Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Vienotība: Bērnudārzos pakāpeniski jāpāriet uz mācībām latviešu valodā

Partijas Vienotība Rīgas domes frakcijas deputāti uzskata, ka Rīgas domei beidzot ir jāņem vērā vecāku pieaugošais pieprasījums bērnudārzos nodrošināt mācības latviešu valodā, tāpēc nav jāveicina jaunu mazākumtautību grupu atvēršana, jo tās šobrīd ir pustukšas. Turklāt arī mazākumtautību bērnudārzos ir pienācis laiks pakāpeniski pāriet uz mācībām valsts valodā.

Vienotības deputāti, apsekojot vairākus mazākumtautību bērnudārzus, kā arī uzklausot vecāku pieredzi, ir secinājuši, ka Rīgas domes vadības statistika, par situāciju mazākumtautību bērnudārzos, atšķiras no reālās dzīves. Vairākas jaunatvērtās grupiņas nav nokomplektētas, tikmēr pieprasījums pēc apmācības valsts valodā strauji pieaug.

Šodien frakcijas sēdē, uzklausot Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāvjus, deputāti pārliecinājās, ka trūkst skaidru argumentu, kādēļ Rīgas dome turpina atvērt jaunas mazākumtautību grupiņas, lai arī rīdzinieki vēlas savus bērnus izglītot latviešu valodā.

„Gan no latviešu, gan cittautiešu ģimenēm saņemtie lūgumi nodrošināt bērnam vietu latviešu valodas grupiņā parāda, ka Rīgas domes vadība nav pielāgojusies rīdzinieku vajadzībām. Acīmredzot tas ir politiskais pasūtījums, tomēr SC/GKR vajadzētu ņemt vērā, ka deputātu pienākums ir pārstāvēt sabiedrības intereses, nevis nodrošināt savu partiju turpmāko eksistenci,” sašutumu pauda RD deputāte Baiba Brigmane.

Situāciju komentē Sarmīte Ēlerte, partijas Vienotība Rīgas līdere: “ Tagadējie Rīgas saimnieki ne tikai ignorē latviešus, bet arī tās mazākumtautību ģimenes, kuras vēlas, lai viņu bērni mācītos latviešu valodā un veiksmīgi integrētos Latvijā. Diemžēl Rīgas kungi to izliekas neredzam. Ir laiks atzīt, ka Latvijā latviešu valodai ir jābūt pirmajai vai otrajai dzimtajai valodai ikvienam, kurš dzīvo Latvijā. Mums ir jānodrošina, lai arī mācību sistēma būtu šim uzstādījumam atbilstoša.”

Vienotība uzsver, ka arī vairums krievvalodīgo Rīgas iedzīvotāju izvēlas savus bērnus jau no agras bērnības audzināt vidē, kur komunikācija notiek valsts valodā, atzīstot, ka latviešu valoda jāsāk mācīt bērniem jau agrīnā vecumā, tādējādi nodrošinot pietiekamas valsts valodas zināšanas turpmākajā mācību procesā un sadzīvē. Tieši tāpēc Vienotība rosina arī mazākumtautību bērnudārzos pakāpeniski pāriet uz mācībām valsts valodā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē