Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Zvērinātu advokātu padome: Grozījumi Maksātnespējas likumā ir juridisks brāķis

Vairāki grozījumi Maksātnespējas likumā, kuriem jāstājas spēkā 1.martā, ir juridisks brāķis un nepieļaujama likumdošanas prakse, uzskata Latvijas Zvērinātu advokātu padomes (ZAP) priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

ZAP aicina gan tieslietu ministru, gan Saeimas deputātus atbildīgi izvērtēt grozījumos pieļautās kļūdas un risināt situāciju, kamēr nav iestājušās paredzamās negatīvās sekas. "Pirmkārt, Maksātnespējas likuma grozījumi nostāda administratorus teju augstāk par tiesu. Tajos ir iecere dot iespēju maksātnespējas procesa administratoriem spriest par tiesas nolēmumu pareizību un šķirot kreditorus gadījumos, kad administratoram kāds prasījums šķiet aizdomīgs, rezultātā uz laiku liedzot šādam kreditoram balsstiesības. Šādas administratora privilēģijas ir riskantas, jo administratora kļūdas gadījumā tiek apdraudēta procesa likumīga norise," norāda Kaminska.

Kā skaidro ZAP priekšsēdētāja vietniece, Maksātnespējas likuma grozījumu rezultātā tiek apšaubītas ar tiesas nolēmumu nodibinātās tiesiskās attiecības - parādnieka un kreditora savstarpēja saistību atzīšana - un radīta iespēja pārskatīt tiesiskās attiecības, kas radušās trīs gadus pirms maksātnespējas procesa pasludināšanas. Kaminska uzskata, ka ar šādu kārtību tiek izjaukta tiesiskā stabilitāte un grauta uzticība tiesu nolēmumiem kopumā.

Otrs brāķis, kā norāda Kaminska, ir uzņēmumu valdes locekļu materiālās atbildības noteikšana, par kuras negatīvajām sekām prognozes izteikušas arī Latvijas uzņēmējus pārstāvošās organizācijas. "Šādu grozījumu akceptēšana parāda pilnīgu neizpratni par komerctiesībās noteiktajiem principiem par kapitālsabiedrības mantas un saistību nošķiršanu no kapitālsabiedrības dalībnieku mantas. Turklāt, tā kā lielākā daļa Latvijā reģistrētu uzņēmumu dalībnieki ir vienlaikus arī valdes locekļi, šie noteikumi vistiešākā veidā ietekmēs komercdarbības vidi, atturot Latvijas iedzīvotājus no kļūšanas par kapitālsabiedrību valdes locekļiem. Paredzams, ka šādi nepārdomāti grozījumi sekmēs uzņēmumu dibināšanu ārvalstīs - tepat kaimiņos esošajā Igaunijā vai Lietuvā -, kur šāda atbildība nav paredzēta," norādīja Kaminska.

Trešais likumdevēja "vieglprātīgais un juridiski absurdais lēmums" ir noilguma noteikšana kā sekas kreditoru pieteikšanās termiņa nokavēšanai bez izņēmumu gadījumu definēšanas. Likumdevējs nav paredzējis izņēmumu noilguma termiņam attiecībā uz saistībām, kas nav dzēšamas saistību dzēšanas procedūrā, piemēram, uzturlīdzekļu saistībām, skaidroja Kaminska.

"Piedāvātais risinājums ir juridisks analfabētisms. Šobrīd ir radīta situācija, kad sešu mēnešu noilguma termiņš fiziskās personas maksātnespējas procesā ir attiecināms arī uz prasījumiem par uzturlīdzekļu piedziņu bērniem, tajā skaitā līdzekļiem, kas samaksāti no Uzturlīdzekļu garantiju fonda. Tiesību normas, kas nosaka, ka uzturlīdzekļu parādi maksātnespējas procesā netiek dzēsti, nevar darboties, kamēr Maksātnespējas likumā nav noteikts izņēmums, ka uz uzturlīdzekļu prasījumiem šo noilgumu nepiemēro," norādīja Kaminska.

Savukārt kā ceturto nepārdomāto lēmumu ar acīmredzamām negatīvām sekām Kaminska nosauca valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem. "Lai arī kas tiktu publiski sludināts, ir acīmredzams, ka advokātu iespējas pildīt maksātnespējas procesa administratora pienākumus tiks nepamatoti ierobežotas. Tas ne tikai grauj tiesisko paļāvību, bet ir arī pretrunā Satversmē nostiprinātajām tiesībām brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai. Vairāki kolēģi jau ir vērsušies Satversmes tiesā (ST), un tiesa ir ierosinājusi lietas par valsts amatpersonas statusa piemērošanu maksātnespējas procesa administratoriem. Manuprāt, būtu loģiski un saprātīgi, ja līdz ST spriedumam apstrīdēto likuma normu spēkā stāšanās tiktu atlikta," pauda Kaminska.

6.februārī ZAP ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentei, tieslietu ministram un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājam, kurā Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija lūdz Saeimu lemt par Maksātnespējas likuma grozījumu spēkā stāšanās atlikšanu, lai nepieļautu juridiski nekorekto un neizvērtēto normu spēkā stāšanos 1.martā, nepieļaut Maksātnespējas likuma grozījumu spēkā stāšanos līdz ST nolēmuma pieņemšanai par valsts amatpersonas statusa noteikšanu maksātnespējas procesa administratoriem, izskatīt likuma grozījumus Saeimas Juridiskajā komisijā un izstrādāt tiesību sistēmai atbilstošu regulējumu maksātnespējas jomā.

Grozījumi Maksātnespējas likumā pirms to pieņemšanas tikuši sagatavoti Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, neiedziļinoties atbalstīto normu juridiskajā nozīmē un neizvērtējot šo normu juridiskās sekas, pausts ZAP paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē