Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Rinkēvičs: Baidena vizīte Polijā un Lietuvā apliecina ASV īpašo interesi par šī reģiona drošību

ASV viceprezidenta Džo Baidena vizīte Varšavā un trešdien Viļņā apliecina ASV īpašo interesi par šī reģiona drošību, kā arī par vēlmi izzināt Polijas un Baltijas valstu viedokli, dienu pirms Baltijas valstu prezidentu un Baidena tikšanās žurnālistiem sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Reformu partija).

"Es domāju, ka tas ir skaidrs politisks signāls visiem tiem, kuri baidās vai ir iedomājušies, ka šeit ir "mazāk" NATO teritorija nekā Beneluksa valstīs. Taisni otrādi. Baltijas valstu un arī Latvijas drošība tiek garantēta," teica Rinkēvičs.

Tāpat ministrs pauda, ka ir būtiski, ka ASV vadībai ir svarīgi saprast, ko domā Polija un Baltijas valstis, kā arī, kā tālāk rīkoties, ja saistībā ar Ukrainu "situācija iet sliktākā virzienā".

"Šobrīd apdraudējums ir cilvēku prātos emocionālā ziņā un notikumus Krimā salīdzina ar 1940.gadu [kad PSRS okupēja Baltijas valstis]. Latvijas būšana NATO un Eiropas Savienībā, ir labākais un ilgstošākais esošais valstu drošības garants. Jāsaprot, ka par mums neviens neaizmirsīs, taču jāizpilda arī saistības pret NATO un Aizsardzības ministrijas pausto prasību par aizsardzības budžeta palielināšanu," sacīja Rinkēvičs.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (Zaļo un zemnieku savienība) pauda, ka NATO līgums paredz ne tikai drošības garantijas, bet savus uzdevumus katrai NATO valstij nodrošināt savu spēju minimumu aizsardzībai.

"Apņemšanās Latvijai līdz 2020.gadam panākt 2% no iekšzemes kopprodukta ir jāpilda, jo pretējā gadījumā mums nav iespēju attīstīt mūsu bruņoto spēku kapacitāti un neapšaubāmi apgrūtina jautājumus par palīdzības lūgšanu citām NATO valstīm. Ja mēs nepildām saistības, arī citām dalībvalstīm ir budžeti un saistības, kas šīs sarunas apgrūtina," teica Vējonis.

Viņš pauda, ka neapšaubāmi svarīga ir NATO un ASV klātbūtnes palielināšana šajā reģionā gan ar NATO un ASV bruņoto spēku regulāru dalību mācībās Latvijā un citās reģiona valstīs, kā arī par tehniska rakstura palīdzību Baltijas reģiona aizsardzībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas