Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Zanders: Latvijas atturēšanās ANO balsojumā par Palestīnu bija pareizs lēmums

Vārdu savienojums «Latvijas ārpolitika» nereti izraisa ironisku attieksmi, jo tiek uzskatīts, ka a) mūsu objektīvie mērogi, b) noenkurošanās NATO un ES būtiski ierobežo veidot aktīvu un patstāvīgu ārpolitiku. Neapspriežot minētos argumentus, ar gandarījumu jāsecina, ka tomēr gadās situācijas, kad mēs spējam formulēt savu adekvātu nostāju, pat ja tā nesakrīt ar partneru viedokli.

Runa ir par Latvijas lēmumu atturēties ANO balsojumā par pieaicinātās valsts statusa piešķiršanu Palestīnai. Šķiet, nav jāpierāda, cik ļoti Izraēlas un palestīniešu attiecības ietekmē stāvokli Tuvējos Austrumos un musulmaņu pasaulē, kas savukārt ietekmē lielo pasaules politiku. Tātad runa nav par balsojumu kādā marginālā jautājumā.

Daudzi no mūsu partneriem ES balsos «par», tātad Latvija zināmā mērā formulē atšķirīgu pozīciju, un tā ir pareiza. Palestīniešiem atvēlēt pieaicinātās valsts statusu ir pāragri divu iemeslu dēļ. Pirmais un galvenais: nav skaidrs, kurš šo tautu pārstāv. Un te nav runa par objektīvu ģeogrāfisku sašķeltību (Gaza un Rietumkrasts), kurā paši palestīnieši nav vainojami. Runa ir par to, ka Hamas un Fatah organizācijas sīvi cīnās par varu, tām ir principiāli atšķirīgs skatījums uz ceļu, kā risināmas attiecības ar Izraēlu, kādam jābūt palestīniešu iespējamās valsts saturam. Šobrīd nav politiskā spēka, kas patiešām varētu runāt kaut vai palestīniešu vairākuma vārdā. Otrs. Pat ja pieņem, ka vienādojums «Hamas + Fatah = Palestīna» kaut kad tuvākā nākotnē funkcionēs, ANO nav vietas organizācijai (Hamas), kas nav atteikusies no uzstādījuma iznīcināt kādu citu valsti (Izraēlu).

Varētu vienīgi novēlēt, lai tikpat izsvērti un neatkarīgi no konjunktūras Latvijas ārpolitikas veidotāji paustu viedokli arī jautājumos, kas skar ES paplašināšanos un attiecības ar NVS.

Top komentāri

Aha
A
Tas ir nožēlojami, ka Latvija, kura teju tikko pati bija okupēta uz beztiesiska, gaidot palīdzību – tagad nekaunīgi atturās balsot par citas valsts neatkarību. Mēs laikam vairs neapzināmies brīvības vērtību.
Aivars Slišāns
A
Dīvains viedoklis. Ar šādu loģiku Māris Zanders varētu uzslavēt Latviju, piemēram, arī par Tibetas okupācijas "neredzēšanu", jo attiecības ar Ķīnu Latvijai, protams, ir daudz svarīgākas par morāli un Latvijas nesenās okupācijas atmiņām. Domāju, ka Latvijas atturēšanās nav nekāda nostāja, tā ir izvairīšanās no problēmu risināšanas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē