Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 1. decembris
Emanuels, Arnolds

Sākam ar atslodzi!

Šogad katram mēnesim piešķirsim savu īpašības vārdu – būs gan sātīgais, gan zaļais, gan sildošais un taupīgais. Sāļš un salds, un reizēm pikants, bet vienmēr kaut kas garšīgs, ar akcentu uz sezonalitāti un pieejamību veikalos, tirgos, dārzos un virtuves plauktu krājumos!

Kas piestāv janvārim? Pēc svētku pārmērībām mērenība varētu būt īstais vārds, vai ne? Tātad mērenais atslodzes mēnesis, kas praktiski nozīmēs gluži vienkārši ēdienu receptes bez lielas šmorēšanas un liekiem taukiem. Šoreiz tāds "vieglais" komplekts – salāti un zupa, kas pēc gadumijas svētkiem varētu būt visai patīkama pārmaiņa.

Dārzeņu salāti ar turku zirņiem un sezama mērci

Salāti ir ēdiens ar plašām variāciju iespējām, un tā arī šajā receptē – dārzeņus var pievienot tādus, kādus kārojas, piemēram, svaigu burkānu vai selerijas kātu, vai kādu ķirštomātiņu. Arī salātu mērcīti var variēt pēc garšas, vairāk pievienojot to vai citu sastāvdaļu.

Pagatavošanas laiks: 20 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

½ neliela cukīni

½ garā gurķa

¼ sarkanās paprikas

¼ dzeltenās paprikas

1 mazs šalotes sīpols

200 g vārītu turku zirņu, der arī konservēti

sāls un svaigi malti melnie pipari pēc garšas

Mērcītei:

1 ēd. k. grauzdētu sezama sēklu eļļas

1 ēd. k. sojas mērces

1 tējk. asās Sriracha mērces

2 tējk. rīsu etiķa

1 ķiplokdaiviņa

2–3 tējk. sezama sēklu

Ja nav rīsu etiķa, tā vietā derēs arī baltvīna vai ābolu etiķis.

Gatavošana:

1. Cukīni sagriež nelielās šķēlītēs un viegli apsautē eļļā uz pannas. Gurķi sagriež šķēlītēs, papriku – ļoti sīkos gabaliņos, bet sīpolu – vēl sīkākos.

2. Visus sagatavotos dārzeņus ber salātu bļodā, pievieno turku zirnīšus. Samaisa.

3. Pagatavo mērcīti, samaisot kopā visas sastāvdaļas. Ķiplokdaiviņu piespiež caur spiedni. Vēlreiz rūpīgi samaisa.

4. Pievieno mērci salātiem, apmaisa un pasniedz, dekorējot ar mikrozaļumiem, rukolas lapiņām vai baziliku – pēc vēlēšanās. Piederas kraukšķīga maizīte

 

Veģetārā paprikas biezzupa

Struktūrā viegla, bet garšā bagātīga dārzeņu zupa, kurā dominē paprikas sarkanā krāsa. Zupas biezumu var regulēt pēc vēlēšanās, pievienojot vairāk vai mazāk ūdens vai buljona. Pieredze rāda, ka šo biezzupu labprāt ēd arī bērni!

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 3-4 porcijas

Sarežģītības pakāpe: vienkārši

Sastāvdaļas:

1 sīpols mazliet eļļas cepšanai

1 liela sarkanā paprika

1 mazs ziedkāposts – ne lielāks par papriku

1 paliels kartupelis

2 ēd. k. tomātu pastas

2 tējk. paprikas pulvera

šķipsna čili pulvera

1 tējk. maltu kumīna sēklu

1 mazā kārba konservētu tomātu savā sulā

ap 300 ml ūdens vai dārzeņu buljona

sāls, svaigi malti melnie pipari

apmēram 2 ēd. k. cukura – skābuma neitralizēšanai

Ja gribas un garšo, un nekādu atslodzi neprasās, beigās zupai var pieliet kokospienu, būs sātīgāk.

Gatavošana:

1. Katlā ielej mazliet eļļas, sakarsē un vispirms apcep sīki sakapātus sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi. Pievieno rupjos gabalos sagrieztu papriku, ziedkāposta rozetītes un gabaliņos sagrieztu kartupeli. Maisot visu apcep kādas pāris minūtes.

2. Pieliek tomātu pastu, paprikas pulveri, čili un kumīna sēklas, maisot visu apcep.

3. Lej klāt konservētos tomātus un ūdeni vai buljonu tik, lai tikko nosedz. Samaisa, uzliek vāku un vāra apmēram 15 minūšu, līdz dārzeņi mīksti.

4. Zupu sablendē. Pievieno sāli, piparus un cukuru, pagaršo un, ja vajag, vēl pieregulē garšas. Pasniedz ar zaļumiem, pesto utt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pārcentīga dekorēšana – narcisma pazīme

Valsts svētki tikko aizvadīti, laternu stabus vēl rotā sarkanbaltsarkanie karogi, bet daži cilvēki jau steidz izdaiļot savu mājokli ar Ziemassvētku rotājumiem. Pat ja kalendārs vēl rāda novembri un a...

Paltrovas biznesam pienākuši grūti laiki

Uzņēmēja krustcelēs. Gvineta Paltrova no Oskara balvu ieguvušas aktrises pārtapa par vienu no pirmajām slavenībām influencerēm un uzņēmējām, 2008. gadā izveidojot blogu un veselīga dzīvesstila prod...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata