu miera procesā. Ministri novērtēja Dž.Kerija personīgo ieguldījumu, panākot iesaistīto pušu gatavību atsākt miera sarunas un apliecināja ES atbalstu sarunu veiksmīgai turpināšanai.

Ministri pārrunāja arī situāciju Somālijā, Mali un Lielo ezeru reģionā. Runājot par situāciju Libānā, ministri diskutēja par organizācijas Hezbollah militārā spārna iekļaušanu teroristisko organizāciju sarakstā.

Ārlietu padomes ietvaros E.Rinkēvičs tikās ar Gruzijas ārlietu ministri Maiju Pandžikidzi un Baltkrievijas ārlietu ministru Vladimiru Makeju, lai pārrunātu divpusējo attiecību jautājumus.

22.jūlijā Briselē notika ES Ārlietu padomes sanāksme, kuras ietvaros notika arī ES un Austrumu partnerības valstu ārlietu ministru sanāksme.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par zāļu cenām Eiropā un kas tās diktē

Man par milzu pārsteigumu Latvijas portālā Diena parādījās tulkots raksts Kāda ir dzīvības cena? Runājot par zālēm, tā ir ļoti atšķirīga visā pasaulē. Tā atšķiras arī Eiropā. Tas ir izcils žurnalisti...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē