Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nekādu apokalipsi neredz

Pasaules vēsturi, izrādās, var uzrakstīt piecos gados – katru dienu rakstot pa 5000 zīmēm. Tieši tik vienkārši. Un, ja kādam, kurš to izdarījis, pajautā prognozi tuvāko notikumu attīstībai, atbilde ir pat ļoti optimistiska: nekādu apokalipsi neredzu.

''Domāju, viss kļūs tikai labāk. Sērga beigsies, cilvēki atkal sāks dzīvot savu puslīdz ierasto dzīvi,'' sarunā ar SestDienu saka Pauls Bankovskis un gluži kā Stīvens Kings aicina turēties pie minimuma, lai paliek vēl rezerve, uz kuru tiekties.

Labi, tiem, kuriem gluži pasaulei un vēsturei klāt ķerties bail, ir vēl arī cita iespēja – pamēģināt ar riteni nobraukt kādus pārsimt kilometrus. Un tad tikpat un vēl vairāk, un to visu izdarīt, īpaši neaizraujoties ar gulēšanu. Arī tas, izrādās, nav nekas neiespējams.

Visnotaļ iedvesmojoši. Sevišķi saules un svētku nogurdinātajiem. Kaut, protams, ne Bankovska pārrakstītā nākotnes vēsture, ne Velomena pavisam fiziski izdzīvotā pieredze jau ''nav par krekliem''. Daudz vairāk par iedvesmu, neatkāpšanos no idejas, mērķtiecību un gluži vienkārši vēlmi dzīvot tā, lai pats redzi tam jēgu un gribas to darīt. Tad tik tiešām varbūt pat mūžīgi dzīvot var gribēties.

Bet parastā ikdiena tikmēr izdzīvojusi svētkus un atkal turpinās, nesot priekšā tik daudz visa kā, ka atkal jau galva sāk kūpēt. Par koncertzāli, jaunām un vecām ēkām atkal jādomā, par pārmaiņām pasaules politikā, par lēmumiem un notikumiem, kurus vasara nekā nav apstādinājusi. Un nu jau kā tāla pagātne šķiet tas brīdis, kad visi bija ''uz pauzes''. Redz, nekādas apokalipses tik tiešām nav iestājušās, viss turpinās! Ar stāvdrāzi vai bez, bet atkal jāskrien līdzi. Galvenais, tik nepārspīlēt, atcerēties par to nepieciešamo rezervi idejai, uz kuru tiekties.

Šīs SestDienas, 27. jūnija - 2. jūlija, numurā lasiet:

SestDienas SALONSBankovskis pabeigtajā nākotnē.  Izdevis romānu Pasaules vēsture, Pauls Bankovskis izsakās par rakstnieka varu, ceļojumu trīstūkstošajā gadā un sieviešu literatūru.

KĀPEC MAN TAS JĀZINA.  Atmaskojumi uz konveijera? Kopš Latvijā nu ir arī mediju politika, valsts īpaši atbalsta medijpratības mācīšanu un viltus ziņu atmaskošanu. Krimas okupācija lika dezinformācijas apkarošanai pievērsties arī dažādām starptautiskām organizācijām, bet no tā, protams, izriet, ka resursu saturam, kas apkaro viltus ziņas, ir vairāk un šis žanrs noteikti ir modē. Taču ko darīt, lai viltus ziņu apkarošana nekļūtu par pašmērķīgu industriju un labi gribētie nodomi mediju vides stiprināšanai tik tiešām darbotos?

PASAULĒ. Vīzija par Eiropas armiju. Apvienotās Eiropas armijas izveidei netrūkst ne atbalstītāju, ne noliedzēju, un šis jautājums regulāri raisa diskusijas eiropiešu un ne tikai eiropiešu vidū. Kāda līdz šim bijusi Eiropas armijas izveides plānu evolūcija, un kamdēļ iecere atkal kļuvusi tik aktuāla?

LAIKAPSTĀKĻI. Sinoptiķu sūrās dienas.  Laika prognozēm nevajag ticēt – tās tam nemaz nav domātas, uzsver Toms Bricis, skaidrojot, kādēļ tik bieži laikapstākļos esam vīlušies un negribam pieņemt, ka patiesībā tikko piedzīvotais negaiss vai karstuma vilnis nekas ļoti īpašs un neatkārtojams nemaz nav. 

TUVPLĀNĀ. Nav receptes, kā izdabāt visiem. Var darīt un organizēt jebko, bet vienmēr būs tādi, kuri nenāks un tikai feisbukā komentēs, ka nekas nenotiek. Pusi radošā mūža vadot Preiļu novada kultūras dzīvi, Guntis Skrimblis ir pārliecināts, ka arī reģionos jābūt pieejamam plašam kultūras notikumu spektram: no šlāgera un ballēm līdz klasikai un augstajai mākslai. 

DIENASGRĀMATA. Projekts ar diviem redīsiem. Šis pavasaris ne vienam vien radīja pēkšņu vēlmi tikt pie ''sava pleķīša zemes'', kur lēnu garu rušināties un brīvos brīžos laiskoties. Taču cik viegli vai grūti ir pie tāda īsta mazdārziņa tikt, to iekopt un izaudzēt pirmās dilles un dārzeņus? Var gadīties, ka bietes neizdīgs un pats vienā brīdī vispār saputrosies, kurā dobē kas ir atrodams, taču gandarījumu tas nemazinās un nākotnes plānus ne tik. 

PORTRETS. Tūkstotis kilometru ar riteni un bez gulēšanas. Pirmsjāņu nedēļā Krišjāņa Ratinika jeb Velomena Twitter ieraksts pārsteidza pat riteņbraukšanas ceļos pudu sāls apēdušus braucējus. ''43 stundas bez miega, un nobraukti 1052 kilometri – kā tas vispār ir iespējams?'' šāda neizpratne velobraucēju aprindās izplatījās zibenīgā ātrumā.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Orhidejas un zelta rags. Indijas ziemeļu provinces ir pārsteigumu pilnas un virknē vienu brīnumu pēc otra: izrādās, tieši no Asamas ir aizsācies tējas kultūras uzvaras gājiens pa pasauli, tieši tur ir milzīga savvaļas orhideju dažādība, tieši tur par vienraga degunradžu izglābšanu un Kāzirangas Nacionālā parka izveidošanu jāpateicas kādai izcili daiļai lēdijai un viņas ietekmīgajam vīram. 

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLI, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas  VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Oponents
O
Cilvēks nav spējīgs 5 gados pat izzināt pasaules vēsturi, kur nu vēl uzrakstīt to zīmēs. Ja kāds apgalvo, ka to ir izdarījis, visticamāk viņš ir muļķis, tamdēļ par viņa atbildi nav jābrīnās.
hmm
h
Visā musulmaņu pasaulē sievietes staigā parandžās. Vai būtu kāda apokalipse, ja arī Laumai Spridzānei būtu jāstaigā parandžā? Ja viņai tiks ļauts runāt, viņa mums pastāstīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Tētis televizorā un sapņos

Tēvs klusums ir autobiogrāfiska, bet ne strikti dokumentāla drāma par meitas ilgām kaut uz brīdi sastapt savu tēvu divatā.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata