Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Eiropas kinomākslas balvu ceremonijas rīkošana Latvijā maksās tikpat, cik viss Latvijas kino izmaksā gadā

Eiropas Kinoakadēmija (European Film Academy) apstiprinājusi, ka par 2014. gada Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijas norises vietu ir apstiprināta Rīga.

Nākamā gada decembrī Rīgā pulcēsies Eiropas kino elite, filmu veidotāji, režisori, producenti, aktieri, lai noskaidrotu Eiropas Kinoakadēmijas balvas ieguvējus 17 kategorijās. Nenoliedzami Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšana ir Eiropas kinodzīvei nozīmīgs notikums, kas savulaik tika iecerēts kā Eiropas alternatīva Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijai - Oskariem.

Kaut arī Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanai ir krietni īsāka vēsture (tās pasniedz kopš 1988. gada), tās mērķi ir līdzīgi - popularizēt kinokultūras sasniegumus un akcentēt gada vērtīgākās filmas. Eiropas Kinoakadēmijas mērķi ir grūtāk sasniedzami - Eiropas kino ir daudz fragmentētāks, Eiropas valstu filmas vairākumā gadījumu izdzīvo tikai savā lokālajā tirgū, nespējot ieinteresēt kaimiņvalstu skatītājus un arī cīnīties ar Holivudas dominanti. Tomēr šī balva ir nozīmīga ar saviem donkihotiskajiem centieniem spodrināt Eiropas kinoindustrijas un kinomākslas talantus, vairot to publicitāti un atpazīstamību. Eiropas kinobalvas pasniegšanas ceremonija nenāk negaidīti - pilsētām, kas vēlas būt par šīs ceremonijas norises vietu, jau vairākus gadus iepriekš jāpiesaka sava kandidatūra un jāpiedāvā nosacījumi, kas atbilst Eiropas Kinoakadēmijas prasībām, - viens no šādiem nosacījumiem ir līdzfinansējums provizoriski 1 miljona eiro apmērā. Līdzīgu finansējumu pasākuma organizācijā iegulda arī pati Eiropas Kinoakadēmija.

Kā stāsta Diāna Čivle (nodibinājuma Rīga 2114 vadītāja) - tas, ka Rīga kļūs par Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas norises vietu, būs ieguvums Latvijas un Rīgas tēlam, it īpaši Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas statusa kontekstā, kā arī gatavojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā 2015. gadā. Turklāt miljons eiro, kas nepieciešams pasākuma organizēšanai, jau laikus ir plānots, to segs no valsts (Kultūras ministrijas) un Rīgas pilsētas budžetiem. Kā partneri šī projekta īstenošanā D. Čivle vispirms min Latvijas Televīziju. Tā kā Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonija tiek translēta visās Eiropas valstīs, milzīga nozīme ir TV šova un pasākuma organizācijas kvalitātei. Jāpiebilst, ka Eiropas kinobalvas pasniegšanas ceremoniju voluntāri var nodēvēt arī par intelektuālo Eirovīziju, jo atšķirībā no Latvijas Nacionālajā operā klātesošajiem, kas izraudzīta par pasākuma norises vietu, par ceremonijas kvalitāti un Latvijas tēlu spriedīs miljoniem TV skatītāju.

Tradicionāli Eiropas Kinoakadēmijas balvas tiek pasniegtas Berlīnē, taču katru otro gadu tās notiek kādā no Eiropas pilsētām, ļaujot katras konkrētās valsts kultūrai un kinematogrāfam rast iespēju prezentēt sevi pasaulei.
Aizpērn balvu pasniegšanas ceremonija notika Tallinā, arīdzan gadā, kad šī pilsēta bija Eiropas kultūras galvaspilsēta. Neskatoties uz ceremonijas tradicionālo kanonu, tajā spilgti bija pamanāma gan Igaunijas kultūra, gan Igaunijas kino.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēl viens vaibsts televīzijas portretā

Par publisko skandālu saistībā ar Latvijas Televīzijas lēmumu rīkot EP priekšvēlēšanu diskusijas krievu valodā Guntars Gūte sarunājas ar politologu Jāni Ikstenu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas