Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Sprūdžs: Ir saņemti pozitīvi signāli diskusijas turpināšanai par novadu nākotni

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iesāktajā diskusijā par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu ir saņemti arī pirmie pozitīvie signāli no pašvaldībām un iedzīvotājiem, kuri ir gatavi runāt par tālāku novadu apvienošanu, portālam Diena.lv pauž ministrs Edmunds Sprūdžs.

Ministru kabinets otrdien, 26.martā iepazinās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto ziņojumu par Administratīvi teritoriālās reformas izvērtējumu un uzdeva sagatavot grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kuros būtu paredzēta iespēja novadiem turpināt brīvprātīgu apvienošanos.

Ministrs pauž gandarījumu, ka iesāktajai diskusijai par administratīvi teritoriālās reformas nākotni ir jau pirmie rezultāti un vairāku pašvaldību pārstāvji ir izteikuši gatavību runāt par tālāko apvienošanos un ir arī saņemts pozitīvs signāls no valdības virzīties uz priekšu. Nākamais solis būs sagatavot izmaiņas šajā likumā, lai dotu iespēju pašvaldībām brīvprātīgi apvienoties.

"Sabiedrības un visas valsts interesēs ir spēcīgas pašvaldības, kas var nodrošināt savā teritorijā pēc iespējas plašākas un labākas uzņēmējdarbības, mācību un radošuma iespējas saviem iedzīvotājiem. Šīm iespējām ir jābūt maksimāli līdzvērtīgām visā valsts teritorijā," pauž E.Sprūdžs.

VARAM valsts sekretāra vietniece Ilona Raugze skaidro, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā ir izveidoti pēc iedzīvotāju skaita lielāki novadi, kuriem ir lielākas budžeta un infrastruktūras iespēja, plašāka pakalpojumu pieejamība, efektīvāka pārvalde, augusi iespēja piesaistīt ES fondu finansējumu un investīcijas.

Taču joprojām ir saglabājusies virkne neatrisinātu jautājumu, tai skaitā novadi bez reģionālās attīstības centriem, bet atrodas tiešā to ietekmē, daudzām mazo novadu pašvaldībām ir zemi nodokļu ieņēmumi un vienlaikus augsti administratīvie izdevumi. Galvenā problēma - novadi gan pēc to iespējām attīstīties, gan sniegt iedzīvotājiem pakalpojumus ir ārkārtīgi atšķirīgi un ar tik neviendabīgu pašvaldību sistēmu ir grūti risināt turpmāku valsts pakalpojumu decentralizāciju, gan veicināt vienmērīgu reģionu attīstību, skaidro VARAM.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē