Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 27. novembris
Lauris, Norberts

Zemenes!

Un vasaras brīvlaiks var sākties! Fonā skanot populārai dziesmai par zemenēm vai zemeņu lauku (atkarībā no paaudzes un gaumes), šoreiz gatavojam divus ēdienus ar zemenēm – jā, zemenes arī reizēm var pieskaitīt pie "garšaugiem", jo tām piemīt unikāla un ne ar ko nesajaucama garša.

Augļu salāti melonē

Nav nekā vienkāršāka kā pagatavot šādu salātu "bļodu" – vajadzīga puse no nelielas melonītes, zemenes un citas iederīgas sastāvdaļas pēc ieskatiem. Manā ieskatījumā te piederas ne tikai zemenes, bet arī svaigs gurķis, baziliks un siers.

10minūšu / 1-2 porcijas / elementāri un skaisti  

Sastāvdaļas 

  • ½ nelielas melones (man bija Canta Loupe)
  • 8 zemenes
  • ½ garā gurķa mazliet
  • svaigi spiestas citrona sulas (vai laima)
  • svaigas bazilika lapiņas
  • 3 Emmentāles vai Maasdam siera šķēles (vai cits caurumains siers)
  • piedevas pēc garšas – kāds sīrups, balzamiko utt.

Gatavošana 

1. Melonei izņem sēklas un izgrebj arī mīkstumu – ja ir speciālā apaļā karotīte smuku bumbiņu veidošanai, izmanto to, ja nav, var iztikt ar tējkaroti, grebjot ar riņķveida kustību.

2. Zemenes sadala uz pusēm, gurķi sagriež nelielās šķēlītēs un visu pamīšus kopā ar meloņu bumbiņām kārto izgrebtajā melonē.

3. Pārslaka citrona sulu un dekorē ar svaigām bazilika lapiņām. Pēc vēlēšanās var pārlaistīt arī kādu sīrupu (labi der plūškoka ziedu) vai balzamiko etiķi ar kādu ogu piedevu.

4. Visbeidzot salātos iesprauž siera šķēlīšu tūtiņas. Pasniedz, pamielojas ar acīm un tad arī ēd.

Visvienkāršāk siera šķēlīšu tūtiņas būs izveidot no šķēlēs pirkta siera, jo tas sagriezts īpaši plāni.


Marcipāna maizītes ar bumbieriem un zemenēm

Zemenes ar marcipānu, un bumbieris asistē sulīgumam – tā to varētu komentēt. Svaigās zemenes gan pievienojas tikai uz gatavām maizītēm, jo ceptas šīs ogas nav diezko garšīgas (subjektīvs viedoklis). Maizītes ļoti labi sader ar melnu, rūgtu kafiju.

40 minūšu / 4 maizītes / nav grūti 

Sastāvdaļas 

  • 2 plāksnītes saldētas kārtainās mīklas
  • 100 g marcipāna masas
  • 10 g pūdercukura
  • 2 bumbieri
  • mandeļu skaidiņas
  • karameļu mērce (ja vēlas)
  • svaigas zemenes

Gatavošana 

1. Mīklas plāksnītes atlaidina. Tās pārgriež uz pusēm, iegūstot četrus kvadrātus. Katru mīklas kvadrātu parullē mazliet lielāku. 2. Uz citas virsmas pakaisa pūdercukuru un izrullē marcipāna masu. Arī sagriež četrās daļās un ar marcipānu pārklāj katru mīklas kvadrātiņu (marcipāna kvadrātiem jābūt mazākiem par mīklas kvadrātiem).

3. Bumbierus nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas, katru pusīti sagriež apmēram 0,5 cm šķēlēs un liek uz mīklas kvadrāta, kas pārklāts ar marcipānu. Starp bumbiera šķēlītēm sasprauž mandeļu skaidiņas.

4. Mīklas maliņas ierullē uz iekšu līdz bumbieriem un viegli piespiež, lai turas. Liek uz cepamā papīra (to savukārt klāj uz restītes) un cep 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram 12 minūšu, līdz maizītes zeltaini brūnas. Tad pārklāj ar cepamo papīru, lai neapdeg, un cep vēl apmēram 12 minūšu. Mazliet padzesē, pasniedzot pārlaista ar karameļu mērci un dekorē ar svaigām zemenēm.

Tam, vai saldētā mīkla ir ar vai bez rauga, nav būtiskas nozīmes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata