Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Amatpersonu virtuālo seju spožums un posts

Kādreiz, lai pārmītu pāris vārdu ar deputātiem vai ministriem, cilvēki gaidīja oficiālas vizītes, un arī tad šis prieks nebija lemts visiem, taču šodien ikvienam dota izdevība būt dialogā ar vēlamo amatpersonu – vienīgi virtuālajā vidē. Reizēm tādējādi var notikt vienkārša ideju apmaiņa vai dialogs, bet atsevišķos gadījumos tā var panākt pat grozījumus likumprojektos.

Politologs Filips Rajevskis pat norāda – konti sociālajos tīklos Twitter un Facebook kļuvuši par nopietnu rīku tēla veidošanā, ļaujot iepazīt politiķus kā savus draugus, jo "demokrātiskā sabiedrībā lielāku labvēlību izpelnās politiķi, kuri ir caurspīdīgi un atklāti ne vien savās darba gaitās, bet arī atrādot ģimeni, atpūtu, brīvbrīžus".

Just savu elektorātu

Var teikt – gluži vai par interneta leģendu šodien jau kļuvis tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA), kura Facebook fotogalerijā mijas gan politiska rakstura fotogrāfijas, gan tādas, kas visai viegli var arī samulsināt. Piemēram, ikviens var uzmest aci tam, kā ministrs pozē ar kailu torsu un izkapti rokās vai pļavā laižas dejā ar kumeliņu.

Ekspertu domas par šādu komunikācijas stilu dalās – vieni slavē viņa atklātību, bet citi norāda uz sekām, ko tā rada. Rasnača fotogrāfijas vairākkārt izmantotas par ilustrāciju viņu izsmejošiem interneta portālu rakstiem un pat drukātām ķengu lapelēm. Šķiet, cilvēkam, kurš jau gadiem ieņem augstus amatus, vajadzētu saprast, ka viņš pats regulāri izvieto materiālus, kas citiem ļauj vērsties pret viņu, tomēr, piemēram, Rajevskis šajā situācijā redz arī ieguvumus: "Lai gan bildes tiek izmantotas pret viņu, nevarētu teikt, ka viņš ir neveiksmīgs politiķis. Objektīvākais rādītājs politiķa novērtēšanā ir tas, ka viņš jau vairākkārt ir ticis ievēlēts. Ir cilvēki, kuriem šādas bildes patīk, un viņi seko tam līdzi. Ministrs profesionāli jūt savu elektorātu un darbojas tā virzienā, nesatraucoties par pārējiem." Politologs arīdzan norāda uz atklātības faktoru, proti, ja persona aktīvi izmanto internetu, agri vai vēlu izlaužas tās patiesā seja, kas vieniem var šķist uzjautrinoša, bet citiem – simpātiska.

Pavisam citādi situāciju komentē aģentūras Wrong Digital sociālo mediju direktors Vilhelms Meisters: "Tieslietu ministrs kļuvis par ekstrēmu piemēru tam, kā sociālajos tīklos publicētās muļķības var nākt atpakaļ, pēc gadiem pārvēršoties nebeidzamos jokos, politisko oponentu ieročos un gluži vienkārši apsmiekla objektā. "

Durvju aizcirtēji

Ar komunikāciju sociālajos tīklos ne reizi vien izcēlušies arī citi Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) deputāti. Vislielāko rezonansi līdz šim izpelnījies Jānis Iesalnieks. Viņš 2011. gadā īsi pēc tam, kad Anderss Bērings Breivīks uz Ūteijas salas netālu no Oslo jauniešu vasaras nometnē sarīkoja apšaudi, ietvītoja: "Norvēģijas upuri ir pilnībā uz multikulturālistu sirdsapziņas – viņu islamizācijas politika noveda pie tā, ka kādam vienkārši aizbrauca širmis." Politiķis drīz vien atvainojās un norādīja, ka šāvējam nevar būt attaisnojuma, taču tas viņam toreiz maksāja vietu partijas valdē, tam sekoja arī atteikšanās no kandidēšanas Saeimas vēlēšanās. Kad SestDiena šo notikumu Iesalniekam atgādina tagad, pēc pieciem gadiem, viņš atzīst, ka tā bijusi laba mācība: "Katra jauna pieredze liek mainīt vai apdomāt sava satura veidošanu, es, protams, analizēju savu ierakstu iespaidu uz politisko diskusiju un, ja gadās kāda kļūda, piekoriģēju savu taktiku."

Jāatzīmē arī, ka, par spīti pārmetumiem, tieši NA pirms pēdējām vēlēšanām Sabiedriskās politikas centra Providus un Kandidatiuzdelnas.lv veiktajā pētījumā izpelnījās titulu Atsaucīgākā Saeimas frakcija interneta vidē.

Ar lielu atrāvienu

Jau vairākus gadus tiek publicēts pētījums Twitter diplomacy, kurā analizēta 166 pasaules valstu politiķu Twitter komunikācija. Līdz šim no Baltijas valstīm pētnieku atzinību izpelnījušies vienīgi Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un mūsu ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (Vienotība). Ministrs tiek minēts kā labais piemērs, kā paša spēkiem sociālos medijus izmantot valstisku pienākumu izpildē, tai pašā laikā saglabājot cilvēcīgo aspektu. Lielu rezonansi Latvijā un ārzemēs izpelnījās Rinkēviča tvīts, kurā viņš paziņoja, ka ir homoseksuāls. "Tas parāda, ka viņš nav mākslīgs, ir patiess, to arī vēlētāji novērtē. Neskatoties uz to, kāda ir attieksme pret šo paziņojumu, atklātība vienmēr tiek novērtēta augstāk nekā slēpšanās," ir pārliecināts Rajevskis. 

Reizēm jaunu pasauli paver arī Twitter sadaļa "likes", kurā lietotāji ar sirsniņu var atzīmēt sev tīkamas lietas. Piemēram, premjers Māris Kučinskis (ZZS) tur noglabājis kāda sieviešu portāla citātu: "Ja vēlies būt laimīga, esi!" 

Visu Ineses Liepiņas rakstu par amatpersonu darbošanos sociālajos tīklos lasiet 23.septembra žurnālā SestDiena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata