Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Ingvers, ziemas draugs

Īpaša garša un aromāts piemīt šim interesantajam augam, kuru grūti atrast produktu sarakstā lielveikalu pašapkalpošanās kasēs. Tomēr nu jau ingveru pazīst gandrīz visi, jo svaigas saknes gozējas visos lielākos un arī mazākos veikalos. Un ingvers ir brīnišķīgs ne tikai svaigā veidā, bet arī kā garšviela kaltētā pulverī un cukurotās sukādēs – ir vērts izmēģināt visus agregātstāvokļus.

​Svētku cepumi ar ingvera sukādēm

Cepumi, kuriem pamatā ir sviesta drumstalu mīkla, nemaz nevar nesanākt garšīgi, bet ingvera piedeva tiem piešķir īpašu svētku garšu. Šoreiz gan ingvera pulveris mīklā, gan ingvera sukādes dekorējumā – būs garšīgi!

Pagatavošanas laiks: 1 stunda

Daudzums: apmēram 20 cepumu

Sarežģītības pakāpe: nekā grūta un viss smuki

Sastāvdaļas:

  • 125 g sviesta
  • 90 g cukura
  • 1 tējk. vaniļas cukura
  • šķipsniņa sāls
  • ½ tējk. ingvera pulvera
  • 160 g miltu
  • 1 olas dzeltenums
  • 1 ēd. k. ūdens
  • 70 g ingvera sukāžu
  • pāris kokteiļķiršu

Gatavošana:

1. Izkausē sviestu, ielej bļodā un ļauj tam atdzist līdz brīdim, kad sviests jau atkal sāk savilkties. Pieber cukuru, vaniļas cukuru, sāls šķipsnu un ingvera pulveri un visu smuki samaisa.

2. Pievieno miltus un ar pirkstiem saveido drumstalu mīklu. Tad samīca visu kopā, izveido no mīklas bumbu, ietin to pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī atpūsties uz pusstundu. Ieslēdz cepeškrāsni, lai sakarst līdz 190 grādiem.

3. Ņem pa gabalam mīklas, uz miltiem apkaisītas virsmas izrullē, izspiež apaļus cepumus (ar glāzi, piemēram) un savieto tos ar atstarpi (karstumā mazliet plūdīs) uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Pārziež cepumus ar olas dzeltenuma un vienas ēdamkarotes ūdens maisījumu.

4. Uz cepumiem saliek ingvera sukādes un uz pusēm pārgrieztus kokteiļķiršus. Tad šauj 190 grādos sakarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram 10 minūšu, līdz cepumi viegli zeltaini.

 

Mājas karstvīns ar ingveru un "jumtiņu"

Svētki tādā ziemā kā šī ir grūti iedomājami bez karstiem, smaržīgiem dzērieniem, tāpēc piedāvāju vienu pārbaudītu recepti – ingvers piešķir lielisku noti! Var, protams, gatavot arī bezalkoholisku versiju.

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes + ievilkšanās laiks (cik var atļauties)

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši un patīkami

Sastāvdaļas:

  • 500 ml sausā vai pussausā sarkanvīna
  • 40 ml degvīna
  • 1 kanēļa standziņa
  • 10 g svaigas ingvera saknes
  • 2 krustnagliņas
  • 40 g cukura
  • 40 g rozīņu
  • 10 g sakapātu, blanšētu mandeļu
  • kaltētas apelsīna šķēlītes dekoram (var arī svaigas)

Gatavošana:

1. Vīnu lej katliņā, pievieno degvīnu, krustnagliņas, kanēļa standziņu un nomizotu, šķēlītēs sagrieztu ingvera sakni.

2. Pieliek cukuru, rozīnes un rupji sakapātas blanšētās (bez brūnajām miziņām) mandeles. Maisot uzkarsē, līdz cukurs izkūst, bet neļauj uzvārīties, citādi alkohols iztvaikos un arī daļa aromāta zudīs.

3. Katliņu ņem nost no plīts, uzliek vāku un atstāj, lai ievelkas (vislabāk uz nakti, bet var arī uz pāris stundām).

4. Pirms pasniegšanas karstvīnu atkal uzkarsē (nevāra!), lej krūzēs vai glāzēs (var kāst caur sietiņu, var ar visiem biezumiem), smukumam ieliek pa apelsīna šķēlei un bauda karstu.

Svaiga ingvera vietā var izmantot arī cukurotās ingvera sukādes.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata