Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Piektdiena, 11. oktobris
Silva, Monta, Tince

Krustvārdu mīklām 100 gadu jubileja

Amerikāņu laikraksta _New York World _slejās tieši pirms gadsimta, 1913.gada 21.decembrī, parādījās kāds jaunievedums, kas drīz vien izpelnījās lasītāju atzinību. Britu izcelsmes žurnālists Arturs Vains lasītājiem piedāvāja atrisināt vārdu krustu, kas sastāvēja no vairāk nekā 30 krusteniski izvietotiem vārdiem. Vadoties pēc vārdu formulējumiem, bija jācenšas aizpildīt režģi, kas vēlāk kļuva pazīstams kā krustvārdu mīkla.

Pirmās mīklas augšdaļā kā uzvedinošais vārds bija rakstīts FUN (prieks, jautrība, izklaide — angļu val.), un tieši to gadsimta garumā no krustvārdu mīklām guvuši miljoniem cilvēku. "Krustvārdu mīklas ir ģeniāls izgudrojums," secina erudīcijas uzdevumu risināšanas entuziasts Viktors Insbergs, piebilstot, ka krustvārdu mīklas ir iecienītas visā pasaulē, bet Latvijā tās ir sevišķi populāras.

Apskatot drukātās preses stendus kioskos un lielveikalos, redzams, ka mūsdienās Latvijas krustvārdu mīklu cienītājiem ir ļoti plaša izvēle no teju 20 izdevumiem: Labirints, Mezgls, Prāta Dzirnas, Mīklu omnibuss, Maģiskās rūtis, Lielās rūtis utt. "Šajā jomā Latvijā ir milzīga konkurence, bet risinātājiem tas nāk tikai par labu," secina Insbergs. Turklāt krustvārdu mīklas regulāri publicē arī gandrīz visas avīzes un žurnāli.

Ikšķilē, kur tiekamies ar krustvārdu mīklu sastādīšanas meistaru Ivaru Mauriņu, viņš vispirms aizved uz preses stendu vietējā Maximā un rāda: "Lūk, šodien manas mīklas ir Latvijas Avīzē un NRA, vakar bija Dienā!" Ivars ir 69 gadus vecs, ar krustvārdu mīklu sastādīšanu nodarbojas jau vairāk nekā pusgadsimtu. Viņš spriež, ka Latvijā ir krustvārdu mīklu sastādītājs ar ilgāko stāžu. Pirmā mīkla nopublicēta, kad Ivaram bija 14 gadu un viņš mācījies 7.klasē.

Krustvārdu mīklu veidošana kļuva par Mauriņa aizraušanos mūža garumā. Viņš sastādījis tūkstošiem dažādu žanru krustvārdu mīklu, bet kopējo skaitu pats nekad nav mēģinājis aprēķināt. "Neesmu jau nekāds statistiķis!" pasmejas Mauriņš, kurš strādājis par juristu, bet tagad ir pelnītā atpūtā. Mauriņš skaidro, ka mīklu sastādīšana ir vesela zinātne, jo ir virkne pamatprincipu, kādai jābūt labai krustvārdu mīklai. Gadu gaitā Ivars savām vajadzībām izveidojis datu bāzi ar vairāk nekā 60 000 vārdu, ar visiem formulējumiem un atsaucēm uz enciklopēdijām.

Krustvārdu mīklu risināšana daudziem cilvēkiem ir rituāls, ar ko viņi aizpilda savas dienas. Mīklu žurnāla Mezgls galvenās redaktores vietnieks Dainis Sūna mīklu popularitāti skaidro ar to, ka "atrisinot mīklu, uzreiz ir redzams rezultāts; vari pats novērtēt savas spējas". Turklāt viens atminēts vārds tūlīt pat aizved pie nākamā, ar katru soli tuvinot uzvarai. Mēdz teikt, ka ar krustvārdu mīklu palīdzību iespējams viegli atšķirt optimistus no pesimistiem: optimisti tās aizpilda ar pildspalvu, bet pesimisti — ar zīmuli.

Sūna lēš, ka Latvijā varētu būt ap 15 000 līdz 20 000 uzcītīgu krustvārdu mīklu risinātāju. Lielākās problēmas ir ar mīklu sastādītājiem, jo šīs jomas profesionāļi spriež, ka Latvijā ir tikai 10 līdz 15 patiešām labu mīklu autoru. Ivars Mauriņš visus autorus iedala trīs kategorijās: labie, viduvējie un haltūristi. "Kas ir haltūrists? Tas ir tāds autors, kurš gandrīz nevienā mīklā neiztiek bez tādiem vārdiem kā "ala", "mala", "sala", "osta" utt."

Insbergs zina stāstīt, ka krustvārdu mīklu sastādītāji pārsvarā ir pensionāri vai invalīdi, kam šis hobijs nodrošina papildu ienākumus pie pensijas. "Tā viņiem ir iespēja nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu — aizpildīt brīvo laiku un nopelnīt kādu naudiņu." Dainis Sūna vēsta, ka ražīgākie autori ar šo vaļasprieku var nopelnīt ap 200 latu mēnesī. Mauriņš gan atzīst, ka kopumā šis darbs netiek pienācīgi novērtēts un honorāri ir "diezgan švaki". Par vienkāršu mīklu varot saņemt vidēji ap pieciem latiem uz rokas.

Mauriņš stāsta, ka atsevišķās kategorijās var iedalīt ne tikai mīklu sastādītājus, bet arī risinātājus. Viņa klasifikācijā tās ir divas: autobusu, vilcienu publika un mīklu "urbēji". Pirmie mīklu žurnālus nopērk galvenokārt gadījuma pēc. "Cilvēkam jābrauc uz Liepāju, ceļā jāpavada vairākas stundas. Viņš aiziet uz kiosku, nopērk krustvārdu mīklu žurnālu un visu ceļu ir nodarbināts." Savukārt mīklu "urbējiem" tas ir dzīvesveids; katru mīklu viņi cenšas atrisināt no A līdz Ž, neizlaižot nevienu vārdu. "Nav lielākas nelaimes, ja kāds vārds palicis neatminēts. Šādi cilvēki nevar aiziet gulēt, kamēr tas nav noskaidrots. Man ir zvanījuši pusnaktī un prasījuši, kāds īsti ir tas vārdiņš. Kāda kundze man ar lepnumu teica: mocījos līdz pustrijiem naktī, bet pabeidzu!"


Vairāk par krustvārdu mīklām un to sastādītājiem lasiet 20.decembra žurnālā Sestdiena!

Top komentāri

Paziņas
P
Sveiciens Ivaram no Rīgas ielas.Tavu pēdējo 2 gadu mīklas visas esam atrisinajuši.Ļoti interesantas.Tā turpināt.Apsveicam. Jānis,Ināra.
pele
p
Mauriņa mīklas vislabākās, jo grūtas un lieliski sastādītas. Sevišķi labs bija Prāta dzirnas un Zviedru dzirnas , pēdejais diemžēl beidza eksistēt. Bet daži stādītāji , sevišķi Superkumā, Prātnikā, Maģiskās rūtis , ir riktīgi halturščiki , gadu desmitiem vieni un tie paši autori un mīklu var atminēt 2 minūšu laikā. Žēl, ka kumām nav nekādas evolūcijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pret karu. Par sāpīgo. Arī krieviski

Dziedātāja Zemfira pēc savas pēdējās uzstāšanās Maskavā 2022. gada 24. februārī sociālajos tīklos ierakstīja: "Man ir skumji, smagi, es raudu. Es negribu karu. Un es neesmu gļēvule." ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata