Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Seši vārdi teikumā bez plaģiāta

Par to, kādai jābūt un cik pieejama Latvijā ir izglītība dažādos līmeņos, šķēpi tikuši lauzti, lūst un noteikti vēl daudz un dikti lūzīs. Bet vai tas attaisno un izskaidro arvien no jauna uzvirmojošos skandālus ap Latvijas Universitātes rektora vēlēša­nām?

Šķiet, mūsu vislielākā augstskola mierīgi vada savas dienas līdz brīdim, kad jāmainās vadībai, – tad pēkšņi skandāli, plaģiāti, netīrās veļas izrādās varen daudz, un tiek pat piesauktas iekšējo grupējumu cīņas. Kā to saprast vērotājam no malas? Un ko no tā galu galā mācīties? Varbūt to, ka naudas vara ir acīmredzams kārdinājums arī skolotu un mācītu cilvēku prātam. Jo strīdi par niekiem tie pilnīgi noteikti nav – tas skaidrs pat tiem, kas nepiekrīt profesores Maijas Kūles apgal­vojumam, ka cilvēki ar augstāko izglītību nenodarbo­jas ar nieku pārspīlēšanu. Taču jebkurā gadījumā diskusijām tas atkal paver plašu lauku – naudas loma un "masu izglītības sindroms", kā pašreizējo augstākās izglītības modeli sarunā ar SestDienu dēvē Kūle, tik tiešām ir jautājumi, par kuriem būtu vērts parunāt plašākās aprindās, ne tikai dažāda ranga kabinetos pašās augstākās izglītības iestādēs.

Kaut, protams, ko nu tur – cīņas par amatiem šobrīd notiek arī pasaules līmenī, tā ka varbūt tas vienkārši tagad ir gaisā. Tāpat kā gaisā noteikti ir gluži parasta ikgadējā vēlme vismaz vasarā pārstāt klabināt taustiņus telpu ierobežojumā un iziet ārā, pie dabas. Ja jums tas izdodas, varbūt vērts paķert līdzi arī fotoapa­rātu – ne tikai lai novērtētu skaistumu, kas jāsaudzē, bet arī pamanītu neglīto, jā, visbiežāk cilvēka atstāto. Kā liecina dabas foto entuziastu pieredze, tas var palīdzēt apkārtnei kļūt tīrākai vai vismaz kādam likt aizdomāties un nemēslot vairs. Jo ir vērts saudzēt to mūsu Latviju – tad gredzenu gredzeniem tai vijas cauri tik daudz skaistuma un iedvesmas, ka skandāli paliek pelnītā ēnā un vairs nešķiet vissvarīgākais. Tad gari teikumi jau paši galvā veidojas, bet tas ir labi, jo, kā saka Kūle, "garš teikums ar palīgteikumiem atspoguļo mazas pasaules daļiņas sarežģītību; tā ir mūsu civilizā­cijas oža, tas perfektums, kuru mums vajag kā domas un izziņas bagātību glabāt". Tā, lūk! Palīgteikumi ir svarīgi. Neapcirtīsim tos.

Šīs SestDienas,  7. – 13. jūnija, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Dzīves dziesma piecos gredzenos. Latvijā ir ārkārtīgi daudz vietu un durvju, pie kurām ir vērts pieklauvēt, uzsver diriģents Sigvards Kļava. Noslēdzis vērienīgo Latvijas gredzena ciklu, viņš strādā jau ar jaunām idejām un cer, ka arī ilgi marinētā izšķiršanās par koncertzāli Rīgā ies uz priekšu.

PASAULĒ. Skrējiens uz Dauningstrītu. Pilnā sparā rit cīņa par Terēzas Mejas atstāto britu Konservatīvās partijas līdera krēslu. Tajā nonākušais kļūs arī par premjerministru, kura vadībā Apvienotā Karaliste beidzot varētu pamest Eiropas Savienību.

TUVPLĀNĀ. Satikt oļegus un modrus. Režisors Juris Kursietis uzņēmis filmu par savējiem-svešajiem margināļiem Eiropā, ar ko pievērš uzmanību viesstrādnieku problēmām un atklāj, kāpēc viņu saista mazo cilvēku stāsti.

TĒMA. Ieraudzīt un notvert dabu. TV raidījumu vadītāja, vides inspektors un entomologs – katram no viņiem ir cita profesija, bet ir arī vienojošais – kaislība pret fotogrāfiju, kam pievērsties aicinājusi mīlestība pret dabas skaistumu.

FOKUSĀ. Lai rektors nepaliek zem galda. Latvijas Universitātes profesore Maija Kūle par rektora vēlēšanu skandāliem, masu izglītības pretrunīgo dabu un mērīšanos ar suņiem.

NOTIEK. Baznīcu nakts 2019. Šajā nedēļas nogalē, 7. jūnijā, jau sesto reizi Latvijā norisināsies Baznīcu nakts. Šogad pasākuma tēma ir draudzība, un dažādus īpašus notikumus piedāvās 150 baznīcu visā Latvijā. SestDiena sniedz ieskatu dažos no visinteresantākajiem.

CEĻOJUMS. 10 009 km attālumā no Kronvalda bulvāra. Jeb kā mēs, Nacionālā teātra cilvēki, braucām Velnu pilsētu Šanhaju lūkoties, cīnoties ar vaļiem sevī un stereotipiem apkārt, uzsūcot kontrastus un pārkāpjot paši sev pirms tam svēti solīto.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, SPORTS JŪNIJĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Skaidra
S
Izskatās, ka sistēma darbojas pilnā sparā, to lauzt varētu būt ļoti problemātiski. Kad es (pirms vairāk kā 10 gadiem) rakstīju diplomdarbu un maģistra darbus, bija novērojama pasniedzēju savstarpēja konkurence un atriebība (vadītājs-recenzents). Noprotams, ka doktordarbu sistēmā pastāv sarunāšana. Nu, ja kādam tik ļoti vajag to doktoru, lai dabū, dzīve parādīs viņa patieso vietu. Bet šajā gadījumā džekiņam reāli bija sakāpis galvā, ja viņš ar referātu doktordarba vietā vēl gribēja pretendēt universitātes galvenā vadītāja amatam. Iedomājieties, kā viņš vadītu kolektīvu, kur, cerams, tomēr pārsvarā ir reāli spējīgi, talantīgi un ģeniāli zinātnieki.
Pravietisnejaukais
P
Klope LU labiešu starpā tikai parāda, ka cilvēka samaitātā daba dod savus augļus neatkarīgi, vai tā ir vai nav piegrimmēta ar akadēmisko grādu. Pamācoši un derīgi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Piesārņotākais gaiss – Āzijā

Varam atviegloti nopūsties – rīdzinieki elpo tīrāku gaisu nekā liela daļa pasaules metropoļu iedzīvotāju. Šveices gaisa kvalitātes tehnoloģiju kompānijas IQAir uzturētajā piesārņotāko pasa...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata