Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Lakšu sezona

Laimīgie, kam lakši aug dārzos, jo mežos tos nedrīkstot lasīt – aizsargājams augs. Tādēļ es, skatoties uz ēnaino un mitro dārza stūri savos laukos, apsveru domu lakšus iesēt, jo pavasarī tos ļoti labi var izmantot dažādās receptēs, kur prasās kaut kas ķiplokains un pie reizes arī zaļš.

Risoto ar lakšiem un saulespuķu sēkliņām 

Versija par risoto, kas lieliski iederas pavasara ēdienkartē. Šādi rīsi vienlīdz labi garšo kopā ar sezonas aktualitāti – sparģeļiem un mīksti vārītu olu, vai grilētiem dārzeņiem, kā arī ar zivtiņu vai putnu gaļu.

Pusstunda / 3 porcijas / būs jāvaktē!

Sastāvdaļas 

  • 60 g purava (baltā un gaišzaļā daļa)
  • 20 g sviesta
  • 200 g risoto rīsu (apaļgraudu)
  • 100 ml baltvīna
  • 500 ml dārzeņu buljona
  • 20–30 g lobītu saulespuķu sēkliņu
  • 20 g svaigi un smalki rīvēta cietā, parmezāna tipa siera
  • 80–100 ml saldā krējuma
  • 50 g lakšu sāls pēc garšas

Gatavošana

1. Purava balto daļu noskalo, nosusina un sagriež ļoti plānās ripiņās. Dziļā pannā izkausē sviestu un uz nelielas uguns pasautē puravus pāris minūšu. Tad pievieno rīsus un maisot pacep, līdz tie maina krāsu uz caurspīdīgo pusi.

2. Pārlej rīsiem baltvīnu, uzvāra un tad noregulē ļoti zemu temperatūru, lai risoto knapi virst. Pa kausiņam pievieno karstu buljonu – kolīdz šķidrums grasās izvārīties, pielej atkal, ik pa laikam arī apmaisa. Te arī ir tas iemesls, kāpēc, gatavojot risoto, no plīts nevajadzētu atiet.

3. Kamēr risoto lēnām gatavojas, uz sausas pannas bez taukvielām apgrauzdē saulespuķu sēkliņas, līdz tās sāk zeltoties un smaržot. Iemaisa sēkliņas iekš risoto.

4. Kad rīsi gatavi (vēl mazliet al dente), iemaisa arī smalki sarīvētu cieto sieru un pielej saldo krējumu. Samaisa un tūlīt arī pievieno strēmelītēs sagrieztus lakšus, atkal samaisa, pagaršo, vai nevajag sāli. Gatavs!

Ja beigās šķiet, ka risoto vajadzētu būt šķidrākam, pievieno vēl mazliet buljona.


Kartupeļu biezzupa ar lakšiem 

Šī varētu būt lieliska kartupeļu stādīšanas talkas zupa – godinot vecos tupeņus un liekot tos gan vagās, gan vēderos. Zupa ir vienkārši pagatavojama, un lakši piešķirs kreftīgu noti, bet bekons – papildu sātīgumu un labu garšu.

20minūšu / 2-3 porcijas / nekā grūta  

Sastāvdaļas 

  • 300 g kartupeļu
  • 1 burkāns gabaliņš
  • selerijas saknes (ap ¼ no neliela bumbuļa)
  • purava kāta baltā daļa (apmēram 10 cm)
  • 1 mazs sīpols
  • 1 ēd. k. eļļas cepšanai
  • 600 ml dārzeņu buljona
  • sāls un pipari pēc garšas
  • 30 g lakšu
  • 30 g bekona

Gatavošana

1. Visus dārzeņus nomizo un sīki sagriež (kartupeļus var mazliet lielākos gabaliņos, pārējos sīki). Katliņā vai dziļā pannā sakarsē eļļu, un tajā uz nelielas uguns maisot apcep visus sagrieztos dārzeņus.

2. Kad dārzeņi apcepušies, pārlej karstu buljonu, pieber sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas, uzliek vāku un uz nelielas uguns vāra 15 minūšu.

3. Tikmēr lakšus sagriež plānās strēmelītēs un, kad dārzeņi izvārījušies, pievieno zupai. Sablendē krēmīgā biezzupā.

4. Pannā viegli apcep bekona šķēles un tās pievieno zupai tieši pirms pasniegšanas. Ja vēlas, zupu var vēl pārkaisīt ar svaigi sakapātiem lakšiem.

Lakšus var izmantot ar visiem kātiem, ja vien tie ir, kā saka, labā stāvoklī un nav pārāk resni un šķiedraini.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata