Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ždanoka: Nepilsoņu referendumam var būt pozitīvs rezultāts

Kustības Par vienlīdzīgām tiesībām rosinātajam referendumam par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem var būt pozitīvs rezultāts, intervijā aģentūrai LETA apgalvo Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka (PCTVL).

Citādi pret tā norisi nebūtu izvērsta tāda kampaņa, piebilst EP deputāte. Par labām referenduma perspektīvām, pēc Ždanokas domām, liecina aptauju rezultāti, kā arī liels daudzums latviešu, kuri parakstījās referenduma rosināšanas pirmajā posmā.

Atšķirībā no referenduma par krievu valodas statusu, kuru vajadzēja atbalstīt vismaz 772 502 vēlētājiem, uzvarai referendumā par Pilsonības likuma grozījumiem nepieciešams savākt tikai 230 000 balsu par. Pēc Ždanokas domām, tas ir pilnībā reāli kaut vai tāpēc, ka referendumā par Satversmes grozījumiem par oficiālas valodas statusa Latvijā piešķiršanu krievu valodai nobalsoja 273 347 vēlētāji.

Runājot par Latvijas vēlmi pievienoties eirozonai, Ždanoka norādīja, ka pēc eiro ieviešanas cenas un tarifi uz pirmās nepieciešamības precēm un pakalpojumiem pieaug par 15-30%, tādēļ Latvija nemaz nav gatava ieviest eiro 2014. gadā, kā arī tuvākajos piecos gados.

Šodien pievienošanās eirozonai Latvijā, pēc Ždanokas domām, ir izdevīga tikai šaurai ierēdņu grupai, kā arī tiem, kam ir lielas parādsaistības eiro un, iespējams, dažām lielām eksporta kompānijām, kuras ir orientētas uz ES valstīm. Tomēr neizbēgamais darbaspēka izmaksas pieaugums pēc eiro ieviešanas varot anulēt visu izdevīgumu arī šīm eksporta kompānijām.

Latviju eirozonā gaida tikai Eiropas Komisijas ierēdņi, kuri ir personīgi ieinteresēti eirozonas paplašināšanas grafika izpildē, neatkarīgi no tā, kādas sekas būs šai paplašināšanai, apgalvo Ždanoka.

Kā norāda politiķe, Latvijas iedzīvotāji veido 0,4% no ES iedzīvotāju skaita, bet visa mūsu ekonomika - iekšzemes kopprodukts (IKP) ap 20 miljardiem eiro (14 miljardiem latu) 2011.gadā - ir salīdzināma ne vairāk kā ar vienas, ne pašas spēcīgākās korporācijas radītajiem, piemēram, IKEA - 25 miljardu eiro (17,5 miljardu latu) ienākums 2011.gadā saskaņā ar oficiālo korporācijas kalkulāciju.

"Ar ko beidzas nepamatotā eirozonas paplašināšana, jau izjuta Grieķijas, Spānijas un Itālijas ekonomika. Tagad šī problēma kļuva par draudu Eiropas Savienības eksistencei, ne tikai eirozonai vai eiro valūtai," uzskata Ždanoka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē