Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Lai tad jaunais gads nāk ar jaunu līmeni. Ar kaut vai mazu pakāpienu uz augšu. Ar ļaušanu "tauriņa sitieniem" mūs katru pamodināt kaut kam jaunam un lielākam nekā līdz šim.

Tauriņa sitiena vēlējums

Jaunu gadu gribas iesākt cerīgi. Neatmest iespēju, ka, par spīti nepielūdzamajām statistikas liecībām, šajā ziemā vēl būs daudz balta sniega un vasara atkal būs silta un gara, tikai šoreiz bez nepatīkamā sausuma efekta.

Ka briti atradīs visiem nudien izdevīgu risinājumu nu jau ieilgušajā epopejā ap slaveno breksitu. Ka Latvijai tomēr būs jauna valdība. Ka vulkāni vairs ne­spļaus ugunis, vismaz ne laikā, kamēr cilvēki blakus. Ka roboti tikai atvieglos dzīvi.

Tomēr, pat ja tā notiktu, vai tas radītu apmierinājumu un līdzsvaru? Un, ja radītu, vai būtu labi tā turpināt dzīvot ar cerību, ka arī vēl nākamajā gadā notiks tikai vēlamais, "lielās" problēmas atrisināsies pašas, bet "mazās" gluži vienkārši neradīsies? Teorētisko atbildi uz to formulējuši jau klasiķi, atgādinot, ka pastāvēt var tikai tas, kas mainās. Taču kā līdz šai atbildei nonākt katram pašam?

"(..) Tauriņa sišanās sajūtu nevar iemācīties teorētiski, līdz tai ir pašam jānonāk – kad, darot tās pašas lietas, ko līdz šim, un sasniedzot varbūt pat labākus rezultātus, tu esi diskomfortā un šausti sevi. Tā ir sajūta, kas aicina iet tālāk – mainīties pašam un mainīt lietas un procesus, ko vari ietekmēt," sarunā ar SestDienu uzsver uzņēmējs Uldis Pīlēns. Un tie, kas viņa minēto "tauriņa sišanās sajūtu" pazīst, piekritīs. Tā nav jauka, nepavisam nav. Tā rada nemieru un varbūt pat neļauj gulēt, tā liek domāt un neno­rimt pat tad, kad it kā viss kārtībā. Taču galu galā, kad izlaušanās ceļš atrasts, ļauj arī tā līdz kaulam sajust un novērtēt ideju brīvības plašumu un jaunos apvāršņus. Ļauj apjaust savu spēku un pamanīt to arī citos.

Tāpēc tieši šīs sajūtas piedzīvojumu gribas novēlēt jaunā gada sākumā. Jo skaidrs, ka vasaras nav mūžīgas, pat ja tiek ierakstītas rekordos. Skaidrs, ka grūtības būs, tās nāksies pārvarēt un no tām mācīties. Skaidrs, ka pasaulei apkārt arī šogad būs kaut mazliet jāmainās. Skaidrs, ka neizpaliks arī neērti jautājumi, uz kuriem nāksies atbildēt kaut vai sev. Un skaidrs, ka tas, vai viss novedīs pie lielāka brieduma, pār­maiņām, kas ļaus pacelties pāri līdzšinējam un iepazīt kaut ko jaunu, būs atkarīgs tikai no katra paša.

"Mums patīk svētku kategorijas, salūti. Bet, tiklīdz nosvinējām simtgadi, no virsotņu sajūtas nokritām atsegta­jā korupcijas bezdibenī. Tas liecina, ka kopējais morāles līmenis mums ir pārāk zems. Vēlmes augstas, bet mēs pārāk maz darām, lai augstākā līmenī tiktu," saka Pīlēns.

Lai tad jaunais gads nāk ar jaunu līmeni. Ar kaut vai mazu pakāpienu uz augšu. Ar ļaušanu "tauriņa sitieniem" mūs katru pamodināt kaut kam jaunam un lielākam nekā līdz šim.

Žurnāla SestDiena 4. – 10. janvāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Sliktāk vienmēr var būt. Izdevis grāmatu par savu biznesa vadības pieredzi, viens no Latvijas veiksmīgākajiem ilgtermiņa uzņēmējiem Uldis Pīlēns aicina sākt diskusijas par Latvijas demokrātijas glābšanu un atklāj, kas labklājībā var būt bīstams.   

PASAULĒ. Nestabilitātes triumfa gads? 2019. gads ieies vēsturē ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības, kam draud jaunas krīzes. Savukārt ierasto pasaules kārtību apdraudēs populisti ar Donaldu Trampu priekšgalā.

TĒMA. Aukstuma viļņi un vasaras prognozes. Kas pēc ilgās, karstās vasaras un sausuma, kas iestiepies vēl ziemā, laikapstākļos gaidāms jaunajā gadā? Ar atskatu uz aizvadīto mēģinām ieskatīties nākotnē.

TUVPLĀNĀ. Mākslinieciskā DNS ģenētiķis. Tu esi tieši tik labs, cik tava pēdējā filma, grāmata vai ieraksts, ir pārliecināts producents Niks Pauels. Savulaik viņš veidojis biznesu kopā ar slaveno Ričardu Brensonu un reanimējis prestižu kino skolu, bet tagad, komentējot politiskās aktualitātes, uzsver – Brexit ir britu šāviens sev tieši sirdī

TEHNOLOĢIJAS. Mākslīgais intelekts starp mums. Lai gan ar mākslīgo intelektu nereti lielai daļai sabiedrības saistās fantastikas filmās redzētie roboti un datori, kas pārņem pasauli, īstenība ir daudz vienmuļāka, kaut vienlaikus arī vairāk biedējoša – šīs sistēmas jau kontrolē neskaitāmus mūsu ikdienas aspektus un nākotnē ieņems arvien lielāku lomu.

MŪZIKA. Indriķa džeza hronika. Pētot un grāmatā aprakstot Latvijas džeza vēsturi, saksofonistam un pedagogam Indriķim Veitneram šis laiks licies kā nogrimis Titāniks, par kura pasažieriem, izciliem mūziķiem, šodien neviens pat neatceras.

MĒNEŠA GALAMĒRĶIS. Ženēva. Vai nebūtu skaisti jauno gadu sākt ar svaigiem iespaidiem? Idilliska, gleznaini skaista pilsēta uz kalnu fona un pasaules diplomātijas centrs – tā ir Ženēva. Pilsētā dzīvo un strādā ap divsimt dažādu tautību pārstāvji, kas izraibinājis un bagātinājis arī kultūras dzīvi. Pēc svētkiem daudzviet Eiropā iestājas miers un klusums uz vairākiem mēnešiem, bet Ženēva joprojām mirdz, muzicē un meklē piedzīvojumus.

CEĻOJUMS. Vulkānu pasaules superzvaigzne atgriežas. Vēl 2018. gada 21. decembrī Anak Krakatau vulkāns Indonēzijā bija solīds, viegli dūmojošs paugurs mazliet vairāk nekā Gaiziņa augstumā zilas jūras vidū. Nieka divas dienas vēlāk no tā bija palikuši pāri vairs labi ja simt metru. Dusošs atombumbas spēks, kas, apciemojot to klātienē, prātā tomēr atstāj domu par dzīvības neticami ātro atgriešanos.

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, SPORTS JANVĀRĪ, ATPŪTA ŠOMĒNES, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Tā Kunga Vārds, Psalms 49:21 - Cilvēks, kas dzīvo godībā un tomēr bez dziļāka ieskata lietu būtībā, ir līdzīgs kustonim, kuru vienkārši nokauj.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata