Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

NA rosina krievu valodas prasmes ļaut pieprasīt tikai atsevišķās profesijās

Nacionālās apvienības (NA) Saeimas frakcija iesniegusi grozījumus Darba likumā, kas paredz krievu valodas prasmes ļaut pieprasīt tikai atsevišķās profesijās.

NA rosina noteikt, ka krievu valodas prasmes varētu pieprasīt tikai atsevišķu profesiju grupu darba sludinājumos un līgumos - universitāšu un citu augstākās izglītības iestāžu akadēmiskajam personālam, arhīvistiem un tiem radniecīgu profesiju vecākajiem speciālistiem, kā arī rakstniekiem, žurnālistiem un lingvistiem.

Tāpat NA rosina liegt darba intervijā jautāt par svešvalodu zināšanām, ja tās nav norādītas darba sludinājumā, lai izslēgtu iespēju tādējādi lingvistiski diskriminēt darba ņēmēju.

Jau šobrīd Darba likums nosaka, ka darba devējs nedrīkst prasīt no darbinieka konkrētas svešvalodas prasmi ne darba sludinājumā, ne darba līgumā, ja tā nav pamatoti nepieciešama darba pienākumu veikšanai. Tāpat darba devējam nav tiesību liegt darbiniekam runāt valsts valodā, ja, veicot darba pienākumus, nav nepieciešama svešvalodas lietošana.

Vienlaikus NA norāda, ka, neskatoties uz Darba likumā noteikto, darba ņēmēji joprojām sastopas ar situācijām, kad bez īpaša pamatojuma tomēr tiek pieprasītas svešvalodu zināšanas, visbiežāk - krievu valodas.

"Ir jāizskauž prakse pieprasīt darbiniekiem krievu valodas zināšanas saziņai ar Latvijas pastāvīgajiem iedzīvotājiem. Tieši krievu valodas zināšanu trūkums bieži vien ir šķērslis darba atrašanai tādās jomās kā sabiedriskā ēdināšana vai klientu apkalpošana un jauniešus spiež emigrēt no Latvijas. Īpaši laikā, kad trūkst darbaspēka, ir jāizbeidz krieviski nerunājošo darba ņēmēju diskriminācija Latvijas darba tirgū," norāda Saeimas deputāts Artūrs Butāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas