Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +2 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 1. decembris
Emanuels, Arnolds

Pikniku laiks

Beidzot iestājies īsti pavasarīgs laiks, un līdz ar to arī viena no sezonas baudām kļuvusi pieejama – pikniks pie dabas! Šoreiz abās receptēs izmantota svaigi spiesta citrona sula, kas arī uzskatāma par garšvielu, jo piešķir ēdieniem īpašu svaiguma noti. Un piestāv pavasarim!

Garšīgie olu salāti

Šķiet, olu salāti ir vieni no populārākajiem piknika maizīšu salātiem vismaz puspasaulē. Un ne velti, jo olas garšo ļoti daudziem un, ja samaisītas ar garšīgu majonēzes mērcīti, vēl jo vairāk! Olu salāti sader ar zaļumiem, apgrauzdētām maizītēm, un tos var pildīt arī smilšu mīklas groziņos, kas izdaiļos pikniku.

20minūšu/ 4porcijas / nekā grūta 

Sastāvdaļas 

  • 6 cieti vārītas olas
  • 1 selerijas kāts
  • 1 mazs sarkanais sīpols (vai šalote)
  • 2 ēd. k. majonēzes
  • 1 ēd. k. skābā krējuma
  • 1 tējk. Dižonas sinepju (vai 1 ēd. k. franču sinepju)
  • 2 tējk. svaigi spiestas citrona sulas
  • ½ tējk. kūpinātas paprikas pulvera
  • šķipsniņa ķiploku pulvera ( ja vēlas)
  • saujiņa sīki sakapātu pētersīļu
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Cieti novārītas olas noloba un sakapā nelielos gabaliņos. Selerijas kātu sīki sagriež, sīpolu ļoti smalki sakapā. Ber visu salātu bļodā.
2. Atsevišķā bļodiņā samaisa salātu mērci – majonēzi, krējumu, sinepes, svaigi spiestu citrona sulu, kūpinātās paprikas pulveri, ķiploku pulveri, sāli, piparus un sīki sakapātus pētersīļus.
3. Salātu mērci pievieno sagrieztajām olām un dārzeņiem, visu rūpīgi izmaisa un pēc garšas pieber vēl sāli vai ko citu, ko prasās.
4. Pārvieto salātus līdzi ņemamā traukā un piknikā liek uz maizītēm. Klāt piederēsies arī kāda kraukšķīga salātlapa.
 

Ja ne visai garšo pētersīļi, salātos ļoti labi derēs arī dilles vai, piemēram, pikantās rukolas lapiņas.


Humoss ar krāsnī ceptiem dārzeņiem

Lieliska piedeva grilētiem gaļas ēdieniem, desiņām, kā arī der pie tiem pašiem krāsnī ceptajiem dārzeņiem. Pateicoties bietēm, humoss sanāk skaistā, apetītlīgi rozīgā krāsā, kas arī ļoti piestāv pavasarim.

40 minūšu / neliela burciņa / vienkārši 

Sastāvdaļas 

  • 1 maza biete
  • 1 burkāns
  • ½ baklažāna
  • 1 neliela sarkanā paprika
  • mazliet eļļas cepšanai
  • 1 kārba (mazā) konservētu turku zirņu
  • 4 ēd. k. sezama sēklu
  • svaigi spiesta sula no ½ citrona
  • 1 ķiploka daiviņa
  • ap 100 ml olīveļļas
  • sāls un pipari pēc garšas

Gatavošana

1. Bieti un burkānu nomizo – bieti sagriež daiviņās, burkānu gareniski četrās daļās vai uz pusēm. Papriku sadala četrās daļās, izņem sēklas. Baklažānu sagriež 0,5 cm ripās un vēl pusripās.
2. Visus dārzeņus liek bļodā, pārlaista mazliet eļļas, ar rokām apmaisa, lai visi dārzeņi ieeļļojas, pieber arī sāli un piparus. Ber uz cepešplātnes, kas pārklāta ar cepamo papīru, izlīdzina un šauj 200 grādos sakarsētā krāsnī uz 20 minūtēm. Pēc tam nedaudz atdzesē.
3. Tikmēr sausā pannā apgrauzdē sezamasēklas, līdz tās sāk zeltoties un smaržot.
4. Blendējamā traukā ber turku zirņus (bez šķidruma, bet ārā to nelej – tas var noderēt, lai koriģētu humosa biezumu), pievieno apgrauzdētās sezama sēklas, ķiploka daiviņu, olīveļļu, svaigi spiestu citrona sulu. Visu sablendē viendabīgā masā, pieliek krāsnī ceptos dārzeņus (pusi no tiem atstāj pasniegšanai), atkal sablendē, pēc garšas pievieno sāli un piparus, un, ja nepieciešams šķidrināt, arī kādu šļuku šķidruma no konservētajiem zirņiem. Pasniedz ar krāsnī ceptiem dārzeņiem, uz maizītēm vai kā nu vēl ienāk prātā.



Šis dārzeņu humoss labi sader arī ar pikantiem zaļumiem – rukolu, sinepju lapām, redīsu mikrozaļumiem utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pārcentīga dekorēšana – narcisma pazīme

Valsts svētki tikko aizvadīti, laternu stabus vēl rotā sarkanbaltsarkanie karogi, bet daži cilvēki jau steidz izdaiļot savu mājokli ar Ziemassvētku rotājumiem. Pat ja kalendārs vēl rāda novembri un a...

Paltrovas biznesam pienākuši grūti laiki

Uzņēmēja krustcelēs. Gvineta Paltrova no Oskara balvu ieguvušas aktrises pārtapa par vienu no pirmajām slavenībām influencerēm un uzņēmējām, 2008. gadā izveidojot blogu un veselīga dzīvesstila prod...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata