Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Alekss Fergusons: Aiziet kā uzvarētājs

Anglijas futbola kluba Mančestras United galvenais treneris Alekss Fergusons svētdien pēdējoreiz vedīs sarkanos velnus cīņā, izbraukuma spēlē tiekoties ar Vestbromvičas Albion komandu. Fergusonam tā būs 1500. un arī pēdējā spēle pie United stūres, jo pagājušonedēļ viņš negaidīti paziņoja par došanos pensijā. 71 gadu vecais skots gan nepametīs United pavisam, jo pēc šīs sezonas Fergusons būs kluba direktors un vēstnieks.

Fergusona vadībā United jau pirms vairākām nedēļām nodrošināja sev kārtējo Anglijas čempionu titulu, tādēļ pēdējā spēle būs tikai formalitāte. Mūsdienu futbolā Fergusons ir viens no retajiem treneriem, kas var augstu paceltu galvu aiziet kā uzvarētājs, nevis tiek padzīts pēc sāpīga zaudējuma (piemēram, United sīvākie konkurenti Mančestras City šonedēļ patrieca savu galveno treneri Roberto Mančīni).

Fergusons pie United stūres bijis kopš 1986.gada, un laikā, kad klubu ambīcijas ir milzīgas, bet īpašnieku pacietības mērs ļoti trausls, 26 gadi galvenā trenera amatā ir fenomens. Fergusons pašlaik ir visilgāk vienā klubā strādājošais aktīvais treneris. Tiesa gan, līdz rekordam viņam bija tālu, jo francūzis Gijs Rū vadīja Auxerre klubu 44 gadus (no 1961. līdz 2005.gadam).

Fergusona vadībā United izcīnīja 38 titulus: 13 reizes uzvarēja Premjerlīgā, divreiz triumfēja Eiropas un arī pasaules spēcīgākajā klubu turnīrā UEFA Čempionu līgā, 19 reizes ieguva kādu no Anglijas kausiem. Fergusona laiks pie United stūres bija vesela ēra ne tikai Mančestras, bet visas Anglijas un Eiropas futbolā. Tagad tā noslēdzas, un par to nostalģijā slīgst pat viņa ilggadējais sāncensis, Londonas Arsenal galvenais treneris Arsēns Vengers. Abi karjeras laikā ne reizi vien dzēlīgi izteikušies viens par otru, bet pēc Fergusona paziņojuma par došanos pensijā pat Vengers atzina, ka viņam pietrūks vecā vilka. «Anglijas futbolu grūti iztēloties bez viņa, bet tagad tā ir realitāte un fakts.»

Viens no Fergusona panākumu stūrakmeņiem neapšaubāmi bija viņa motivētāja prasme. Pazīstamākais motivēšanas ierocis Fergusona arsenālā bija tā dēvētā matu žāvēšana — treneris pieliec galvu ļoti tuvu spēlētājam un kliedz pilnā rīklē. «Bailes saņemt «matu žāvēšanu» bija iemesls, kāpēc mēs spēlējām tik labi. Viņš bija treneris, kura dēļ gribējās nospēlēt labi,» atzina bijusī United zvaigzne Deivids Bekhems.

Grūti teikt, vai bieža «matu žāvēšana» bija īstais iemesls, kāpēc Bekhemam vienmēr laukumā bijušas modernas frizūras, bet par reiz pāršķeltu uzaci viņš var «pateikties» Fergusonam. 2003.gada februārī Anglijas kausa spēlē, kurā sarkanie velni zaudēja Arsenal ar 0:2, Fergusons pārtraukumā meta futbola kurpi Bekhema virzienā, un metiens bija precīzs — skaistuļa uzaci otrajā puslaikā rotāja rēta. Bekhemam tā bija pēdējā sezona Mančestras United rindās, jo vasarā viņš tika pārdots Madrides Real.

Vairāk par seru Aleksu Fergusonu un viņa izcilo karjeru lasiet 17. maija Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par radošā cilvēka pēdu

Šī ir tā nedēļas nogale, kad ikgadēji Latvijā pēkšņi visus pārņem trakums – vai nu pēc sporta, vai kultūras. Skrējēji mēģina apdzīt sevi vai citus maratonā Rīgas ielās (veiksmes ikvienam no vi...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata