Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

RSU rektors par "VM un IZM ministru kandidātiem un to turpmākajiem uzdevumiem"

Pozitīvi vērtējami abi izvirzītie ministru kandidāti – gan Veselības ministram virzītais Guntis Belēvičs, gan Izglītības un zinātnes ministra amatam – Mārīte Seile, kuri gan nāks ar jaunu skatu un jauniem uzstādījumiem, gan vienlaicīgi ir ļoti pieredzējuši savas nozares pārstāvji, kas liecina, ka viņu veiktajām pārmaiņām vajadzētu būt pārdomātām.

Runājot par izglītības un zinātnes jomu, tajā būtu jāturpina zinātnisko institūciju konsolidācija atbilstoši reāliem, starptautiskiem sasniegumiem, sekmējot fondu piešķiršanu Latvijas universitātēm un institūtiem. Šobrīd ES valstīs pētniecības organizācijas ir universitātes un institūti, kas saņem publiskos zinātnes un pētniecības finanšu līdzekļus. Tai pašā laikā Latvijā zinātnes iestāžu reģistrā ir 90 organizācijas, kas jākonsolidē, turklāt vairums no tā zinātni neveic vai ir komercsabiedrības. ES fondu finansējuma tiešie saņēmēji ir universitātes un institūti, kamēr valsts kapitālsabiedrības var būt pastarpināti labuma guvēji. 

Tāpat būtu jāpārskata studiju programmu budžetu vietu sadalījums par labu tautsaimniecības vajadzībām atbilstošām kvalitatīvākajām studiju programmām. Latvijā jānodrošina universitāšu specializāciju, lai tās nekonkurētu savstarpēji, bet palielinātu savu izglītības pakalpojumu konkurētspēju starptautiskos tirgos. Izglītības eksports ir arī Ekonomikas ministrijas kompetences jautājums, jo tas rada augstas pievienotās vērtības darbavietas un nodrošina kvalificēta darbaspēka, tai skaitā akadēmiskā personāla neaizplūšanu no Latvijas. Ekonomikas ministrijai jādod iespēju investēt ES fondus izglītības infrastruktūrā, tai skaitā "campusu" izveidei ārvalstu studentiem.

Paralēli jāveicina augstskolu savstarpējā sadarbība, veidojot kopīgas augstākas kvalitātes studiju programmas ar starpnozaru un profesionālu ievirzi. 

Veselības nozarē Latvijā jārada medicīnas un veselības aprūpes cilvēkresursu ekselences centrs, veidojot ciešāku sadarbību starp Rīgas Stradiņa universitāti, Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu un Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu vienā apvienībā. Ārstu aizplūšanu no Latvijas nevar apstādināt ar solījumiem, bet piedāvājot jaunas akadēmiskas un klīniskās darbavietas eiropeiskā universitātes slimnīcā. Tai pašā laikā veselības nozares speciālistu trūkums ir vērojams reģionos, tādēļ Veselības ministrijai kopā ar pašvaldībām jārada stimuli jauno ārstu speciālistu piesaistei Latvijas reģionos. 

Rīgas Stradiņa universitāte nodrošina visaugstākās kompetences starptautiski konkurētspējīgus speciālistus. RSU kopā ar Stradiņa un Bērnu slimnīcu var piedāvāt jaunas iespējas ārstniecības personālam, taču universitāte nevar radīt darbavietas visā Latvijas veselības aprūpes sistēmā. Universitāte ir gatava strādāt kopā ar Veselības nozares institūcijām un pašvaldībām, lai esošā situācija uzlabotos.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē