Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kādus griķus ēdam - krievu vai kazahu?

Veikalu sortimentā esošo griķu piegādātājvalstis gada laikā mainījušās – ja vēl pērn Krievija bija viena no lielākajām griķu importētājām, tad šobrīd kā griķu izcelsmes valsts uz iepakojuma visbiežāk figurē Kazahstāna

Dienas Biznesa lasītāji pamatoti uzdod jautājumu, kādus griķus ēdam – Krievijas vai Kazahstānas, jo pat valsts institūciju atbildes nesakrīt. Importētājs pārliecināts, ka piegādātā prece tiešām ir no Kazahstānas.

Neimportējam, nē - importējam!

Runājot par griķiem no Kazahstānas vai no Krievijas, parasts veikala apmeklētājs uzreiz nevar apgalvot, kā runājot par apaļkoku importu no Kirgizstānas, sak, viņiem jau tādi neaug! Kazahstānā griķi aug un tīri labi, un globālajā tirgū valsts ir labi pamanāms spēlētājs. Proti, nav tieša pamata uzreiz pieņemt, ka Latvijā ienākošai precei izcelsmes valsts norādīta, lai tirgotājus preventīvi pasargātu no reputācijas riskiem, jo sankcijām pandēmijas superprodukts – griķi - nav pakļauti. Pārpratumi, visticamāk, veidojas nezināšanas un pretrunīgu datu dēļ.

Tā Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departaments, sniedzot atbildi par griķu importu no Kazahstānas, izsakās lakoniski: “Latvija neimportē griķus no Kazahstānas.” Runa ir par datiem līdz pērnā gada novembrim.

Komentējot lielākos griķu piegādātājus Latvijai, ZM norāda, ka pērn līdz novembra beigām visvairāk griķu Latvijā piegādāts no Lietuvas – aptuveni 61% un no Krievijas – nepilni 35%. Pārējās valstis var neņemt vērā. Savukārt, ja skatās pēc izcelsmes valsts, tad gandrīz puse griķu nākot no Krievijas, no Lietuvas - 45%, vēl no Polijas - 5%. Proti, daļa Krievijā audzēto griķu Latvijā tikuši ievesti caur Lietuvu.

“Ar griķiem no Kazahstānas viss ir kārtībā!” tieši tā skan VID atbilde, ko pamato griķu importa dati no VID Muitas pārvaldes. Laikā no Krievijas agresijas sākuma Ukrainā pērn februārī līdz šodienai griķi no Kazahstānas Latvijā ievesti aptuveni 2,8 miljoni kilogramu.

Visu rakstu lasiet 14.marta žurnālā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas