Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Aptauja: 96% pircēju kvalitāti uzskata par būtisku pārtikas produktu izvēles kritēriju

Vairumam jeb 96% Latvijas iedzīvotāju, izvēloties pārtikas produktus, svarīgs kritērijs ir kvalitāte, secināts mazumtirgotāja SIA Rimi Latvia veiktajā aptaujā.

Tajā noskaidrots, ka kvalitāti visbiežāk jeb 62% aptaujāto saista ar augstvērtīgu produktu sastāvu, bet 58% - ar garšas īpašībām.

Kā svarīgu produktu kvalitātes aspektu 37% Latvijas iedzīvotāju minējuši to, ka produkts ir audzēts vai ražots Latvijā, 26% novērtē atpazīstamu ražotāja zīmolu, bet 20% ir svarīgi starptautiski kvalitātes sertifikāti.

Tāpat kā nozīmīgi kvalitātes aspekti minēti arī tādi kritēriji kā sociālās atbildības principu ievērošana produkta ražošanas gaitā, glīts produkta iepakojums un vizuālais izskats, uztura speciālistu un diētas ārstu ieteikumi uz iepakojuma un vietējo organizāciju apbalvojumi. Savukārt vismazāk uzmanības pircēji pievērš starptautisku izstāžu godalgām un apbalvojumiem, ko saņēmis konkrētais produkts, - šis kritērijs ir svarīgs tikai 2% pircēju.

"Daudzie kvalitātes aspekti, ko aptaujā minējuši Latvijas iedzīvotāji, uzskatāmi parāda, ka pircēju vēlmes pēdējos gados ir ļoti mainījušās un vienotas izpratnes par kvalitātes jēdzienu nav - tas katram nozīmē kaut ko citu. Vienlaikus redzam, ka kvalitātes jēdziens pēdējā desmitgadē ir ievērojami paplašinājies: tā vairs nav tikai produkta atbilstība noteiktām tehniskām prasībām, sanitāro normu ievērošana ražošanas gaitā, nekaitīgas izejvielas, drošs iepakojums un uzglabāšana," komentēja Rimi Latvia kvalitātes vadītāja Māra Tamane.

Kā liecina aptaujas dati, augstvērtīgu produktu sastāvu par kvalitātes raksturojumu biežāk uzskata sievietes. Sievietes arī biežāk nekā vīrieši izvēlas tos produktus, kas viņām garšo vislabāk un kam ir augstvērtīgākais sastāvs, kamēr vīrieši savā izvēlē mēdz būt spontānāki.

To, ka produkts audzēts vai ražots Latvijā, kā kvalitātes kritēriju biežāk akcentē iedzīvotāji no 50 līdz 65 gadiem un laukos dzīvojošie. Savukārt jauniešiem līdz 29 gadu vecumam svarīgs kvalitātes kritērijs ir sociālās atbildības principu ievērošana jeb sertifikāts, kas apliecina, ka produkta audzētāji vai ražotāji ir saņēmuši godīgu samaksu par savu darbu, kā arī uztura un citu speciālistu ieteikumi uz produkta iepakojuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas