Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Vilks: Referendums par eiro ieviešanu Latvijā nav vajadzīgs

Finanšu ministrs Andris Vilks (V) uzskata, ka referendums par eiro ieviešanu Latvijā nav vajadzīgs, jo iedzīvotājiem ir grūti izvērtēt visas nianses šajā jautājumā. "Tad jau uz referendumu vajadzēja likt arī starptautiskā aizdevuma programmu," piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja A.Vilks.

Ministrs norādīja, ka naudas izteiksmē no eiro ieviešanas ir lielāki ieguvumi nekā zaudējumi. "Ja rīko referendumu eiro ieviešanas jautājumā, tas nozīmē, ka Latvija nav gatava eirozonai, un jautājums tiek atlikts," uzskata A.Vilks. Viņš arī norādīja uz būtisku situācijas uzlabošanos eirozonā pēdējo mēnešu laikā. Sarunās ar eirozonas valstu kolēģiem ministrs arvien vairāk esot pārliecinājies, ka "tur sliktākais jau ir aiz muguras".

Jautāts, kad uzlabojumus reāli varētu sajust arī mājsaimniecības Latvijā, ministrs norādīja, ka 2013.gada pavasarī, kad lielākajai daļai sabiedriskajā sektorā strādājošo tiks paaugstinātas algas. Informējošas kampaņas par eiro plānots sākt nākamā gada pavasarī, nosūtot informējošu vēstuli katrai mājsaimniecībai, rīkojot diskusijas. Šajā skaidrošanas darbā plaši plānots iesaistīt arī pašvaldību darbiniekus, piemēram, bibliotekārus, kas labi zina savus iedzīvotājus un spēs ar viņiem aprunāties un izskaidrot eiro ieviešanas nepieciešamību, procesu un citus jautājumus.

Finanšu ministrs arī sacīja, ka diskusijas par jēdziena "eiro" vai "euro" lietošanu neesot vajadzīgas, jo ikdienā Latvijā tas tāpat paliks eiro, bet euro lai paliek lietvedības dokumentos.

Jau ziņots, ka A.Vilks kritiski izteicies par vairāku Saskaņas centra (SC) deputātu iniciatīvu nodibināt lata atbalsta grupu. Ministrs uzskata, ka lata atbalsta grupu vajadzēja dibināt pirms pāris gadiem, kad Latvijā iedzīvotāji mainīja latu citās valūtās.

Kā ziņots, SC Saeimas deputāti - Nikolajs Kabanovs, Aleksandrs Sakovskis un Igors Meļņikovs - ceturtdien nodibinājuši deputātu lata atbalsta grupu ar mērķi diskutēt par eiro ieviešanas termiņiem un nosacījumiem. Kā skaidroja Kabanovs, patlaban sabiedrībā ir vērojama neapmierinātība un skepse saistībā ar eiro ieviešanu. Tāpēc deputāti plāno piesaistīt ekspertus un diplomātus, lai diskutētu par eiro ieviešanu Latvijā.

Ziņots arī, ka SC apsver iespēju rosināt referenduma rīkošanu par eiro ieviešanu 2014.gadā. Arī Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sliecas uz referenduma rīkošanu, kā galveno pamatojumu minot zemo sabiedrības atbalstu eiro. Par referenduma rīkošanu iestājas arī Satversmes tiesas priekšsēdētājs Gunārs Kūtris.
Valdība iecerējusi, ka Latvija eiro pievienosies 2014.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē