Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Smaids labākam noskaņojumam

19 valstīs veikts eksperiments apstiprina, ka pat piespiedu smaidīšana paaugstina cilvēku laimes sajūtu.

Gada tumšākais mēnesis novembris daļai sabiedrības ir biedējošākais periods visā gadā. Ne gluži tāpēc, ka cilvēki baidītos sastapties ar tuviniekus apciemojošajiem veļiem, kas saskaņā ar latviešu folkloru vizītēm izvēlējušies tieši šo mēnesi, bet gan īso, drēgno un saules nelutināto dienu veicinātā mentālā panīkuma dēļ. Pret depresīvo noskaņojumu gan esot pavisam vienkāršas zāles, apgalvo zinātnieki. Smaidīt.

Smaidīšana patiešām dara brīnumus. Pat ja garastāvoklis ir draņķīgs un drīzāk gribas raudāt, piespiežot sevi pasmaidīt, varam mainīt omu. Vismaz tā apgalvo psihologi.

Vingrinājumi sejai

Speciālistu aprindās jau labu laiku rit diskusija, vai kādas darbības imitēšana spēj ietekmēt prāta stāvokli. Nupat starptautiska zinātnieku komanda Stenforda Universitātes pētnieku vadībā ieguvusi pierādījumus, ka sejas muskuļu savilkšana smaida grimasē rada svarīgas pārmaiņas arī smadzenēs.

Viņi iesaistīja pētījumā 3878 dalībniekus no 19 valstīm, kuriem lika veikt dažādus uzdevumus. Vienas grupas pārstāvjiem bija jātur mutē zīmulis, otras – jāattēlo smaidošu aktieru sejas izteiksme, bet trešās – ar sejas muskuļu palīdzību jāvelk lūpu kaktiņi ausu virzienā. Lai iegūtu papildu datus, pusei katras grupas dalībnieku uzdevuma veikšanas laikā bija jāskatās uz uzmundrinošiem dzīvnieku, ziedu un salūta attēliem, bet otrai pusei acu priekšā bija melns ekrāns. Lai apslēptu patieso pētījuma mērķi, zinātnieki lika brīvprātīgajiem risināt vienkāršu matemātikas uzdevumu un pēc tam novērtēt, cik laimīgi viņi jutās.

Nākamajā pētījuma kārtā visiem dalībniekiem bija jāskatās uz attēliem vai tukšu ekrānu ar neitrālu sejas izteiksmi un atkal jānovērtē laimes sajūta.

Mīmikas spēks

Iegūtie dati sarūpēja interesantu vielu pārdomām. Psihologu uzmanību īpaši piesaistīja fakts, ka visstraujākais laimes sajūtas pieaugums bija konstatēts uzdevumos, kad dalībnieki centās atdarināt smaidu un kad stiepa lūpu kaktiņus ausu virzienā. Šī procedūra iepriecināja cilvēkus tikpat lielā mērā kā skatīšanās uz iedvesmojošiem attēliem ar neitrālu sejas izteiksmi. Vēl jo interesantāk, ka zīmuļa turēšana mutē nepalielināja laimes sajūtu, lai gan būtībā ir visai jancīga nodarbošanās. Tas nostiprināja pētnieku pārliecību, ka smaida imitēšana iedarbina kādu specifisku procesu smadzenēs. 

"Mēs tik bieži piedzīvojam dažādas emocijas, ka pat aizmirstam brīnīties par to, cik šī spēja ir neticama. Bet bez emocijām cilvēkā nav sāpju vai baudas, nav ciešanu vai svētlaimes, kā arī nav traģēdijas vai triumfa. Šis pētījums mums vēsta kaut ko būtiski svarīgu par to, kā šī emocionālā pieredze darbojas," žurnālā Nature Human Behaviour raksta darba grupas vadītājs Nikolass Kouls, "smaida grimases savilkšana var likt cilvēkiem justies laimīgiem, bet sarauktas uzacis – dusmīgiem. Tātad apzinātai emociju pieredzei vismaz daļēji jābalstās uz ķermeņa sajūtām. Dati no 3878 dalībniekiem, kas aptver 19 valstu, liecina, ka sejas mīmika un brīvprātīga sejas darbība var gan pastiprināt, gan izraisīt laimes sajūtu."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata