Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Narkologs: Pērkot alkoholu, dokumentus nevajadzētu uzrādīt 25 gadu vecam cilvēkam

Dokumentu uzrādīšana, iegādājoties alkoholu, būtu nosakāma kā obligāta jauniešiem vecumā no 18 līdz 21 gadam nevis 25. Tāda ir arī ES valstu prakse, kur dokumentus liek uzrādīt, lai pārliecinātos, vai jaunietis ir sasniedzis 18 gadu vecumu, portālam Diena.lv skaidroja narkologs, SIA Akrona galvenais ārsts Māris Preinbergs.

Narkologs gan uzsver, ka vissvarīgākais ir sodīt to veikalu vadītājus, kuru darbinieki ir pārdevuši alkoholu nepilngadīgajiem.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien, 14.martā, otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK), kura mērķis ir samazināt alkohola pieejamību un patēriņu bērnu un jauniešu vidū. Grozījumos paredzēta arī atbildība par alkohola iegādāšanos personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem, ja iegādes brīdī tās neuzrāda personu apliecinošu dokumentu. Par to varēs piemērot brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 25 latiem. Likumprojekta autori norāda, ka šai normai ir preventīvs raksturs, lai veicinātu, ka pircēji šajā vecumā uzrāda dokumentus.

Portāls Diena.lv izpētīja ES valstu praksi attiecībā uz ierobežojumiem iegādīties alkoholiskos dzērienus jauniešiem. Vairumā valstu vecums, no kura drīkst iegādāties alkoholiskos dzērienus ir 18 gadi, atsevišķās valstīs – 21, bet, piemēram, Luksemburgā un Maķedonijā  - 16 gadi. Tādās valstīs kā Vācija un Lihtenšteina alu un vīnu var iegādāties jau no 16 gadu vecuma, bet stipros dzērienus -  no 18 gadiem. Jāpiebilst, ka atsevišķās valstīs ir spēkā prasība uzrādīt personu apliecinošus dokumentus, lai apliecinātu 18 gadu sasniegšanu. Vecuma slieksnis – 25 – saistībā ar dokumentu uzrādīšanu, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, nefigurē nevienā no ES valstīm.

Latvijas alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijas valdes loceklis Valters Kaže portālam Diena.lv atzina, ka asociācija pilnībā atbalsta minētos  grozījumus APK un 25 gadu slieksnis dokumentu uzrādīšanai ir noteikts tādēļ, ka ES dokumentos par jaunieti atzīst cilvēku vecumā no 18  līdz 25 gadiem.

"Tā kā likums neprasa pārdevējam visos šajos gadījumos pieprasīt uzrādīt dokumentu, lai izvairītos no situācijas, kad jaunietis izskatās vecāks par saviem gadiem un maldina pārdevēju, daļa atbildības tiek uzlikta  pašam pircējam. Ja likums paredz prasību 18-25 gadus veciem jauniešiem uzrādīt dokumentus, jebkurā gadījumā likuma prasību pārkāpums no to puses ir sodāms. Tādejādi mēs šo iniciatīvu uzskatām par lietderīgu likumā paredzēto normu kontroles nodrošināšanai," skaidroja V.Kaže. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas