Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Pētījums: mērena alkohola lietošana samazina risku saslimt ar Alcheimera slimību

Kā atklājis amerikāņu zinātnieku pētījums, viegla un mērena alkohola lietošana - glāze vīna vai divas dienā - var samazināt risku saslimt ar Alcheimera slimību.

Analizējot vairāk nekā 140 pētījumus, kas veikti, sākot ar 1977. gadu, un kuros piedalījušies vairāk nekā 265 000 cilvēku, Čikāgas Lojolas Universitātes Striča medicīnas skolas zinātnieki atklājuši, ka mērena dzeršana par 23% samazina Alcheimera slimības risku.

Par mērenu alkohola lietošanu tiek uzskatītas divas glāzes vīna vīriešiem un viena - sievietēm. "Tas ir plaši atzīts, ka glāze vīna nāk par labu sirdij un samazina sirds un asinsvadu saslimšanas risku," norāda pētījuma līdzautors Edvards Dž.Nīfsijs. Tomēr jaunais pētījums liecina, ka vīns nelielos daudzumos līdzīgu efektu atstāj arī uz smadzenēm. Tomēr trīs līdz pieci dzērieni dienā palielina risku saslimt ar vecuma plānprātību.

Kā skaidro E. Nīfsijs un otrs pētījuma autors, molekulārās farmakoloģijas un terapijas profesors Maikls A.Kolinss, neliels daudzums alkohola stiprina smadzeņu šūnas, ļaujot tām labāk tikt galā ar stresu, kas saistīts ar vecuma plānprātības attīstīšanos.

Saskaņā ar citu teoriju mērena alkohola lietošana uzlabo smadzeņu apasiņošanu.

E. Nīfsijs nerekomendē cilvēkiem, kas nedzer, pēkšņi sākt lietot alkoholu, bet cilvēkus, kas labprāt iedzer, mudina saglabāt mērenību. Fiziskās aktivitātes, mācīšanās un Vidusjūras diēta arī var samazināt vecuma plānprātības risku. "Atslēgas vārds ir viegla un mērena dzeršana," uzsver E. Nīfsijs.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Neuropsychiatric Disease and Treatment.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievi mēģinājuši uzbrukt Harkivas apgabalā

Krievi piektdien mēģinājuši veikt sauszemes uzbrukumu pāri robežai Harkivas apgabalā, un kaujas tur turpinās, pavēstīja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits