Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gerhards plāno samazinātu NĪN likmi vienīgajam mājoklim

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība - Visu Latvijai TB/LNNK) uzdevis sagatavot grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), kas paredzētu samazinātu likmi vienīgajam mājoklim.

Ministrs uzskata, ka būtu jāsamazina NĪN likme tiem īpašniekiem, kuriem pieder viens nekustamais īpašums, aģentūru LETA informēja ministra padomnieks Oskars Vizbulis. NĪN likme būtu jāmazina gadījumā, ja konkrētais nekustamais īpašums nodokļu maksātājam ir vienīgais un tā ir arī viņa deklarētā dzīvesvieta.

Lai risinātu situāciju saistībā ar lielo finansiālo slogu, ko rada NĪN likme, ministrs ir uzdevis sagatavot grozījumus likumā par nekustamā īpašuma nodokli, kas noteiktu, ka vienīgo mājokli nedrīkst aplikt ar nodokli lielāku par 0,2%, 0,4% vai 0,6% atkarībā no mājokļa kadastrālās vērtības.

Pašvaldībām ir paredzētas tiesības noteikt NĪN likmes līdz 1,5% no dzīvošanai paredzētā nekustamā īpašuma vērtības, tomēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija saņem iedzīvotāju sūdzības un lūgumus atcelt pašvaldību saistošos noteikumus.

Jau ziņots, ka Saeimā ir iesniegta iniciatīva par NĪN atcelšanu vienīgajam īpašumam, kas nepilna mēneša laikā savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu.

Iniciatīvas anotācijā teikts, ka, "ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu ņemt par piemēru citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam. Bet par papildu īpašumiem, kas kalpo par ienākuma avotu, piemērot nodokļu likmi secībā no 0,1% līdz 1,5%".

Lai realizētu šo priekšlikumu, likumā par NĪN ir nepieciešams noteikt, ka Latvijas iedzīvotāju vienīgajam īpašumam, kas kalpo par īpašnieka dzīvesvietu, netiek piemērots nekustamā īpašuma nodoklis, bet, ja ir divi vai vairāki, tad par katru nākamo piemēro NĪN ar nodokļa likmi no 0,1% līdz 0,6%. Savukārt rūpnieciskajiem īpašumiem, tirdzniecības centriem, ofisa ēkām u.c. īpašumiem, kas nes peļņu īpašniekam, piemērot nodokļu likmi no 1% līdz 1,5% no kadastrālās vērtības, par piemēru ņemot pielikumā atspoguļoto (ES) dalībvalstu pozitīvo pieredzi.

Ieviešot priekšlikumu, tiktu panākts, ka Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu būtu nodrošinātas visiem valsts iedzīvotājiem, ne tikai bagātākajiem, kā to pašreiz nodrošina NĪN likumā iekļautās un iedzīvotājiem ļoti nedraudzīgās 1,5% nodokļu likmes, kā arī gaidāmais kadastra vērtības lēcienveida kāpums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas