Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Gadu pēc traģēdijas Zolitūdes Maximas teritorijas nākotne joprojām neskaidra

Lai gan pagājis jau gads kopš Zolitūdes traģēdijas, joprojām nav atrisināts jautājums, kas notiks ar teritoriju, uz kuras atradās sagruvušais veikals Maxima. Gan Rīgas dome, gan - vismaz vārdos - uzņēmums, kam pieder īpašumi šajā adresē, atbalsta traģēdijā cietušo biedrības prasību izveidot memoriālu, tomēr par tā izbūvi vēl tikai tiek runāts, jo nav skaidrs, kas notiks ar daudzdzīvokļu māju, kas atrodas šajā vietā. 

Priedaines ielā 20, kur atradās sagruvušais veikals Maxima, vēl aizvien ir pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Pagājušajā nedēļā, noslēdzoties iepirkumam par tiesībām veikt Rīgas pilsētas būvvaldes pasūtīto ekspertīzi Zolitūdes traģēdijas vietā esošajai ēkai, neviens no pretendentiem netika atzīts par pietiekami kompetentu – abiem uzņēmumiem, kuri pieteicās, pietrūkst prasmes darbā ar šāda mēroga objektu. Tādēļ mājas stāvokli izvērtēs tikai ēkas īpašnieka uzņēmuma SIA Homburg Zolitude nolīgtie eksperti.

Kā portālam Diena.lv pavēstīja Homburg Zolitude pārstāve Rūta Grikmane, ekspertīzes veikšanai ir nolīgts Lielbritānijas uzņēmums AECOM, kuri "jau labu laiku" strādā pie celtnes novērtējuma. "Atzinums būs gatavs novembra beigās, kad tas ir jāiesniedz Rīgas domē," informēja Grikmane.

No minētās ekspertīzes atkarīgs mājas turpmākais liktenis. Ja ēku atzīs par ekspluatējamu, īpašniekiem būs jālemj par turpmāko teritorijas attīstību. Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuvinieki uzstāj, ka ēka jānojauc un traģēdijas vietā jāizbūvē memoriāls upuru piemiņai, augustā sacījusi Zolitūdes traģēdijā cietušo biedrības Zolitūde 21.11 pārstāve Regīna Ločmele. Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) intervijā aģentūrai LETA norādījis, ka atstāt daudzstāvu māju Zolitūdes traģēdijas vietā būtu necieņa pret upuriem.

Savukārt Grikmane sacīja, ka lēmums tiks pieņemts tikai pēc tam, kad eksperti būs snieguši atzinumu: "Par mājas nākotni šobrīd lēmums nav pieņemts, jo notiek ekspertīze, bet Homburg Zolitude jau no paša sākuma ir teicis, ka atbalsta memoriāla izveidi, un kad būs ekspertu atzinums, tad arī būs lēmums, ko darīt ar ēku."

Ušakovs norādījis, ka gadījumā, ja ēkas īpašnieku pasūtītā ekspertīze atļaus mājas ekspluatāciju, pašvaldība "meklēs risinājumus, kā pārliecināt investorus", ka ēka teritorijā nedrīkst palikt.

Ja uzņēmums, par spīti pašvaldības un traģēdijā cietušo iebildumiem, tomēr vēlētos attīstīt dzīvokļu projektu šajā vietā, iespējams, tas nemaz nebūtu tik izdevīgi, jo, kā sarunā ar portālu Diena.lv norādīja nekustamo īpašumu kompānijas BALSTS valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš, dzīvokļu vērtība šajā adresē varētu būt pat 25% - 30% zemāka par vidējo tirgus cenu. Tomēr, ja tiktu pārdota vismaz trešā daļa no dzīvokļiem, iespējams, cena varētu normalizēties. 

"Pārdodams ir viss, ko var nopirkt, jautājums ir cenā un blakus apstākļos. Traģēdijas faktors noteikti spēlēs lielu lomu," skaidroja eksperts, piebilstot, ka latviešu mentalitāte ietekmē lēmumus, un tādēļ dzīvokļu pārdošana šādā objektā kādu laika posmu varētu būt apgrūtināta.

Savukārt apkārtējo īpašumu cenas traģēdija gan nav ietekmējusi. "Tik emocionāli mēs laikam neesam gan. Protams, tā bija traģēdija un liela nelaime, taču nav iemesla kāpēc tas varētu ietekmēt apkārtējo īpašumu cenas, jo tā nebija zemestrīce vai kāda dabas katastrofa," skaidro eksperts.

Maxima vasarā piedāvāja Zolitūdes upuru ģimeņu biedrībai atdāvināt tai kopīpašuma daļas no objekta Priedaines ielā 20, jo uzņemējdarbību šajā vietā veikals neplāno atsākt. Taču biedrība izteikusi gatavību lemt par dāvinājuma pieņemšanu pēc visu juridisko jautājumu sakārtošanas starp Maxima Latvija un SIA Tineo, Rīgas domi un Latvijas tiesībsargājošajām iestādēm. 

Augustā Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas lēmums lika nostiprināt būves konstrukcijas, novērst laikapstākļu radītos bojājumus, nostiprināt ēkas fasādi un citus darbus. Lai gan sākotnēji šo darbu veikšanai laiks tika dots līdz 1. oktobrim, vēlāk to pagarināja. 31. oktobrī, apsekojot Priedaines ielu 20, Rīgas domes Īpašuma departaments secināja, ka konservācijas darbi ir pabeigti atbilstoši noteiktajam un tagad var gaidīt ekspertu atzinumus par ēku stāvokli.

SIA Homburg Zolitude, kas ir Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs, pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam Homburg Eastern Europe Fund B.V., kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu. Uzņēmumam piederēja jumta virsējā daļa Priedaines ielā 20, kā arī pieder pazemes autostāvvieta un blakus uzbūvētais daudzdzīvokļu nams. Tirdzniecības platību īpašnieks ir SIA Tineo, kas savukārt ēku iznomāja mazumtirgotājam SIA Maxima Latvija.

Šonedēļ aprit tieši gads kopš traģēdijas Zolitūdē, kad, iebrūkot veikala Maxima jumtam Priedaines ielā 20, bojā gāja 54 cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas