Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Burbuļu Latvija

Kādā burbulī jūs dzīvojat? Cik tas ir noslēgts? Un cik daudz jūs zināt par citiem tādiem pašiem un tomēr pavisam savādākiem, kas iekapsulējušies blakus?

Kopš pērnā gada februāra šos jautājumus sev noteikti ir uzdevis ne viens vien. Bet runa jau nav tikai par viltus ziņām un patlaban (jau vairāk nekā četrsimt dienu) notiekošā kara attaisnošanas propagandu. Diemžēl Latvijā šie jautājumi ir ar daudz senākām un dziļākām saknēm. Diemžēl Latvijā joprojām viena sabiedrības daļa var dzīvot visnotaļ greizā pārliecībā par to, kas notiek un kā domā otra. Tepat, pavisam tuvu, blakus rajonā vai pat kaimiņos.

Vārds "integrācija" jau sen kļuvis ja ne gluži par lamu, tad par tādu kā parazītvārdu, kas tiek lietots vietā un nevietā, piesaukts gan pamatoti, gan gluži vienkārši, lai attaisnotu neizdarību vai nevēlēšanos iedziļināties. Blakus notiekošais karš to ir mainījis. Un arī dažus no šiem burbuļiem ir pārdūris.

"Ko es varu piedāvāt sarunā ar latvieti, kurš mēģina izprast šo lielo šeit dzīvojošo cilvēku grupu? Izpēte ir jāveic ar cilvēkiem, kuros tas diskurss ir jau noticis pietiekami tālu, lai skats uz lietām būtu līdzīgs. Es nevaru izjust padomju okupāciju tā, kā to spēj izjust latvietis, tāpat kā viņš nespēj izjust, ko man nozīmē manas vecmāmiņas aiziešana līdz Berlīnei. Bet kā izglītots cilvēks varu saprast, ko nozīmē okupācija un tās sekas," šīs nedēļas sarunā ar SestDienu saka režisors Staņislavs Tokalovs. Viņa filmu Viss būs labi skatīties nav viegli. Vispirms jau tāpēc, ka tā ir ārkārtīgi jutīga un cilvēcīga un liek aizdomāties ne tikai par jau minētajiem burbuļiem un integrāciju, bet konkrēto cilvēku stāstiem. To, kā laiks un pasaules kārtība, apstākļi, kuros veidojamies un novecojam, mūs maina un būvē.

Vai visas Latvijas integrācijas problēmas mēs spētu atrisināt, ja pēkšņi neviens vairs ne ar vienu mūsu valsts teritorijā principiāli nerunātu krieviski? Daži varbūt domā, ka jā. Tomēr diez vai tikai vārdi būs tie, kas spēs atrisināt joprojām pastāvošo neizpratnes un šķelšanās sienu starp dažādām sabiedrības daļām.

"Kāds filozofs ir teicis, ka Krievija tagad ir kā pūžņojoša brūce. Tad viss, kas ir blakus, arī sāp. Mēs esam šai brūcei blakus," vēl saka Tokalovs. Un, šķiet, tā ir atbilde un īstais skaidrojums daudzām problēmām Latvijā. 

Šīs nedēļas, 14. - 20 . aprīļa numurā, žurnālā SestDiena lasiet:

SestDienas SALONS. Esmu latvijietis

Filmas Viss būs labi režisors Staņislavs Tokalovs par to, vai tiešām viss būs labi, par konteksta nepieciešamību, attiecībām ar 9. maiju un par to, kuras paaudzes cilvēkus vajag pētīt vispirms

PASAULĒ. Pretuzbrukuma priekšvakarā

Neilgi pirms Ukrainas ilgstoši plānotā pretuzbrukuma Krievijas okupācijas spēkiem rietumvalstu vadošo plašsaziņas līdzekļu autori brīdina, ka visus iecerētos mērķus tā gaitā varētu arī nesasniegt. Kādi ir šādu publikāciju parādīšanās iemesli, un vai skepse šajā gadījumā ir pamatota?

TĒMA. Nosaukums angliski, uzvārdi kirilicā

Rietumnieki pat nenojauš, ka neskaitāmas viņu iecienītas, bieži lietotas datorprogrammas un spēles patiesībā ir izstrādātas Krievijā

SPORTS. Šahs uz ledus

Latvijā kērlingu spēlē ap divsimt entuziastu, kopš marta ratiņkērlingā varam lepoties ar pasaules čempioniem

LAIKA MAŠĪNA. LSD atklāj savu dabu

Pirms 80 gadiem šveiciešu ķīmiķis Alberts Hofmans netīšām pamēģināja paša sintezēto lizergīnskābes dietilamīdu jeb LSD, konstatējot, ka tam piemīt ļoti spēcīgas halucinogēnas īpašības

IZPĒTĪTS. Naudasmaka biezums ietekmē partnera izvēli

Turīgāki cilvēki vairāk uzmanības pievērš partnera personībai, trūcīgāki – materiālajam stāvoklim

CEĻOJUMS. Dubaijas kontrasti

Nākotnes izaicinājums vai tomēr pareģojums, izklaides lielveikalā, grandiozas ilūzijas, bezgalīgs spožums un blakus posts. Tas viss atrodams Dubaijas karstumā, kur blakus, šķiet, sadzīvo vairākas realitātes vienlaicīgi

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata