Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nauda tomēr dara laimīgāku

Iztērējot prāvu naudas summu paša priekam, cilvēks vēl vismaz pusgadu izjūt emocionālu pacilātību.

Par naudu laimi nenopirksi – tā vēsta tautas paruna. Bet vai tā patiešām ir? Kanādiešu zinātnieku pētījuma rezultāti sašķobījuši šo seno pieņēmumu pašos pamatos, jo tajā noskaidrots, ka palielas naudas summas izlietošana personiskām vajadzībām vismaz uz laiku liek justies labāk.

Kopš nauda kļuvusi par cilvēka panākumu mērauklu, tās saistībai ar laimes sajūtu veltīts ne mazums filozofisku apcerējumu un zinātnisku pētījumu. Savu pienesumu patiesības meklējumos devuši arī Britu Kolumbijas Universitātes zinātnieki, veicot ļoti dāsnu sociālo eksperimentu septiņās valstīs.

Atalgoja izglītotos

Viņi izvēlējās trīssimt brīvprātīgo un divus simtus no tiem aplaimoja ar naudas žūksni 10 tūkstošu ASV dolāru apmērā. Katrs no šiem cilvēkiem drīkstēja iztērēt visus desmit tūkstošus dolāru apmaiņā pret atļauju zinātniekiem nākamo pusgadu analizēt dalībnieku laimes stāvokli. Savukārt atlikušie simts tika izmantoti kā kontroles grupa, lai saprastu, kā identiskā vidē mainās viņu laimes sajūta, nesaņemot papildu līdzekļus. Naudu eksperimentam piešķīra divi anonīmi ziedotāji, kopā "sametot" divus miljonus dolāru.

Lai naudas ietekmi varētu izmērīt dažādās vidēs, pētnieki dalībniekus izvēlējās trīs nabadzīgās valstīs – Brazīlijā, Indonēzijā un Kenijā –, kā arī četrās turīgās – Austrālijā, Kanādā, ASV un Apvienotajā Karalistē. Nejauši izvēlētie dalībnieki bija vecumā no 21 līdz 78 gadiem, un to gada ienākumi bija amplitūdā no 0 līdz 400 tūkstošiem dolāru. Svarīgi uzsvērt, ka nauda netika izdāļāta trūkumcietējiem, bet gan cilvēkiem ar pietiekamu potenciālu nopelnīt pašiem. 82% dalībnieku bija vismaz bakalaura grāds, un viņi prata lietot modernās tehnoloģijas, jo noslēpumainais eksperiments tika izziņots sociālajos tīklos un tam bija jāpiesakās digitāli, aizpildot anketu par savu materiālo stāvokli un labsajūtu. Arī nauda tika pārskaitīta bankas kontā caur PayPal platformu, ziņo žurnāls PNAS.

Laimīgie 200 cilvēki līdz ar naudu saņēma instrukciju iztērēt to pēc pašu ieskatiem tuvāko trīs mēnešu laikā, kā arī nākamos sešus mēnešus regulāri aizpildīt laimes sajūtas novērtējuma anketu.

Nabadzīgākie kļūst laimīgāki

Iegūtie rezultāti savā ziņā bija prognozējami. Visstraujāk laimes sajūta pieauga nabadzīgākajiem cilvēkiem. Trūcīgo zemju iedzīvotāju laimes rādītājs palielinājās trīskārtīgi, salīdzinot ar turīgo zemju brīvprātīgajiem. Savukārt tiem, kuri gadā pelna ap 10 tūkstošiem dolāru, laimes sajūta pieauga divreiz vairāk nekā tiem, kuri pelna 100 tūkstošu gadā. Būtiski, ka pacilātība saglabājās līdz pat pētījuma noslēgumam. Tātad vismaz sešus mēnešus.

Laimes pieauguma atšķirības skaidrojamas ar faktu, ka attīstības zemēs 10 tūkstoši dolāru ir vesela bagātība, ar ko var pamatīgi uzlabot dzīves apstākļus, kamēr turīgajās zemēs šī summa ir dažu mēnešalgu apjomā. To apliecina fakts, ka dalībnieki, kuru gada ienākumi ir virs 123 tūkstošiem dolāru, faktiski neizjuta laimes sajūtas pieaugumu. Taču, tā kā šādu summu nopelna vien 1% planētas iedzīvotāju, darba autori sliecas domāt, ka ar 10 tūkstošiem dolāru varētu pamatīgi uzlabot noskaņojumu 99% cilvēces.

"Par desmit tūkstošiem dolāru noteiktās pasaules vietās var patiešām nopirkt daudz ko. Daži cilvēki iztērēja daudz naudas, nomaksājot hipotekāro kredītu vai veicot lielus remontdarbus savā mājā," telekanālam NBC News stāstīja pētījuma līdzautors Raiens Dvaiers, piebilstot, ka daļa dalībnieku iegādājās automašīnas un piepildīja citus senus sapņus.

Tas pamudināja zinātniekus datus izmantot nākamajai pētījumu kārtai. Tajā tiks noskaidrots, kā naudas izlietojums ietekmējis laimes sajūtu. Proti, vai atbrīvošanās no parādsaistībām padarīja cilvēkus laimīgākus nekā, piemēram, kāda sena sapņa piepildīšana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata