Sātīgais kuģelis
Neņemos spriest, vai kuģelis pieder lietuviešiem vai latviešiem, bet garšīgs tas ir un arī svētku galdam piemērots. Īpaši jau tumšajā novembrī, kad tā vien prasās ieturēties ar kaut ko siltu un pamatīgu.
Pēc šādas sātīgas maltītes būs spēks doties garākā pastaigā!
SASTĀVDAĻAS
- 1,5 kg kartupeļu
- 2 palieli sīpoli
- 300 g cauraudzīša
- 200 ml silta piena
- sāls, pipari pēc garšas rīvēts siers (var iztikt arī bez)
GATAVOŠANA
1. Sīpolus sakapā, cauraudzīti sagriež mazos gabaliņos.
2. Nomizo un sarīvē kartupeļus (es rīvēju uz rupjās rīves, bet var arī uz smalkās), pielej klāt siltu pienu un samaisa.
3. Uz pannas apcep cauraudzīti un sīpolus, līdz tie mīksti, un iemaisa visu rīvēto kartupeļu masā. Pieber sāli un piparus pēc garšas.
4. Masu liek cepamtraukā, kas ieziests ar sviestu, nolīdzina un cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 40 minūšu. Tad vēl var pārkaisīt ar rīvētu sieru un pacept vēl mazliet, līdz siers smuki sāk zeltoties, bet šo soli var arī izlaist.
5. Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem – šoreiz bija maurlociņi.
Dzērveņu ķīselis ar biezpiena krēmu
Klasisks saldais ēdiens, daudziem mīļš kopš bērnības. Dzērvenes ir izcili piemērotas ogas ķīselim, tas sanāk ļoti skaistā krāsā un ir arī garšīgs. Kur nu vēl kombinācijā ar maigo biezpiena krēmu un karamelizētām auzu pārslām… Lai labi garšo!
SASTĀVDAĻAS
Ķīselim
- 250–300 g purva dzērveņu (atkarībā, cik intensīvu vēlas)
- 1 litrs ūdens
- 100 g cukura
- 2 ēd. k. kartupeļu vai kukurūzas cietes (ar kartupeļu sanāk ķīselīgāk)
Krēmam
- 150 g biezpiena
- 100 ml saldā krējuma
- 1 ēd. k. cukura
Auzu pārslu kraukšķim sauja pilngraudu auzu pārslu gabaliņš sviesta (ap 15 g)
- cukurs pēc garšas
GATAVOŠANA
1. Dzērvenes pārlej ar mazliet ūdens (tā, lai nosedz ogas), saspaida, pielej atlikušo ūdeni un uzvāra. Uz nelielas uguns vāra apmēram 10 minūšu, tad nokāš, cik vien var izspaidot no biezumiem labumu.
2. Pievieno cukuru, izmaisa, atkal uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tad 4 ēdamkarotēs auksta ūdens izšķīdina 2 ēdamkarotes cietes un maisot lej klāt topošajam ķīselim. Ļauj, lai uzmet burbuli, un gatavs. Atdzesē.
3. Biezpienu saspaida vai izberž caur sietu, lai smalkāks. Saldo krējumu saputo, samaisa ar biezpienu un cukuru. Noliek vēsumā.
4. Pannā izkausē sviestu, pieber auzu pārslas un cukuru, maisot karsē, līdz sakaramelizējas. Pasniedzot lej trauciņos ķīseli, liek vidū biezpiena krēmu, pārkaisa ar karamelizētajām auzu pārslām un veselām dzērveņogām.

