Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Topošie pedagogi prioritārajās jomās turpmāk saņems stipendiju 300 eiro apmērā

Otrdien, 5. septembrī, Ministru kabinets (MK) atbalstīja stipendijas ieviešanu studējošajiem – topošajiem pedagogiem 300 eiro apmērā, nodrošinot tai finansējumu no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) budžetam piešķirtā papildu finansējuma pedagogu sagatavošanai.

Stipendija paredzēta, lai nodrošinātu valsts izglītības iestādēs nepieciešamo skolotāju skaitu un veicinātu vidējās izglītības absolventu interesi par studijām skolotāju sagatavošanas programmās, it īpaši valstī prioritārajās izglītības (STEM, svešvalodu (EEZ valodu) un latviešu valodas un literatūras mācību) jomās. Ar to tiek nodrošināta arī pāreja uz izglītības ieguvi latviešu valodā un pāreju no krievu valodas kā otrās svešvalodas, tā vietā piedāvājot apgūt citas EEZ svešvalodas (piemēram, vācu, franču, spāņu) kā otro svešvalodu skolās.

Lai konkursa kārtībā pretendētu uz pedagogu stipendijas saņemšanu, studentam ir jāstudē pilna laika klātienes pirmā cikla augstākās izglītības studiju programmā, un, piesakoties stipendijai pirmajā studiju gadā, students nevar tikt nodarbināts algotā darbā. Sākot ar otro studiju gadu, ir jāstrādā par pedagogu vai pedagoga palīgu izglītības iestādē, nepārsniedzot pusi no pedagogam noteiktās darba slodzes, kas atbilst vienai mēneša darba algas likmei, neveicot citus blakus darbus.

Sākot ar trešo semestri, studentam jānoslēdz rakstveida vienošanās ar izglītības iestādi vai pašvaldību par nodarbinātību izglītības iestādē, kurā paredzēts strādāt vismaz trīs gadus pēc skolotāja profesionālās kvalifikācijas iegūšanas. Tajā pašā laikā pēc pirmā studiju gada ir jāiziet prakse izglītības iestādē, augstskolai saņemot pozitīvu prakses vadītāja un iestādes rakstveida atsauksmi par studējošā profesionālo piemērotību skolotāja profesijai.

Studējošais vienlaicīgi ar šo stipendiju nevar saņemt citu no valsts budžeta līdzekļiem finansēto stipendiju, izņemot sociālo stipendiju “Studētgods”, bet var saņemt gan pašvaldības, gan mecenātu stipendijas. Nosacījums par nodarbinātību neattiecas uz nodarbinātību pirms tekošā semestra studijām – vērtējot nodarbinātības kritēriju, tiek ņemts vērā tekošais studiju semestris.

Augstskolas stipendiju komisija, pieņemot lēmumu par pedagogu stipendijas piešķiršanu, pirmajā semestrī ņem vērā uzņemšanas rezultātus, tai skaitā centralizēto eksāmenu rezultātus latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā, savukārt otrajā un turpmākajos semestros – vidējo svērto atzīmi iepriekšējā semestrī vai iepriekšējā studiju gada (kursa) posmā no visiem semestrī vai studiju gadā (kursā) paredzētajiem kursiem. Augstskolas stipendiju piešķiršanas komisija stipendiju vispirms piešķir studējošajam, kurš studē kādā no skolotāju sagatavošanas studiju programmām šādās mācību jomās: dabaszinātnes, tehnoloģijas un matemātika; valodas (EEZ); speciālā izglītība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas