Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Ģimenes pusdienas brīvdienās

Šoreiz slavināšu oregano, kas droši vien atkārtosies vēl kādu reizi, jo šī Vidusjūras reģiona garšviela ir brīnišķīga – neaizstājama daudzos pastas ēdienos un ļoti vēlama arī dažādos salātos. Lūk, abi varianti!

Grilēti baklažāni ar spinātiem

Šie ir salāti pieaugušajiem, kā arī tiem bērniem, kuri atzīst tādus brīnumus kā baklažāns, spināti un kaltēti tomāti. Garšā bagātīgi salāti, gardēžiem patiks! Un ja vēl saulainā un siltā pavasara vakarā dārzā...

Pusstunda / 2 porcijas / viegli un patīkami

Sastāvdaļas 

  • 1 normāls baklažāns
  • saujiņa sakapātu pētersīļu
  • saujiņa sakapātu piparmētru
  • 1 tējk. oregano
  • 1 šalotes sīpols
  • sauja saulē kaltētu tomātu eļļā (bez eļļas)
  • 2 lielas saujas spinātu

Mērcei

  • 1 ķiplokdaiviņa
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • 3 ēd. k. olīveļļas
  • 1 ēd. k. sezama eļļas
  • 2 šķipsniņas kūpinātas paprikas pulvera
  • sula no ½ citrona
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana


1. Baklažānu nomazgā, nosusina un sagriež apmēram puscentimetru biezās ripās. Viegli apsāla un atstāj ievilkties, lai sāls izvelk suliņas.
2. No sastāvdaļām pagatavo salātu mērci, samaisot visu kopā.
3. Kaltētos tomātus sagriež nelielos gabaliņos, sīpolu sīki sakapā. Kopā ar spinātu lapiņām liek salātu bļodā.
4. Baklažānu ripas viegli pārslaka ar olīveļļu un apgrilē no abām pusēm (apmēram trīs četras minūtes katru pusi) uz grila vai pannā. Pievieno baklažānus salātu bļodā, pārlej visu ar mērci, apmaisa un pasniedz uz šķīvjiem.

Salātu mērcē var iztikt arī tikai ar olīveļļu, bet, ja mājās ir, iesaku pievienot arī grauzdētu sezama sēklu eļļu – tā dod labu garšas noti.


Pastas sacepums ar gaļu un trim sieriem

Latviešu un daudzu citu tautu vēderiem makaroni ir tuvi, un jo īpaši bērniem un pusaudžiem – varbūt neēdīs spinātu un baklažānu salātus, toties šo sacepumu, visticamāk, ēdīs gan un vēl papildporciju palūgs.

45minūtes / 6-8 porcijas / vienkārši 

Sastāvdaļas

  • 500 g pastas
  • 500 g maltas (labāk liellopu) gaļas
  • 2 tējk. oregano
  • 1 tējk. ķiploku pulvera
  • sāls un melnie pipari
  • 100 ml tomātu mērces
  • 200 ml saldā krējuma
  • 125 g mocarellas
  • 6 kausētā siera plāksnītes
  • 60 g parmezāna tipa siera

Gatavošana

1. Izvāra sālsūdenī pastu, nokāš. Pannā apcep malto gaļu ar sāli, svaigi maltiem melnajiem pipariem, ķiploku pulveri un oregano, pieliek arī tomātu mērci un visu mazliet apcep kopā.
2. Cepamo formu ieziež ar sviestu un ber iekšā pusi izvārītās pastas. Pa virsu makaroniem izlīdzina apcepto gaļu un gabaliņos sagrieztu mocarellu. Uzber virsū atlikušos makaronus, pārkaisa vēl garšvielas (ja vēlas) un pārlej visu ar saldo krējumu. Pa virsu liek kausētā siera šķēlītes un uzkaisa arī smalki sarīvētu cieto sieru.
3. Pārklāj trauku ar foliju un liek iekšā 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz pusstundu. Tad noņem foliju, uzgriež 210 grādu un pacep vēl kādu laiciņu (uz beigām var mazliet ieregulēt grila režīmu), līdz siers skaisti apbrūnē.

Kaltētu oregano iesaku atvest no Itālijas tirgiem, kur to var nopirkt palielos pušķos, – garša un smarža tam ir krietni spēcīgāka nekā pie mums audzēta­jam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata