Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par putniem un par baznīcām

Kas Lieldienas ir jums? Kristīgās tradīcijas, putnu modināšanas un pagānisko rituālu vai gluži vienkārši pavasara atnākšanas svētki? Parkos un ielu malās izliktie lielizmēra zaķi un olas jūs iepriecina vai, taisni otrādi, – nedaudz tracina savā paredzamībā?

Šogad man ir sajūta, ka pavasaris nāk kaitinoši lēni. No rītiem aiz loga vērojamais decembra sniegs un lielās pārslas, kas vēl nedēļas sākumā lēni krita pār māju jumtiem, vairs neiepriecina kā ziemas sākumā. Šķiet, ne tikai ķermenis, bet arī prāts un visas maņas nu jau ir bezgalīgi noilgojušās pēc saules, zāles smaržas un pavasara dzīvās radības mošanās skaņām. Cik tajā no piezemēta gadskārtu cikliskuma, cik garīga domas lidojuma un vēlmes sajust jaunu enerģijas vilni radošiem sasniegumiem? Jā, atzīšu, ka nekad neesmu sapratusi kristiešu cīņu ar tautas tradīcijām – tik daudz taču tajā visā kopīga! Un Lieldienas ar kristīgās pasaules augšāmcelšanās vēsti tam ir lielisks piemērs – arī daba taču šajā laikā runā par augšāmcelšanos, katru pavasari no jauna vēstot, ka sastingums un aukstums nekad nav mūžīgs. Vienmēr, vienmēr pienāks mirklis, kad varēs mosties, kustēties, turpināt elpot un dzīvot.

Tāpēc arī SestDienā šajā svētku laikā gan par baznīcām, gan putniem un dārziem, gan joprojām pasaulē notiekošiem strīdiem un jauniem sākumiem. Šķiet, Lieldienu laikam tas viss ļoti piestāv, jo galvenais taču ir beidzot nokratīt ziemas miegainību, sajust apkārt kūsājošo dzīvību un varbūt arī pašam drusku iedziedāties līdzi putniem. 

Šīs nedēļas, 6. - 13. aprīļa numurā, žurnālā SestDiena lasiet:

 

TUVPLĀNĀ. Kamēr nebeigsies karš, tiltus neuzbūvēs

Starptautiskās Paukošanas federācijas (FIE) viceprezidente Ērika Āze (62) balsoja pret Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību sacensībās, taču vienalga saņēma anonīmu vēstuli ar tekstu: "Vai tu labi guli uz asiņainās krievu naudas?"

PASAULĒ. Somijas partiju šaha iespējas

Lai arī nule aizvadīto Somijas vēlēšanu rezultāts nav pārsteigums, spēku sadalījums jaunā sasaukuma parlamentā būs tāds, ka valdošās koalīcijas izveidei var būt vajdzīgas ilgas sarunas. Tāpat ir iespējami dažādi visai negaidīti pavērsieni. Kamdēļ tā, un vai šāda situācija sola būtiskas izmaiņas Somijas politikā?

SestDienas SALONS. Jau 150 gadus liekam!

Ornitologs un ornitologu arhīvu kopējs Ruslans Matrozis par putnubūrīšu likšanas 150 gadu jubileju Latvijā, dzimumu proporcijas maiņu putnu vērotāju ekskursijās un par to, kuru putnu viņš Latvijā gribētu ieraudzīt

TĒMA. Bazilis augstajās dobēs

No ziepjsaknes līdz milzu dillēm, kas patiesībā izrādās fenheļa laksts, – to un vēl daudz ko citu var atrast viduslaiku dārzā, kas iekopts pie Cēsu pils. Kas tajā kopīgs ar mūsdienu moderno dārzkopību, un kādas idejas no tā var smelties savam mazdārziņam?

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Kalns, ko nepaslēpt

Daugavpilī ir rajons, kur krusti sasaucas, viena baznīca atspīd otrā, zvanu skaņas dzīvokļos ienāk bez klauvēšanas, bet garīgo koncentrāciju izlīdzina saplaisājušas blokmājas un to ļaudis. Vieniem Baznīcu kalna sakrālais mantojums ir dzīves daļa, citiem iemesls ātrāk tikt prom – unikālā vieta Lieldienu gaidās atklājas kā patvēruma un daudzu pretrunu kopums

IZPĒTĪTS. Svinētājus dara nervozus dārgā pārtika

Svētku cienasta sagatavošana inflācijas dēļ šogad kļuvusi izaicinošāka, un tas palielina stresu pirms Lieldienām

LAIKA MAŠĪNA. Leģenda par Pokahontu

Pirms 410 gadiem angļu kolonisti Virdžīnijā nolaupīja iezemiešu cilšu vadoņa meitu Pokahontu. Viņas pāriešana kristietībā un laulības ar kādu angļu fermeri ļāva aprakt kara cirvi starp indiāņiem un kolonistiem un veicināja Džeimstaunas kolonijas uzplaukumu, taču ne uz ilgu laiku

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata