Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Virtuālā realitāte ar īstām sekām

Lietotāju nonāvēt spējīgu briļļu prototips paceļ uzvaras likmi datorspēlēs visaugstākajā līmenī.

Virtuālās realitātes (VR) lielākais vilinājums slēpjas cilvēces sapņos izdzīvot tādu pieredzi, kam pietrūkst drosmes, naudas vai spēju reālajā dzīvē: rāpties augstos kalnos, piedzīvot brīvo kritienu, sacensties ar pasaules dižākajiem atlētiem vai realizēt seksuālas fantāzijas. Tieši līdz šim pieejamo iekārtu nespēja sagādāt realitātei līdzvērtīgas sajūtas bijis galvenais šķērslis futūristisko vīziju īstenošanai.

Virtuālās realitātes pēdējo gadu attīstības dinamika neliecina, ka drīzā nākotnē vienmuļu dzīvi varēsim atsvaidzināt ar patiesi sajūsminošu realitātes konstrukciju, taču pa kādam uzmanību piesaistošam jaunumam šajā lauciņā ik pa laikam nonāk gan. Ar vienu tādu nupat iepazīstinājis Palmers Lakijs. Tas ir vīrs, kurš savulaik nodibināja nu jau diezgan labi pazīstamo virtuālās realitātes aprīkojuma un satura kompāniju Oculus.

Brilles izšķaida smadzenes

30 gadu vecā amerikāņa jaunākais devums ir virtuālās realitātes brilles NerveGear, kas bīstami balansē uz maksimāla reālisma un šaušalīgas vājprātības robežas. Proti, galvassegas augšpusē iemontēti trīs ar sprāgstvielām pildīti moduļi. Kad brillēm piesaistītais virtuālās pasaules varonis iet bojā, moduļi izšķaida arī paša spēlētāja smadzenes.

"Ideja saistīt reālo dzīvi ar savu virtuālo iemiesojumu mani vienmēr ir fascinējusi – tu uzreiz paaugstini likmes līdz maksimālajam līmenim. Tas piespiež cilvēkus fundamentāli pārdomāt, kā viņi mijiedarbojas ar virtuālo pasauli un spēlētājiem tajā," savā blogā raksta Lakijs, uzsverot, ka ierīce gan vēl nav pabeigta un droši vien to nekad neļaus laist pārdošanā. "Reālistiska grafika var padarīt spēli ticamāku, taču tikai nopietnu seku draudi liks spēlētājam un visiem pārējiem spēles dalībniekiem izjust to pa īstam. Šī ir videospēļu mehānikas joma, kas nekad nav pētīta, neskatoties uz reālās pasaules sporta ilgo vēsturi, kur likmes ir līdzīgas."

Apsviedīgais jaunietis kompāniju Oculus nodibināja 2012. gadā, pūļa finansēšanas vietnē Kickstarter savācot 2,4 miljonus ASV dolāru jeb desmitkārt vairāk, nekā bija iecerējis. Divus gadus vēlāk tobrīd 21 gadu vecais Palmers kopā ar biznesa partneriem par diviem miljardiem dolāru pārdeva uzņēmumu kompānijai Facebook, kas tagad mainījusi nosaukumu uz Meta. Tiek lēsts, ka šobrīd viņa turība ir 1,4 miljardi dolāru.

Baudām un izpriecām 

Savdabīgas virtuālās realitātes iekārtas izstrādā arī citi entuziasti. Par laimi, tās gan nav tik biedējošas kā NerveGear. Piemēram, Stokholmas Universitātes pētnieki uz HTC virtuālās realitātes iekārtas Vive bāzes uzbūvējuši ierīci, kas spēj atdarināt dažādas smaržas. Pielietojums no akadēmiskā skatpunkta gan ir visai šaubīgs, jo izgudrojums tiek izmantots vīna atpazīšanas datorspēlē. Tiesa, kad ierīce būs pamatīgi attīstīta un varēs atdarināt lielāko daļu mūsu pasaules smaržu, tā piešķirs virtuālās realitātes spēlēm ceturto dimensiju un lielāku ticamību.

Ar smaržām rotaļājas arī kāda porno satura vietne, kas VR brilles tā apvienojusi ar gāzmaskai līdzīgu moduli. Tajā tiek atdarinātas ķermeņa smaržas, lai bagātinātu virtuālo seksu.

Savukārt Kārnegija un Melona Universitātes zinātnieki izstrādājuši iekārtu, kas imitē skūpstīšanās sajūtu. Tas tiek panākts, ar ultraskaņām liegi masējot lietotāja lūpas. Par šo funkciju pielietojumu daudz jautājumu nav – sekss ir bijis viens no virtuālās realitātes spēcīgākajiem virzītājspēkiem jau kopš VR tehnoloģiju pirmsākumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata