Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nav jābūt pūkainam

Mākslai un saturam nav jābūt pūkainam, tam jābūt nekaunīgam un provokatīvam, ar kārtīgu devu ironijas. Tas ir tas, kas cilvēku zobratiem liek griezties. Es uzskatu, ka jebkam, ko es veidoju, ir jāizraisa emocijas – vienalga, sliktas vai labas. Tik enerģiski noskaņots pat pandēmijas laikā ir Jānis Krīvēns.

Vieniem viņš pazīstams kā strauju popularitāti ieguvušās grupas Singapūras satīns dalībnieks, citiem – kā veselu divu YouTube platformā atrodamu raidījumu vadītājs. Taču iemesls, kādēļ tieši viņš šonedēļ redzams arī uz SestDienas vāka, ir vēl kas vairāk – to "zobratu griešanos" viņā pašā var just. Un tieši šādos – krīzes – laikos tas ir īpaši svarīgi, jo kas tad galu galā ir tas galvenais virzītājspēks, kas liek nezaudēt enerģiju, par spīti grūtībām turpināt un varbūt pat līdz ar sākotnēji negribētām pārmaiņām pēkšņi izcīnīt kaut nedaudz labāku pasauli?

Vēl par to enerģijas lādiņu un cīņas sparu gribas runāt, arī gatavojoties 4. maija svētkiem, – jo tieši tā, caur atsevišķu cilvēku, paaudžu, sabiedrību kustēšanos, nenorimšanu, var nonākt no atsevišķu indivīda tiesību aizstāvības līdz pat valstiskuma idejas attīstībai. No neapmierinātības streika veidā par viena uzņēmuma pārāk ilgajām darba stundām līdz veselā tautā ilgi rūgušiem nemieriem, kas vienkārši kādā brīdī sasniedz kritisko punktu un izšaujas uz āru revolūcijā, gāžot pat visu valsts varu.

Protestu formas ir, bija un būs dažādas, katram laikmetam un vietai citādas. Kādā brīdī, piemēram, pietika ar gariem matiem un motociklu vien, lai tevi ieskaitītu vislielāko dumpinieku rindās. Taču pamatu pamatos jau tajā visā slēpjas viens un tas pats – cilvēku vēlme pēc citas, labākas un pilnīgākas dzīves un pasaules apkārt. Tāpēc svarīgi nezaudēt enerģiju. Tāpēc vajag iestāties par to, kas liekas svarīgi. Arī krīzes laikā. Arī tad, kad, šķiet, pasaule tāpat jau jūk prātā. Lai tie zobrati griežas!

Šīs SestDienas, 17. - 23. aprīļa, numurā lasiet:

TĒMA. Latvijas demokrātijas divas jubilejas. Nacionālais vēstures muzejs Satversmes sapulces simtgadē un 4. maija trīsdesmitgadē salīdzina demokrātijas izpausmes un atrod atšķirības – arī protestu kultūrā.

SestDienas SALONS. Pālī radi, skaidrā rediģē. Reperis un podkāstu vadītājs Jānis Krīvēns par jauno rokenrolu, pašironijas svarīgumu un pasauli, kas nevar būt par lielu.

PASAULĒ. Iespējas Lielajam brālim. Par vienu no metodēm Covid-19 pandēmijas apkarošanai tiek uzskatīta aizvien lielāku izplatību gūstošā iedzīvotāju digitālā izsekošana. Taču pastāv iespēja, ka uzvara pār koronavīrusu nepavisam nenozīmēs arī šīs "izsekošanas" beigas.

PORTRETS. Mājās par darbu nedomāt. Covid-19 izplatības laikā mediķiem jāstrādā pastiprinātas drošības apstākļos, kas mēdz pienākumu veikšanu padarīt sarežģītāku. Tomēr, esot kopā ar ģimeni, reanimatologs Viktors Gorovenko par grūtībām darbā aizmirst.

UZŅĒMĒJA DIENASGRĀMATA. Tumšie vīrusa mākoņi pār jauno biznesu. Iepriekšējo Uzņēmēja dienasgrāmatu rakstīju šī gada janvārī – laikā, kad tieši viss bija citādi. Tad vēl biju bērna kopšanas atvaļinājumā un nevarēju sagaidīt, kad tas beigsies, un tobrīd melni vīrusa mākoņi vilkās pār Uhaņu, bet ne jau pār civilizācijas šūpuli – Latviju.

FOKUSĀ. Kad debesis ir aizslēgtas. Latvijas valstspiederīgo atgriešanās mājās ārkārtējās situācijas apstākļos mūsu valsts vēsturē ir bezprecedenta gadījums. Atbalsta sniegšana krīzes situācijās gan nav nekas unikāls – vēl diezgan nesen bijusi Fukušimas krīze, Krievijas iebrukums Gruzijā un apvērsums Turcijā. Tomēr šo norišu apjoms bijis nesalīdzināmi mazāks. Covid-19 radītās pandēmijas kontekstā runa ir par tūkstošiem, nevis dažiem desmitiem vai simtiem Latvijas valstspiederīgo "ārpusē". SestDiena aplūko repatriācijas redzamo un neredzamo pusi.

TUVPLĀNĀ. Izšūpots augšā lejā. Atēnu 2004. gada olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvējs šķēpmešanā Vadims Vasiļevskis par atgriešanos sportā trenera statusā, medaļas izlikšanu pārdošanā, sev piedēvēto tūrista lomu, kā arī rokas spēku ārmreslingā un kautiņos.

LAIKA MAŠĪNA. 08.09.1985. Pirmais rokeru motociklistu saiets Spilves lidostā. Pašizolācijā esot un šķirojot arhīvus, meistari var atrast visneiedomājamākās lietas – tai skaitā arī iemūžinātus mirkļus no pasākuma, kuru vairs pat nevar atcerēties. Tā arī šajā reizē: no 1985. gada 8. septembrī notikušā rokeru motociklistu saieta Spilves lidostā Dienas fotogrāfam Aivaram Liepiņam palikuši tikai kadri, bet atmiņā – jau pavisam citi motocikli un kādreizējie sapņi.


Kā arī ŠONEDĒĻ, VARDE KOMENTĒ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata